Новини

Протестна инициатива RIDE 4 VITOSHA открива ски сезона на Витоша

23.12.2011 г.

Елате на 26-ти декември (понеделник), от 11 ч. на Алеко
Коалиция „За да остане природа в България” (Българска Фондация Биоразнообразие е член и координатор на Коалицията) подкрепя инициативата RIDE 4 VITOSHA, която се организира от скиори, сноубордисти и любители на планината, на 26 декември (понеделник). Заедно ще открием ски сезона на Витоша, без да работят лифтовете и влековете, като протест срещу "Витоша ски" АД. Инициативата вече събра повече от 500 привърженици в социалната мрежа Фейсбук.
С голяма тревога научихме, че на 21 декември т.г. поправката в Закона за горите е качена в Портала за обществени консултации (Можете да я видите на адрес http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=484 ). Също така сме обезпокоени, че датата на приключване на консултациите е 30 декември 2011 г., като така не се спазва 14-дневния срок, установен от закона.

повече»

Веломаршрут „По пътя на Желязната завеса” и приоритети за развитието му

22.12.2011 г.
На провела се днес (21.12.2011) в БТА пресконференция представители на неправителствени организации - Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), Фондация „ЕкоОбщност”, Българска фондация Биоразнообразия (БФБ) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма представиха предложенията си за маршрута ЕвроВело 13 в българската му част. ЕвроВело 13 е най-новият европейски веломаршрут, който ще преминава през страната ни. Предстои да бъде развит с цел привличане интереса на велотуристите от цяла Европа и създаване на предпоставки за популяризиране на историческото ни наследство от периода на Студената война, на местните природни и културни забележителности, както и за подпомагане развитието на туризма в пограничните райони. Маршрутът също преминава и дава постоянен достъп до териториите на Зеления пояс – най-голямата мрежа от природни местообитания в Европа, свързваща национални и природни паркове, биосферни резервати и трансгранични защитени зони.
повече»

Лекцията "Кой събуди прилепите" от курса на БФБ ще се проведе в Аула-та на БФ, зала 239!

21.12.2011 г.

Здравейте приятели! Поради огромния интерес към лекцията ни "Кой събуди прилепите" променяме залата - местим се в АУЛАТА на БФ, зала 239!!! Часът на лекцията не се променя! Всеки от присъстващите ще може да си купи и от новите ни календари за 2012 година!

повече»

Кой събуди прилепите - ще търсим отговор на неудобните въпроси на 21 декември

20.12.2011 г.

Непобедимите си отидоха, но следите от действията им, останаха! На 21 декември ще си зададем неудобни въпроси за последиците от снимките в Дeветашката пещера. Кой позволи на Непобедимите 2 да "победят" стотици беззащитни прилепи? Кой си затвори очите пред обезобразяването на Деветашката пещера, останала беззащитна пред безхаберието на българските институции и продуцентите от Ню Бояна филмс? Защо действията на продуцентите - някои от тях напълно незаконни останаха ненаказани, с изключение на глоба, наложена от РИОСВ Плевен? Защо ЕК и ООН се заинтересуваха от казуса и заплашиха със санкции по него? На всички тези въпроси ще потърсим отговор на лекцията ни на тема: Кой събуди прилепите? която ще се проведе от 18,30 в БФ на СУ "Св. Климент Охридски", зала 105. Очакваме ви! Вход свободен! А битката продължава!

повече»

БФБ организира обучителна двудневна екскурзия до НП „Керкини”

15.12.2011 г.

За поредна година БФБ организира обучително пътуване до национален парк „Керкини”. Поради големия интерес този път екскурзията ще бъде двудневна и ще се проведе на 17 и 18 декември. Цената е 42 лв. плюс 5 евро за нощувка. Нощувката е осигурена от любезните домакини и ще бъде в информационния център на самия парк. Записалите се за пътуването да си носят храна от България, спален чувал и шалте. Връщаме се на 18 декември.
Целта на пътуването е да опознаем и снимаме едни от най-интересните защитени видове. Паркът, който е един от най-големите гръцки национални паркове, е обитаван от над 300 вида птици, между които световно застрашените къдроглави пеликани (Керкини е мястото, където те могат да бъдат наблюдавани от няколко метра); розови фламинга, чапли и множество други интересни птици.

