Новини

Без Фестивал на Зелениката, но с редица други прояви

15.04.2011 г.
Всяка година през май Фестивалът на зелениката събира приятели от цяла България и Странджа. С всеки фестивал Природният парк докосва все повече сърца, пленява нови приятели, които омагьосани от тайнствената ни планина се връщат отново и отново на всяко следващо издание на най-големия празник в региона.
Много съжаляваме, но тази година няма да можем заедно да преживеем вълнуващите фестивални дни. В този момент, за предпазване от разпространение на шапа, организирането на масови събития не е разумно. Пламналата болест предизвика налагането на строга карантина над засегнатите райони в Странджа.
повече»

Среща на НПО с представители на ЕК в София

12.04.2011 г.
Представители на Главна дирекция „Околна Среда” на Европейската Комисия се срещнаха в София с неправителствени организации, за да коментират напредъка по редица наказателни процедури за нарушения в защитени зони от НАТУРА 2000 в България.
В срещата участваха Жан-Франсоа Бракелан, от правния отдел в Главна дирекция "Околна среда", Щефан Лайнер от отдел „Натура 2000” и др. експерти. Неправителственият сектор беше представен от членове на Коалиция „За да остане природа в България”, сред които Българска фондация Биоразнообразие, „Зелени Балкани”, Граждани за Рила, БДЗП и „Да спасим Иракли”.
повече»

Семинар за земеделците около Бургаските езера

05.04.2011 г.
БФБ, БДЗП и Областна дирекция "Земеделие" - Бургас, организират информационна среща относно възможностите за кандидатстване по мярка 214 „Агроекологичните плащания”, Мярка 213 „Плащания по Натура 2000 и плащания, свързани с Директива 2000/60/ЕО – за земеделски земи по ос 2 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Ще бъдат представени и националните стандарти – условия за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние (УПЗДЗЕС) за земеделските стопани, попадащи в Натура 2000 зони в района на гр. Бургас.
Срещата ще се проведе на 11 април (понеделник) в залата на Областна администрация на 1 ет. от 10.00 до 14.00 часа. Програмата на срещата може да изтеглите оттук. За повече информация за срещата - Радостина Ценова, БФБ - 0888 508 502.

Нашият Петко вече има момиченце

04.04.2011 г.
Действащият изпълнителен директор на БФБ в момента - Петко Цветков се сдоби с трето дете. Прекрасната Калина се роди на 27 март 2011 г. и е с перфектни мерки като майка си Юлия.
На малката принцеса пожелаваме много здраве и късмет, а на щастливия татко - да има повече време за своето семейство и по-малко грижи, свързани с опазването на Пирин и българската природа.

Конкурс за тениски за Бургаските езера

04.04.2011 г.
В рамките на проект "Живот за Бургаските езера" (в който БФБ е партньор на БДЗП) се организира национален конкурс за тениски, чрез които да покажем подкрепата си за опазване на влажните зони в България.
Не е нужно да сте професионалист, важно е да имате вдъхновение и да ни изпратите до 6 май - Гергьовден вашата оригинална идея, която да щамповаме върху тениска.
Вашите проекти трябва да бъдат представени като картинка (например jpg), а по-късно ще ни трябват и във формат за печат (.eps или.crd). За да улесним отпечатването им предпочитаме проектите да са едноцветни (бели) или максимум в два цвята.

Изпращайки проектите си на мейл mariana.valcheva@bspb.org, посочете име и фамилия, телефон за контакт и информация за това с какво се занимавате.
Предложенията ще бъдат оценявани по своята оригиналност и връзката им с бургаските езера и техните обитатели – птиците. Резултатите ще бъдат обявени на 13 май 2011 г.

Освен морално удовлетворение и принос в опазването на влажните зони, като част от българската природа, участникът или участниците в конкурса с най-добро предложение/я ще получат тениска със своята щампа и стимулиращи награди - Албум със снимки „Птиците на Тайван” и къщичка за птици.

КАК ДА ПРАВЯТ САПУНИ И БОНБОНИ СЪС СТРАНДЖАНСКИ ВКУС СЕ УЧИХА В МАЛКО ТЪРНОВО

21.03.2011 г.
При изключителен интерес премина практическото обучение, което Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) организира през уикенда в Малко Търново. Основен лектор бе г-н Бьорн Арне Нас от Директората за управление на природата в Норвегия, който има личен опит в направата на сапуни, бонбони и други продукти.

