Новини

БФБ опръстенява къдроглави пеликани в „Керкини”

23.06.2011 г.
Поддръжници на Фондация Биоразнообразие за втори път участваха в опръстеняването на пеликани в Керкини. Незабравимото приключение ни срещна очи в очи с една от най-големите водолюбиви птици на Балканите.

Езерото Керкини е известно с колонията от къдроглави пеликани, която от 2003 г. гнезди успешно върху изкуствено направени платформи. Това е единственият случай на завладяване на нови гнездови територии на вида за последните 150 години.
повече»

Еньовден в Звездец

22.06.2011 г.
Да се съберем за здраве на Еньон/Яньов ден на поляните до с. Звездец.
Дирекцията на Природен парк "Странджа" ни кани на 24 юни 2011 г. в 5:30 ч на площада на селото, откъдето заедно ще отидем да събираме билки при изгрев слънце. От събраните билки ще направим яньовски китки и венци, вързани с червен конец. Ще се проврем под арка от 77 билки и ще се ръсим с мълчана вода ...
За заявки - ДПП "Странджа": до 22 юни, сряда, до 17 часа на телефон 05953 3160 или 0888199553.

Бургазлии събраха вече 1000 лева за своя пеликан

17.06.2011 г.
С благотворителна разпродажба на фотографии на птици само за две седмици бургазлии събраха 1000 лева за своята скулптура на пеликан. С това събитие, инициаторите от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) поставиха началото на кампания за набиране на средства за създаване на скулптура на къдроглав пеликан, която да се превърне в отличителен знак или символ на Бургас.

Първи идеята подкрепиха фотографите Ивайло Зафиров, Богдан Боев, Стефан Аврамов и бургазлията Жечо Планински, като дариха свои кадри за каузата. 35 от техните уникални фотографии на птици от бургаските езера вече намериха своите притежатели и красят домовете или работните им места, а една от снимките вече е в кабинета на кмета Николов. Останалите 30 фотоса все още очакват своя бъдещ притежател. Всеки, който желае да има в дома си кътче дива природа или просто иска да подкрепи каузата, може да ги разгледа и си избере от импровизираната виртуална галерия в социалната мрежа facebook (Burgas Lakes), а организаторите ще му я доставят веднага след като се свърже с тях. Това ще бъде личният принос на всеки, който обича Бургас, за да се сбъдне една мечта – къдроглав пеликан да кацне в центъра на града и да стане разпознат от поколения бургазлии и гости на града. Много любители на фотокамерата, снимащи дивата природа, също подкрепят каузата и искат да дарят свои кадри за нейното осъществяване.
повече»

ЗЕЛЕНИ БУРГАЗЛИИ

08.06.2011 г.
С рекорден брой посетители и при изключителен интерес премина двудневния Първи бургаски зелен фестивал, който се проведе в рамките на Зелените дни в Бургас, организирани от Фондация Биоразнообразие и Община Бургас. И през двата дни потокът от хора по алеята до „Охлюва” в Морската градина не спираше и щандовете бяха заобиколени от хора, които се интересуваха къде и какво могат да посетят в Природен парк „Странджа” и около Бургаските езера, какво значи да си зелен, какво е предимството на био-сертифицираните храни, къде се намира първият био магазин в Бургас, защо мановият мед е черен и други.

Много дебати предизвикаха някои от „зелените” съвети, които раздаваха организаторите – можем ли ние самите да направим нещо малко, с което да променим качеството си на живот, което да ни накара да се почувстваме по-добре. Основните призиви на инициаторите на фестивала към бургазлии бяха да се хранят по-здравословно и да внимават какво пише по етикетите, да пестят енергия и вода в домакинството си, но най-вече да общуват по-често с природата, която зарежда с добра енергия, а общуването с нея прави хората и по-спокойни и по-щастливи.

Мнозина от посетителите си тръгнаха от щандовете със странджански манов мед или с биосертифициран мед от яз. Камчия, с пакетчета от култивирания и много полезен странджански чай, някои си закупиха интересни вълнени ръкоделия - плетива, килими, изящни бижута от природни материали. Вкусният странджански зелник на жените от Звездец и М.Търново свърши за броени минути, а някои дори се върнаха за рецептата му. Всеки от посетителите намери по нещо за себе си на 20-те щанда на еко-изложението. Най-малките гости пък имаха възможност да оплескат с текстилни боички, докато си нарисуват торбичка от плат и да си я отнесат вкъщи, за да я използват вместо найлоновата. Други пък рисуваха, оцветяваха или майсториха нещо ефектно от използвани материали, заедно с момичетата от арт-работилницата.
Фестивалът бе съпътстван с много допълнителни събития – в съботния ден гостите имаха възможност да се насладят на невероятния странджански фолклор в изпълнение на Мъжкия хор от Царево, женската група от с. Бръшлян и децата от фолклорната формация при Тракийското дружество - Бургас. На щанда на БДЗП течеше благотворителната разпродажба на снимки „За един Бургаски пеликан” – кампания за събиране на средства за създаване на скулптура на пеликан.
повече»

БФБ стартира регионална кампания "Зелен бъди в Бургас"

01.06.2011 г.
Със ЗEЛЕНИ ДНИ В БУРГАС днес Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Община Бургас дадоха старта на Регионалната кампания „Зелен бъди в Бургас”.