повече»

Зимна приказка в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

14.12.2011 г.

На 14 декември (сряда) от 18,30 в зала 105 на Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" по повод 100 г. от покоряването на Южния полюс от норвежеца Раул Адмундсен, както и 20 г. Български научни експедиции на Антарктида ще ви разкажем една зимна приказка за Антарктида. 

Темата на "снежната" ни презентация е: "Антарктида - живот сред ледовете"

Лектор:
проф.Нешо Чипев - Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН Очакваме ви! Вход свободен! 

повече»

БФБ представи гъбите в Данон

12.12.2011 г.
БФБ представи своята интерактивна изложба за гъбите пред нова и интересна аудитория – екипът на фирма Данон в София. От 5 до 9 декември 2011 г. във фоайето на административната сграда в рамките на Месеца на биоразнообразието, организиран от Данон, всички служители, които имаха интерес се запознаха по-отблизо със света на гъбите и можаха да чуят гласа на жабите в България.
повече»

Български НПО експeрти ще обучават сърби, македонци и черногорци в прилагане на Европейското природозащитно законодателство

12.12.2011 г.
Представители на неправителствени организации (НПО) от три страни от бивша Югославия са на учебно пътуване, организирано от БФБ (Българска фондация биоразнообразие) и IUCN (Международен съюз за защита на природата) в периода от 5-ти до 10-ти декември 2011 г. Пътуването цели да повиши капацитета на участниците чрез запознаване с българският опит при прилагане на европейски политики и стратегии за опазване на биоразнообразието.
повече»

ВЕЛОМАРШРУТИ ПО ПЪТЯ НА ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА

06.12.2011 г.
На 7 декември 2011 г., сряда, от 9:30 ч в залата на Областна администрация – Бургас (2 етаж) ще се проведе Регионална среща за представяне и обсъждане напредъка по проекта за създаване на международен веломаршрут „По пътя на желязната завеса”.

Срещата в Бургас е последната от 6-те за страната и се организира от Българска Фондация Биоразнообразие. За участие са поканени представители на национални, регионални и местни институции, неправителствени организации, експерти, представители на бизнеса и други заинтересовани страни.

Работната среща се организира от БФБ в рамките на проекта „Развитие на дългосрочна стратегия и мрежи за промотиране и изграждане на веломаршрут „Пътят на желязната завеса” в частта му на Балканите”. В рамките на проекта в България бе идентифицирана частта на трасето от Румънско-Сръбската граница до Черно море по протежението на бившата Желязна завеса. В Бургаска област трасето преминава през територията на Природен парк „Странджа” и достига Черно море.
повече»

Трима световно известни специалисти ще изнесат съвместна лекция на курса ни "Опазване на биоразнообразието"

21.11.2011 г.

Откривайки тази учебна година на курса ни "Опазване на биоразнообразието", обещахме изненади! И ето, че си държим на думата! На 23 ноември (сряда) този път в аула 239 на Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" в 18:00 часа ще имате шанса да се срещнете с трима световно известни американски зоопаркови специалисти в отглеждането на екзотични видове животни на затворено, които идват за пръв път в България по покана на Зоопарк София.
Алан Рукрофт - експерт по отглеждане на слонове; д-р Дейв Фейган - директор на институт Колиър и експерт по хуманна и ветеринарна стоматология и Стив Мартин – световно известен дресьор на животни ще ни изнесат съвместна лекция на тема: "Съвременни методи и практики в отглеждането на животни на затворено" Не пропускайте шанса да се учите от най-добрите! Вход свободен!

повече»