Новини

Как да багрим вълна в Странджа?

28.10.2010 г.
На 23 октомври 2010 г. в гр. Малко Търново, Сдружение „Зелена България” проведе семинар на тема „Багрилните растения и използването им за багрене на вълна”. Семинарът е част от проект „Модел за стимулиране на традиционното животновъдство като механизъм за опазване на биоразнообразието в ливадите и пасищата в ПП „Странджа”, финансиран от Програмата за малки проекти (ПМП) на Глобалния екологичен фонд (ГЕФ).

Партньори са Дирекцията на ПП „Странджа” и Българска Фондация Биоразнообразие, затова участниците в семинара бяха поздравени от инж. Стефан Златаров - директор на ДПП „Странджа” и Андриана Андреева – PR на БФБ.
повече»

Ново момиченце в отбора на БФБ

18.10.2010 г.

В последните няколко години младите попълнения в състава на БФБ са само от женски пол :) Не прави изключение и най-младата дама - Ирена, дъщерята на нашата колежка Миглена Аврамова, която се роди на 9 октомври 2010 г. и има забележителните мерки от 3,900 кг и 56 см. Да е жива и здрава за радост на цялото семейство!

повече»

Семинар за институциите за Странджа организира БФБ в Бургас

13.10.2010 г.
ПРОДЪЛЖАВА СЪВМЕСТНАТА РАБОТА НА БЪЛГАРИ И НОРВЕЖЦИ ЗА ПО-УСПЕШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ПАРК „СТРАНДЖА”

Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) продължава серията от семинари и обучения за местните хора и институциите в района на Странджа. След успешния семинар в края на септември за местни предприемачи в с. Бръшлян, на 14 и 15 октомври 2010 в хотел „Атаген” в Бургас ще се проведе семинар не тема „Съвместно управление и разрешаване на конфликти в Природен парк „Странджа”. В него ще участват представители на най-важните институции, които имат отношение към територията на Странджа – Дирекцията на Природния парк, МОСВ, Общините Царево и Малко Търново, Районната Дирекция погорите – Бургас, РИОСВ – Бургас, Областна администрация Бургас, Държавните горски стопанства в Царево, Малко Търново, Звездец и Кости, Държавно ловно стопанство Граматиково. Повечето от тези представители взеха участие в едно от учебните пътувания до Норвегия, организирано от БФБ.

Семинарът и обученията се провеждат в рамките на Проекта на БФБ „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, осъществяван с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
повече»

Ръководна роля на ЕС за биоразнообразието

08.10.2010 г.
Европейският парламент настоява за ръководна роля на Европейския съюз и за повече инвестиции за Биоразнообразието. Депутатите призоваха ЕС и международните партньори да увеличат инвестициите за защита на биологичното разнообразие в приетата на 7 октомври 2010 г. резолюция. Техният призив бе отправен преди десетото заседание на конференцията на ООН, посветена на биоразнообразието, която ще се проведе в Нагоя, Япония.
повече»

БФБ участва в Конференция за Зеления пояс

06.10.2010 г.
Координаторът на БФБ за Зеления пояс - Петко Цветков и Петър Тодоров от проект "Осогово" ще участват в 4-тата Пан Европейска Конференция за Зеления пояс, която се провежда на 6 октомври 2010 г. в Кумо, Финландия. 

ОБЯВА ЗА ОТКРИВАНЕ НА ПРОЦЕДУРА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛ

27.09.2010 г.
БФБ обявява процедура за определяне на изпълнител - открит избор, с обект: „Създаване на ГИС база данни и система за мониторинг на биологичното разнообразие и социално икономическите характеристики на района на Странджа планина”
повече»

Семинар за местните хора организира БФБ в Странджа

26.09.2010 г.
На 27 и 28 септември 2010 г. в странджанското село Бръшлян, Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Дирекцията на природен парк „Странджа” организира семинар на тема: „Устойчиво местно развитие и развитие на Регионална марка „Странджа”. Интересът от страна на местните хора е много голям – в семинара ще вземат участие над 50 човека от 15 населени места в природен парк „Странджа – това са предимно собственици на къщи за гости, сертифицирани с регионалната марка „Странджа”, туристически водачи, производители на манов мед и други местни предприемачи, развиващи природосъобразни бизнеси. Основен лектор ще е г-н Бьорн Арне Нес от норвежкия Директорат за управление на природата, партньор на БФБ в реализирането на Проекта. Лектори ще бъдат още представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, юристи, експерти в областта на екологията и устойчивото развитие. На специална церемония първата вечер ще бъдат връчени сертификатите на най-новите носители на регионалната марка „Странджа”.
повече»

Изключителен успех на изложбата “Черно море: север - юг” в Бургас

23.09.2010 г.
При изключителен интерес от страна на бургазлии преминава гостуването на фотоизложбата „Черно море: север - юг” на фотографа Александър Иванов, организирано от Българска Фондация Биоразнообразие в рамките на Седмицата на екологията. Вълнуващите фотографии са изложени в галерията на Дружеството на бургаските художници на ул. Александровска 22 (срещу х-л България) до 25.09.10 (събота) включително.

Гостуването на изложбата в Бургас отбелязва и подновяването на националната кампания на Коалиция „За да остане природа в България” за обявяване на местностите Камчийски пясъци, Кара дере и Иракли за поддържани резервати. Десетки бургазлии вече се включиха в подписката за обявяването им, която е на разположение в галерията.
повече»

БФБ ще представи в Бургас две изложби в Седмицата на екологията и устойчивата енергия

16.09.2010 г.
В рамките на Седмицата на екологията и устойчивата енергия в Бургас (20-24 септември), Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Община Бургас и Дирекцията на природен парк „Странджа” ще представи интерактивната образователна изложба "Пести енергия - живей по-добре!" и фотоизложбата „ЧЕРНО МОРЕ: СЕВЕР – ЮГ” на фотографа Александър Иванов.
повече»

Премиерът се включи в борбата с бракониерството

08.09.2010 г.
Министър председателят Бойко Борисов връчи Лада Нива на Ловно рибарско дружество Девин за борба с бракониерстовото. Всяка година над 500 диви кози и 50 мечки стават жертва на бракониери в България. За решаването на този проблем Българска Фондация Биоразнообразие, Сдружение за дива природа „Балкани”, Ловно рибарско дружество (ЛРД) „Девин” и РИОСВ Пазарджик обединиха усилия в общ проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”.
повече»