Новини

Тази седмица още една лекция за Деня на Земята

20.04.2010 г.

Заповядайте на 22 април (четвъртък) от 17.30ч. в зала 105 на Биологически факултет на СУ „Св.Климент Охридски” за да чуете презентация на тема: "Мароко ли? Има к’во да се види, а и кой да те види! … На бърдуочинг в Мароко". Нашите приятели Нели Олова и Симеон Гигов ще ни разкажат, що за чудни неща са видели в тази интересна страна.

От тази седмица курсът ще се провежда в зала 105 на БФ. Часът е по-ранен само за този четвъртък, за да могат след това всички желаещи да се включат в шествието за Дена на Земята. Повече информация: http://forthenature.org/actions/237

Фотографско-документален етюд за Черно море

13.04.2010 г.
Новата изложба на Александър Иванов поставя началото на национална кампания за 3 нови защитени територии по Черноморието

Изложбата „Черно море: север – юг“ ще бъде открита във Френския културен институт на 14-ти април в 18.30ч. и апелира за нови защитени територии на Кара дере, Камчийски пясъци и Иракли

Прецизна селекция, направена сред повече от 10 000 фотоса, заснети от въздуха над Черно море, ще пристигнат в София в сградата на Френския културен институт тази сряда. „Черно море: север-юг“ е изложба на добре познатия с изложбата си „България 360°“ фотограф Александър Иванов и е съвместен негов проект с Коалиция „За да остане природа в България“ и „Зелените дни“ - събития по повод Деня на Земята – 22-ри април.
повече»

Среща с местната общност в Сапарева баня

13.04.2010 г.
Срещата ще се проведе в събота, 17.04.2010, от 10.30, в конферентната зала на хотел „Емали”, ул. "Германея" № 40, гр. Сапарева баня.

Предвидени за обсъждане по време на срещите са следните теми:

  • Природата като ресурс за развитие на регионите: анализ на възможностите и заплахите за развитието на алтернативен и селски туризъм в регионите; Представяне на опита и запознаване с представители на бизнеса, успели да осъществяват природосъобразен поминък;
  • Представяне на Пан Паркс модела за управление за защитени територии и мрежата от сертифициарни места за настаняване в подножието на Рила.
  • Ползи и ограничения за местното население от обявяването европейската мрежа Натура 2000.
  • Възможности за финансиране на проекти за развитие на общините и частни предприемачи по европейските програми.
Срещата е отворена за всички, желаещи да се включат в нея.
повече»

СТРАНДЖА със щанд на ЗЕЛЕНИТЕ ДНИ

12.04.2010 г.
От 15 до 18 април в София, в градинката пред Народния театър „Иван Вазов” ще се проведе еко-фестивала ЗЕЛЕНИ ДНИ. Програмата е изключително богата и разнообразна – включва панаирно изложение на продукти, произведени по щадящ природата начин, представяне на възможности за еко-туризъм, зелен кинофестивал, фотоизложби и конкурс, различни работилници, международна конференция за устойчив туризъм и др.

В самостоятелна шатра на панаирното изложение БФБ в партньорство с Дирекцията на ПП „Странджа” ще представи Регионалната марка „Странджа”. Освен сертифицираните къщи за гости и атракции за туристите, ще предлагаме манов мед, биволско сирене и кашкавал, произведени в Странджа, ръкоделия, информационни материали за парка и др.
Част от атрактивната програма на фестивала и на нашата шатра ще са изпълненията на дамската фолклорна група от село Бръшлян, под акомпанимент на тъпан и гайда. С тяхна помощ ще можете и да тропнете хоро в нашето Училище за странджански хора.

Ще ви очакваме от 15 до 18 април, всеки ден от 10:00 ч в градинката пред Народния театър.
повече»

Обикновени ли са "обикновените" видове птици?

11.04.2010 г.
Във вторник (13 април) ще разберете "Обикновени ли са 'обикновените' видове птици?". За мониторинга на обикновените видове птици и тенденциите в популациите на широкоразпространените видове ще разкаже Йордан Христов - Отговорник по мониторинга в програма "Природозащита" на БДЗП. Заповядайте от 18:30 часа в зала 163 на Биологически факултет на СУ "Кл. Охридски".

Програма за Фестивала на Зелениката

09.04.2010 г.
На 7 и 8 май ще се проведе тазгодишното издание на Фестивала на Зелениката - празник на всички, които обичат планината, пътуванията, домашните продукти, нощувките под звездите или в гостоприемните странджански къщи. ДПП Странджа и БФБ ви представят програмата на Фестивала и ви очакват в Странджа.

Представяне на Флората на Пловдив

08.04.2010 г.
Аграрен Университет – Пловдив и Българска фондация „Биоразнообразие” организират представяне на новата книга ФЛОРА НА ПЛОВДИВ от проф. Илия Чешмеджиев и Росен Василев на 12 април (понеделник) 2010 г. от 16 часа във 2-ра Аудитория на Агрономическия факултет в Аграрен университет - Пловдив.
повече»

През Странджа/Йълдъз и по крайбрежието до Истанбул!

07.04.2010 г.
След вело-походите в Турска Странджа (Yıldız, Звездата) през 2006 и 2008-ма, ние от БФБ и „Планини и хора” ви предлагаме да го направим за трети път. Да качим усмивки на лицата си и да повъртим педалите, като оставим зад себе си една граница - политическа, за да достигнем една друга – континентална. 
повече»

Наш човек заминава на обучение в САЩ

01.04.2010 г.
Българска фондация Биоразнообразие ще бъде представлявана от Румяна Иванова на предстоящото триседмично обучение в сферата на опазване на околната среда в Америка. Обучението е финансирано от Фондация Америка за България и организирано от Институт на международно обучение – Ню Йорк. В него ще участват 15 представители на Министерство на околната среда и водите и петима представители на екологични НПО.
повече»

Срещи с местните общности в 5 общини

25.03.2010 г.
В последните дни на месец март Коалиция „За да остане природа в България” стартира поредица от 5 информационни срещи с местните общности в близост до ценни природни територии: в Рила, Пирин, Родопите, Камчия и Северното Черноморие. Освен, че природата в тези зони е изключително ценна, тя е и силно уязвима от планирани или вече стартирали мащабни инвестиционни предложения.

Целта на тези срещи е съвместно с представителите на общините, бизнеса, местни сдружения и всички жители, които проявяват интерес по темата, да обсъдим потенциала за развитие на региона, предизвикателствата и заплахите за реализиране на устойчиви практики, трудностите пред опазването и правилното управление на зоните от мрежата Натура 2000 и възможностите за подпомагане на различни инициативи по програми от европейските фондове.
повече»