На пресконференция на терасата на Морското казино г-жа Атанаска Николова, зам.кмет по екология и евроинтеграция на Община Бургас и г-жа Радостина Ценова от БФБ представиха наситената програма на Зелените дни, партньорите в отделните събития и финансиращите институции.

За изненада на журналисти и присъстващи на велосипед пристигна кметът на града г-н Димитър Николов, който увери бургазлии, че скоро Бургас ще е първият град в България с напълно изградена мрежа от велоалеи.

Г-н Николов поведе колоната от млади велосипедисти, дошли да се включат във велоакцията „От Охлюва до Пеликаните”. Велошествието премина през Морската градина и стигна до Укритието за наблюдение на птици на Атанасовско езеро, където участниците ги очакваха много изненади – специално за тях, чакащи да бъдат забелязани, пред укритието се бяха разположили трийсетина пеликана, лопатарки, саблеклюни и много други редки и интересни за наблюдение птици. Колегите от РИОСВ Бургас разказаха на присъстващите много интересни факти за резервата и за птиците, като не пропуснаха накрая да проверят запомнили ли са някои от тях. Награди получиха всички, участвали във велопохода.

ЗЕЛЕНИТЕ ДНИ В БУРГАС (1 - 6 юни 2011 г.) са част от кампанията „Зелен бъди в Бургас” на БФБ - Клон Странджа и Община Бургас и се осъществяват с финансовата подкрепа на Фондация „Чарлз Стюарт Мот" чрез фондация "ЕкоОбщност", Програмата Интелигентна енергия, както и с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез ФМ на ЕИП. Партньори в отделните инициативи са БДЗП, ДПП „Странджа”, РИОСВ Бургас, АСУ "Делфи”, Фондация “Астика” и др.
повече»

Празникът на Голямата аязма събра нестинарската общност в Странджа

30.05.2011 г.
В неделната утрин на 29 май, сред високите буки край Язменски дол се събра нестинарската общност от Странджа да изпълни „Закона” - да панагирува и измоли от Свети Свети Костадин и Елена здраве и благоденствие за Странджа. Странджанци знаят, че на този ден се отварят всички аязми в планината и водата им е най-лековита.
Нестинарството се е съхранило през вековете заради самоорганизацията на вярващите. Днес нестинарството е оценено от ЮНЕСКО като част от световното нематериално наследство.
повече»

ЗЕЛЕН БЪДИ В БУРГАС

28.05.2011 г.
Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Община Бургас и БДЗП организират "Зелени дни в Бургас" от 1 до 6 юни 2011 г. Разнообразни инициативи ще привлекат участници от различни възрастови групи във велоакция, карнавал, зелен фестивал – панаирно изложение на био и еко продукти от бургаски регион, благотворителна изложба, фолклорен концерт, арт работилници и много други. Целта е да се провокират бургазлии да живеят по-зелено, да участват активно в различни екологични акции, да общуват по-често с природата, да търсят повече информация и да пазят средата, в която живеят.

В рамките на Зелените дни в Бургас, БФБ - клон Странджа организира ПЪРВИЯ БУРГАСКИ ЗЕЛЕН ФЕСТИВАЛ на 4 и 5 юни 2011 г. в Морската градина.
повече»

Ангелина е най-новото попълнение в бебешкия състав на БФБ

25.05.2011 г.
Ангелина е най-новото попълнение в бебешкия състав на БФБ
На 21 май 2011 г. съвсем естествено на бял свят се появи малката Ангелина за радост на майка си Таня Георгиева - Шнел (нашият ГИС експерт) и на баща си (Тимо Шнел). Малката бебешорка е висока 49 см и тежи 3 100 гр.  Двете дами се радват на чудесно здраве. Екипът на БФБ поздравява семейството и все пак чака с нетърпение Таня да се върне в състава ни :)

През 2011 - биоразнообразието и горите в световен мащаб, бореалните гори и глухаря – в национален!

22.05.2011 г.
Днес е международния ден на биоразнообразието, който тази година е посветен на горите, защото 2011 е обявена за Международна година на горите (http://www.un.org/en/events/iyof2011/ ). В тази връзка БФБ, заедно със сдружение Биосфера обявиха 2011 за Година на глухаря в България и издадоха специален календар, посветен на тази птица и нейните приятели, обитаващи бореалните гори (рис, дива коза, лещарка, врабчова кукумявка и др.).
повече»

В Международния ден на биоразнообразието БФБ обявява Първия бургаски зелен фестивал

22.05.2011 г.
По повод Международния ден на биоразнообразието Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) анонсира Първия Бургаски зелен фестивал, който също има общо със странджанската гора и продуктите, които се добиват от нея, както и за представяне на възможностите за еко-туризъм и бизнеси, щадящи природата в парк „Странджа” и около Бургаските езера.

Фестивалът основно е посветен на „зелената идея” – на био храните и ползите от тях, на зеления начин на живот и зеления туризъм в нашия регион.

Събитието ще се проведе на 4 и 5 юни 2011 г. (събота и неделя) в Морската градина до лятната сцена „Охлюва” и ще включва панаирно изложение с шатри и щандове, фолклорна програма от Странджа, Детски карнавал на биоразнообразието, арт-работилници и др.
повече»