Новини

НАБЛИЖАВА КРАЙНИЯТ СРОК НА КОНКУРСА ЗА КЛИП И БАНЕР

11.08.2011 г.
Напомняме, че наближава крайният срок на конкурса за клип и банер на Регионалната марка "Странджа" - 29 август 2011 г. Все още имате време да заснемете своите вълнуващи кадри и преживеете едно неповторимо пътуване в Странджа планина!

Всичко за конкурса четете тук:
http://www.bbf.biodiversity.bg/indexdetail.php?id=20

Успех, приятели!
повече»

БФБ търси доброволци

10.08.2011 г.

Българска Фондация Биоразнообразие предлага една отлична възможност за млади хора, които искат да се развиват в областта на природозащитата и да научат повече за опазването на дивата коза и биоразнообразието като цяло.
Елате при нас като доброволци за:
• проучване разпространението и биологията на дивата коза, както и бракониерството върху вида;
• контролни проверки на публични заведения (ресторанти, механи и пазари) за незаконно излагане и продажба на защитени видове с контролни институции – МОСВ, РИОСВ, НП, РДГ, полиция и други

повече»

Информация за сключен договор

28.07.2011 г.
На основание чл. 28, ал. 3 от Постановление № 55 на МС от 2007 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на бенефициенти на договорена безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черно море 2007 – 2013г.” и от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Българска фондация Биоразнообразие в качеството си на бенефициент по Договор за безвъзмездна финансова помощ №BG0061-GAE-00104-E-V1–EEA FM съм провел процедура за определяне на изпълнител – договаряне без пояснителен документ с обект: „Създаване на ГИС база данни и система за мониторинг на биологичното разнообразие и социално икономическите характеристики на района на Странджа планина – проучване на природните местообитания и видовете и създаване на система за мониторинг на биологичното разнообразие”.
С Решение № 19 от 27.07.2011 г. е определен за изпълнител следния кандидат: „Еко-иновации ООД”, адрес: гр.София, ул. Наум №12А.

Нова интерактивна изложба на БФБ

27.07.2011 г.
Нова пътуваща и интерактивна изложба посветена на Годината на глухаря бе подготвена от Андриана Андреева. Зад атрактивното заглавие "Мечки и глухари, дивите кози - все по-рядко обитават нашите гори" се крият любопитни подробности за живота, биологията и заплахите за тези три вида, които стават все по-застрашени и все повече намалява тяхната численост в бореалните гори, които обитават.
повече»

Изчезват ли пчелите?

27.07.2011 г.
На 28 юли 2011 г., четвъртък, от 19:00 ч в зала "Петя Дубарова" на Културен център "Морско казино" ще бъде представен за пръв път в Бургас документалният филм „Изчезването на пчелите” (Vanishing of the Bees), набрал изключителна популярност и предизвикал много дискусии по цял свят. Входът е свободен!
повече»

Какво научихме за кестена на Узана Поляна Фест 2011?

20.07.2011 г.

Любознателните посетители на фестивала на 16 и 17 юли с интерес разгледаха щанда на Българска фондация Биоразнообразие. Най-малките участваха в забавни игри за кестена в програмата на Еко-академията. Децата с голямо въодушевление търсеха био-съкровища, дърпаха се с въже и участваха в игри с балони, за да научат интересни факти за ядливия кестен.

повече»

Протестно шествие срещу политическия чадър над ски зона Банско в Национален парк Пирин

19.07.2011 г.
Коалицията от НПО и граждански групи „За да остане природа в България” организира протестно шествие срещу унищожаването на Национален парк Пирин и политическия чадър над нарушенията в ски зона Банско. То ще се проведе в четвъртък, 21 юли 2011 г., от 18 ч. с начална точка стълбите на бившия Партиен дом, срещу Министерския съвет и Президентството, като ще премине покрай делегацията на Европейската комисия в София на ул. „Московска”, храм паметника „Александър Невски”, парламента и Софийския университет и ще завърши до сградата на БНТ.
повече»

НОВ ТУРИСТИЧЕСКИ ЖИВОТ ЗА БУРГАСКИТЕ ЕЗЕРА

03.07.2011 г.
Работна среща за обсъждане на възможностите за туризъм около Бургаските езера се проведе в Областната управа в Бургас. Тя бе организирана от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и в нея участваха представители на Община Бургас, РИОСВ, Регионален музей - Бургас, Туристическия информационен център, Черноморски солници, Българска орнитологична централа, рибарските дружества, екологични организации и др.

