Новини

Карнавалът на биоразнообразието в Бургас

24.05.2010 г.
Над 70 деца от Бургас се включиха в карнавала на растенията и животните, посветен на Международния ден на биоразнообразието, който се проведе днес на лятната сцена „Охлюва” в Морската градина.
повече»

Състезание между училищата в Община Костинброд

21.05.2010 г.
На 20 май 2010 в читалище "Иван Вазов" в град Костинброд се проведе традиционното общинско състезание - викторина "Натура 2000 - природата на моя роден край", организирано от БФБ със съдействието на общината. В оспорваната надпревара със знания за природата участваха отбори от четири училища. След десет въпроса, с малка преднина пред представителите на с. Петърч, на първо място отново излезе отборът "Пъстър пор" от СОУ "Д-р Петър Берон".
повече»

Карнавал в София

21.05.2010 г.
Мили приятели, имаме удоволствието да ви поканим да участвате в Карнавал (с маски и костюми) на диви растения и животни, характерни за България, по случай 22 май, международен ден на биоразнообразието. Очакваме ви в Борисовата градина, до езерото „Ариана”. Дефилето на участниците в Карнавала е около 11.00, а записването започва от 10.00 часа.
повече»

22 Май - Международен ден на биорзанообразието

21.05.2010 г.
Скъпи съмишленици, колеги и приятели на природата,
БФБ ви поздравява с Международния ден на биоразнообразието и разчита на вашата подкрепа в мисияти ни да опазим заедно биологичното разнообразие!

22 май е обявен от Организацията на обединените нации (ООН) за Международен ден на биологичното разнообразие с цел повишаване на информираността за проблемите и заплахите към биоразнообразието и за осигуряване на подкрепа за неговото опазване и съхранение. Празникът се чества от 1993 г., когато влиза в сила Конвенцията за биологичното разнообразие.

Какво е „биоразнообразие”? - зад тази сложна на пръв поглед дума се крие всъщност цялата природа, която ни заобикаля, която познаваме и за която дори не подозираме. Биоразнообразието е чудото, което наричаме ЖИВОТ. То е навсякъде – в горещите гейзери и ледените планински води, в безбрежните пустини и в непроходимите джунгли, в безжизнените на пръв поглед скални пукнатини и в цветните ливади, в най-дълбоките морски дълбини и в ефира на небето. Биоразнообразието е това, което отличава нашата планета от милиардите други подобни на нея във Вселената, то е това, което я прави жива и неповторима.
повече»

Годишни награди за биоразнообразието - 2010

21.05.2010 г.
БФБ възстановява Годишните награди за биоразнообразието. От днес - 22 май тече срокът за изпращане на номинации в 6-те категории - най-успешна кампания (акция/дейност), най-добър журналистически материал, най-добро управление на защитена територия, награда за дарение/дарител, доброволец за природата, награда за цялостен принос за опазване на българската природа.

повече»

Карнавал на биоразнообразието в Бургас

19.05.2010 г.

Българска Фондация Биоразнообразие кани децата на Бургас на Карнавал на биоразнообразието, който ще се проведе на лятната естрада „Охлювът” в Морската градина на 22 май 2010 г. (събота) от 10:00 часа. Той е посветен на Деня на биоразнообразието (22 май) и е част от дейностите, посветени на Международната година на биоразнообразието – 2010, обявена от ООН.

За тържеството са поканени деца от детските градини и началните класове от училищата в Бургас, които да дефилират с костюми на растения и животни, срещащи се в България, да представят свои авторски творби за растенията и животните, сценки и др. Ще има и игри с публиката - въпроси към родителите, свързани с богатството на видовете, които живеят в и около Бургас.

Вкусни лакомства за участниците ще осигури бургаската фирма "Победа" АД.
повече»

Приключи велопохода през цяла Странджа

18.05.2010 г.
Приключи велопохода през цяла Странджа
Успешно приключи големият странджански вело-поход, организиран от БФБ. Той започна на 8 май 2010 г. по време на Фестивала на Зелениката и бе посветен на трансграничното партньорство за опазване на природата и за развитие на еко-туризма в българската и турската част на планината Странджа (Йълдъз). 13-те участници с планински колела преминаха от Малко Търново до Истанбул разстоянието от 350 километра за 6 дни. Навсякъде те срещнаха гостоприемството на местните хора и откриха колко красива и неповлияна от държавните граници е природата на Странджа.

Лекцията на г-н Б.А.Нас

14.05.2010 г.
Лекцията на г-н Бьорн Арне Нас на тема "Опазване и управление на природата в Норвегия" може да изтеглите тук.

А това е интернет страницата на Университета в Svalbard, за който стана дума по време на лекцията:
www.unis.no

Лекция на норвежкия експерт Бьорн-Арне Нас

10.05.2010 г.
Заповядайте на 13-ти май (четвъртък), от 18:30 ч в зала 105 на Биологически факултет на СУ „Св.Климент Охридски”, където ще се проведе лекция на тема "Опазване и управление на природата в Норвегия". Лектор ще е г-н Бьорн Арне Нас, експерт в Норвежкото министерство на околната среда.
Лекцията се провежда в рамките на курса “ОПАЗВАНЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО”, организиран от БФБ и БДЗП.

Фестивал на зелениката 2010

10.05.2010 г.
Над 800 души посетиха осмото издание на Фестивала на зелениката, който се проведе на 7 и 8 май в Природен парк „Странджа”. Фестивалът започна в местността Тулпан край с. Заберново с богата и атрактивна програмата – изпълнения на фолклорните състави от странджанските села, надсвирване на гайдари от цялата страна, дегустации на различни домашно приготвени специалитети, конкурс за обредни хлябове, демонстрация на различни местни занаяти и мн.др. По-смелите се покатериха на въжените градини, инсталирани между вековни дъбове – специална атракция за малки и големи.
повече»