Новини

Обменно посещение „Осогово на гости на Беласица”

01.08.2010 г.

В периода 28-30 юли БФБ организира учебно пътуване за хората от региона на планината Осогово – кметове на села от община Кюстендил, местни предприемачи в туризма и журналисти. Целта бе участниците да се запознаят с постиженията в опазването на биоразнообразието и развитието на екотуризма в една подобна на Осогово територия - Природен парк „Беласица”, където БФБ работи вече 7 години.

повече»

Приключи проект за природосъобразни земеделски практики

30.07.2010 г.
На заключителна конференция в София вчера (29 юли 2010) бяха обсъдени резултатите от проекта „Въвеждане на природосъобразни земеделски практики в зоните от Натура 2000”, който бе изпълняван съвместно от холански и български неправителствени организации - Информационен и учебен център по екология, СДП „Балкани”, Българска Фондация Биоразнообразие, WWF и холандската фондация Wageningen International.

На конференцията бяха представени Ръководство за природосъобразно фермерство в местата от Натура 2000 в България, доклади за биоразнообразието и земеделските практики в 3 пилотни зони от Натура 2000 за опазване на природните местообитания - „Кресна-Илинденци”, “Обнова-Караман дол” и “Никополско плато”, както и проектопланове за управление и развитие съобразно Натура 2000 за общините Никопол и Кресна.
повече»

Номинирайте най-добрите!!!

26.07.2010 г.

Остава почти седмица до крайния срок за изпращане на номинации (31 юли) за Годишните награди за биоразнообразие, които БФБ традиционно присъжда. Тази година сме предложили 5 категории:

1.Най-успешна кампания (акция/дейност)
2. Най-добър журналистически материал
3. Най-добро управление на защитена природна територия
4. Награда за дарение/дарител в областта на биоразнообразието
5. Доброволец за природата
6. Награда за цялостен принос за опазване на българската природа

Нашият екип много разчита на вашата активност в номинирането! Имате възможност да номинирате граждани, организации, журналисти или самите себе си във всяка от предложените категории, която е подходяща. Подробности в раздел "Награди" на нашия сайт. 
Ще очакваме номинациите ви на адрес: awards@biodiversity.bg до 31 юли 2010.

Церемонията по награждаването ще бъде традиционно в началото на септември.

БФБ на Дните на Пирин

12.07.2010 г.
БФБ се включи с щанд в Дните на Пирин като представи своята работа и новоиздадени информационни материали на Туристическия събор за Приятелите на Пирин, който се състоя на 10 юли 2010 г. в местността Върбите над Кресна.
повече»

Норвежката приказка на странджанци

08.07.2010 г.
Приключиха и двете учебни пътувания до Норвегия по Проект „Странджа”.

Има ли какво да научим от страна, която е с толкова висок стандарт на живот и да го приложим на практика в нашата красива, но малко разбъркана държава? Този въпрос най-често си задаваха участниците в двете едноседмични учебни пътувания до скандинавската страна, организирани от Българска Фондация Биоразнообразие.

Оказа се, че има, защото любовта към природата не е свързана със стандарта на живот и не зависи от това колко пари получаваш. Зависи обаче от това какво отношение възпитаваш в хората на различна възраст и как ги стимулираш да водят активен, а оттам и по-здравословен живот.

Норвегия се оказа чиста и красива приказка, в която опазването на природата е национален приоритет. Страна, чийто граждани сами са избрали своите национални символи - национална планина – Stetind, национално животно – лоса, растение – калуната, а птица – водният кос.
повече»

Премиера на филма "Картали 2010" - днес!

08.07.2010 г.
Българска Фондация Биоразнообразие и продуцентска къща „СВИДАС” канят всички приятели, природолюбители и приключенци на премиерата на екологичния документален филм
„КАРТАЛИ 2010“, която ще се състои днес, 8 юли (четвъртък) от 19:00 ч в софийското кино „Одеон”.
Очакваме ви в задължително неофициално облекло и добро настроение!
повече»

Проект по ОПОС опазва диви кози и мечки

17.06.2010 г.
От 10 август 2009 г. консорциум включващ Българска Фондация Биоразнообразие, Сдружение за дива природа „Балкани”, Ловно рибарско дружество Девин и РИОСВ Пазарджик работи по проект за опазване и възстановяване на дивата коза и мечката в България.
повече»

Интересните растения на Беласица

28.05.2010 г.

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) представя най-новата книга в своята колекция за българската природа: “Интересните растения на Беласица”.

Прекрасни фотографии и любопитни текстове ще ви помогнат да се запознаете с 200 вида растения, които растат в планината Беласица. Автори са Латинка Топалова-Жежиха, Георги Гогушев, Райка Иванова и София Костадинова-Илкова. Редактор е д-р Антоанета Петрова от Ботаническата градина на БАН. Автор на по-голяма част от снимките е Пьотр Жежиха.

повече»

Петчленен състав на ВАС отхвърли ОУП на Община Царево

27.05.2010 г.
Върховният административен съд на Република България - Петчленен състав - II колегия, в съдебно заседание на 25.05.2010 г. в състав - председател Светла Петкова и членове Ив.Трендафилов, Н.Марчева, М.Панчева, Т.Тодоров прекрати производството по делото за изменение на Общия устройствен план на Община Царево поради оттегляне на Становище № 1 – 2 / 2008 г. по екологична оценка на същия от министъра на околната среда и водите. Решението не подлежи на обжалване. Оттук може да изтеглите цялото Решение на ВАС.