БФБ представи доклада от предварително проучване на възможностите за туризъм около Бургаските езера, изготвен чрез серия от интервюта с всички, имащи отношение към тях. Представени бяха 16 избрани места, които имат потенциал да се развиват в различна посока – като места за наблюдение на птици (Укритието и „Точката” на Атанасовско езеро, Укритието в ез.Вая, до което се стига с лодка от пристана в Долно Езерово), места за пикник и разходка (Лале баир, устието на р.Изворска, Казак баир – и трите край Мандра), археологическите обекти и разкопки край Бургаските минерални бани, Солната нива, Форос и Дебелт, за спортен риболов (гребен канал до с.Константиново край Мандра) и др.
повече»

Законите са за всички, а Пирин - за "Юлен"?!

01.07.2011 г.
Светкавична гражданска акция в подкрепа опазването на национален парк "Пирин" последва изказването на Министъра на околната среда, че "Правителството ще предложи законодателна промяна, с която ще регламентира незаконно ползване на близо 65 хектара от национален парк "Пирин" над Банско от фирма "Юлен" АД."

В 18.00 часа на 30.06.2011 близо 200 човека излязоха за няколко минути на кръстовището до паметника "Патриарх Евтимий" в София. След 1 час в продължение на 15 минути протестиращите пресичаха пешеходните пътеки около паметника "Васил Левски". Тези спонтанни акции целяха да насочат общественото внимание към продължаващите години наред беззакония в националния парк, където над 60 % от използваните в ски зоната ски писти и влекове са построени без изискуемите от закона разрешителни, а както се оказа в допълнение концесионера НЕ заплаща наем на държавата за близо половината от площта, върху която е разположил ски зоната.
повече»

КОНКУРС ЗА КЛИП И БАНЕР НА РЕГИОНАЛНА МАРКА „СТРАНДЖА”

29.06.2011 г.
Клип за регионалната марка „Странджа” ще донесе 2000 лв. награда за своя автор

Българска Фондация Биоразнообразие и Дирекцията на Природен парк „Странджа” обявяват конкурс за изработване на рекламен клип и уеб-банер за регионална марка „Странджа”.

Наградените клипове и банери ще бъдат публикувани в интернет пространството като целта е по нов и атрактивен начин да се популяризира Регионалната марка и обектите, които са сертифицирани с нея - места за настаняване и хранене и туристически атракции на територията на парк „Странджа”.

В конкурса може да участва всеки, стига да спази условията, публикувани в интернет страницата на БФБ: www.bbf.biodiversity.bg (раздел Природа и бизнес) и на ДПП: www.strandja.bg

За направата на клипа могат да се ползват снимки, видео и аудио материали, анимация, диктор, титри и всичко, което кандидатите преценят. Банерите могат да са статични или анимирани, в няколко стандартни формата по избор. Сред критериите за оценка ще бъдат коректно представяне на марката, оригиналност и атрактивност на предложението, и най-вече личният, авторски поглед към Странджа. Успех на конкурса ще бъде увеличаване на броя на туристите, посетили Странджа и налагането на марката, като гарант за запазена природа и грижа за клиента.

Крайният срок за представяне на предложенията е 29 август 2011 г. Решението на журито ще бъде обявено до 9 септември 2011 г.

За победителите в двете категории организаторите са подготвили парични награди - за клип – 2000, 1500 и 500 лева за първо, второ и трето място, а за банер съответно 150, 100 и 50 лв.
повече»