В залата на Дирекцията на Природен парк „Странджа” едва се събраха 30-те участника основно от Малко Търново, но също и от Бръшлян, Звездец, Царево и Синеморец. Обучението бе на 4 модула – за направа на сапун, направа на кремове и други козметични продукти, за шоколадови бонбони с пълнеж и за захарни бонбони. След теоретичната част участниците се впускаха в по-забавната – практическа, където в работа на 4 групи изпробваха норвежките рецепти – изливаха сапуни в силиконовите калъпи или забъркваха кремове с аромати на Странджа (манов мед, кримски чай, етерични масла и местни отвари). Всеки един имаше възможността да се „омаже” с шоколад или да забърка козметична смес.
повече»

Най-новият Природен парк в България – Беласица, на гости на Природонаучния музей в София

20.03.2011 г.
Националният природонаучен музей (НПМ-БАН) и Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) посвещават месец април на най-новия Природен парк „Беласица”. В НПМ-БАН ще бъдат организирани поредица от събития – представяне на изложба, запознаване с тематичната пътека „Животът на кестена”, представяне на книги за планината, лекции. Официалното откриване на изложбата „Беласица – най-новият Природен парк в България” ще се състои на 25 март 2011 г. от 17:00 часа във фоайето на музея. Автор на всички фотографии, включени в изложбата, е фотографът Пьотр Жежиха. Събитието ще бъде съпроводено с представяне на  фотографския определител „Интересните растения на Беласица”.
повече»

Идеята за биосферен парк Странджа срещна подкрепата на бургаския областен управител

18.03.2011 г.
Представители на ЮНЕСКО посетиха областния управител на Бургас г-н Константин Гребенаров, за да го запознаят с резултатите от международния семинар, който се проведе в Царево през отминалите дни. Повече от 60 човека се включиха в програмата на семинара и научиха какво представляват биосферните паркове в Европа и подходяща ли е Странджа за обявяване на такъв парк. Споделеният опит от Словения, Австрия, Германия, Турция и Гърция ни показа, че тази концепция е насочена главно към човека и неговото хармонично съжителство със заобикалящата го природа. И докато защитените територии опазват основно биоразнообразието, биосферните паркове и резервати се фокусират главно върху хората и повишаване на техните възможности за устойчиво развитие.
повече»

Топлина по странджански

12.03.2011 г.
Зимните месеци, обикновено затварят повечето стопани в къщите, но за животновъдите това е време на много грижи. Традиционно през тези месеци се е правела и обработката на стриганата вълна, събрана от големите стада животни, отглеждани в района в миналото.
Тази зима в село Звездец с голям ентусиазъм беше сформирано неформално сдружение „Златното руно”. Жените в сдружението сами обработиха вълната (пране и чепкане), изпредоха малки количества прежда, а друга получиха срещу предадена предена вълна. От сръчните им ръце се появиха прекрасни изделия, които носят топлината и магията на Странджа – шапки, шалове, чанти, шушони, гети, колани, бижута, дори ранички.
повече»

МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР НА ЮНЕСКО ЗА СТРАНДЖА В ЦАРЕВО

11.03.2011 г.
На 14-16 март 2011 г. в гр. Царево ще се проведе международен семинар „Добри практики за устойчиво ползване и опазване на биоразнообразието в защитените територии съгласно концепцията за биосферните паркове”. Той се организира от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) с подкрепата на офиса на ЮНЕСКО във Венеция и Националния комитет по програмата „Човекът и биосферата”.

Целта на семинара е да бъдат показани добри практики на хармонично съжителство между човека и природата в територии, подобни на Природен парк „Странджа”, както и да бъдат обсъдени възможностите за обявяването на Странджа за първия български биосферен парк от ново поколение.

Гости и лектори ще бъдат експерти от 7 страни (Австрия, Турция, Словения, Гърция и др.), които ще представят успешни европейски биосферни резервати и паркове, както и такива в процес на обявяване, а също и експерти от МОСВ и Националния МАБ комитет.
повече»