Новини

Ученически конкурс за лагуната Атанасовско езеро

20.12.2012 г.
Природонаучният музей - Бургас в партньорство с проект „Солта на живота” на БФБ, финансиран от програма LIFE+ на Европейския съюз организират конкурс за изготвяне на проект на рекламно-информационен материал за лагуната Атанасовско езеро.

В конкурса могат да участват всички ученици от I. до XII. клас на училищата от Бургас, разделени в две възрастови групи – от I до IV клас за изработване картичка и/или дипляна и от V до XII клас за изработване на брошура и/или аудио клип.
повече»

Кмет иска ски зона Банско да стане три пъти по-голяма от разрешеното от концесията в Национален парк Пирин

19.12.2012 г.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” се противопоставя остро на предложенията на кмета на Банско Георги Икономов за "уплътняването" на ски зона Банско с около 20-30 км нови писти и изграждането на още един кабинков лифт.

Природозащитниците припомнят, че ски зона Банско е изградена в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост. Затова ски зоната е изградена с концесия със срок от 30 години.

повече»

Как "Натура 2000" спасява европейската дива природа

13.12.2012 г.
Представяме ви страхотната селекция на нашия колега Стефан Аврамов, публикувана в Зелен Дневник на 12.12.12.
Площта на защитените зони от "Натура 2000" вече покрива 768 000 km2 (17,9 %) от сушата на Европейския съюз и повече от 217 000 km2 (около 4 %) от неговите морета. Тези зони са обявени за опазване на местообитания на застрашени видове животни и растения в Европейския съюз.

Въпреки многото препятствия и проблеми мрежата започва да функционира и да има ефект за реалното опазване на природата на Европа.
Насладете се и научете повече за европейската мрежа и видовете, които обитават защитените зони в България.

http://www.dnevnik.bg/zelen/2012/12/12/1966184_fotogaleriia_kak_natura_2000_spasiava_evropeiskata/?pic=1#picture

Представители на Коалиция „За да остане природа в България” се срещнаха с премиера Бойко Борисов за Витоша и крайречните гори по Дунав

12.12.2012 г.

Теми от ключово значение за опазването на Витоша и крайречните гори по Дунав бяха обсъдени днес от представители на Коалиция "За да остане природа в България”, на която член и координатор е Българска Фондация Биоразнообразие и премиера Бойко Борисов. Срещата се състоя в Министерски съвет по инициатива на природозащитниците.

повече»

Продължава приказката за Дивата Индия в Биологическия факултет

11.12.2012 г.

Пътешествието ни из Дивата Индия продължава! Този път се отправяме към планината Западни Гати в Южна Индия, която e:
- един от осемте района най-важни за опазване на биоразнообразието в света (наблюдава се висок процент ендемизъм сред много групи организми)
- с роля, сравнима с тази на Хималаите, за формирането на климата в Индия
- известна с високото качество на отглежданите там чай и много видове подправки.
Не пропускайте лекцията ни на тема: ”Дивата Индия: 2 част - Западни Гати“, която ще се проведе на 12 Декември в Биологически Факултет, от 18.30, зала 163

повече»

Започва Българо-швейцарския проект за връзката между опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони

06.12.2012 г.
Днес (6 декември 2012 г.) в присъствието на посланика на Конфедерация Швейцария Н.пр. Регина Ешер и заместник-министъра на земеделието и храните – г-жа Светлана Боянова официално бе представен проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“. Проектът е четиригодишен и ще се изпълнява в партньорство от четири швейцарски и седем български партньори (включително и Министерството на земеделието и храните) в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина.
повече»

Дивата Индия на гости на Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

03.12.2012 г.

Намасте, приятели! Ако искате да разберете къде културният и природен туризъмвключително и т.нар. „birdwatching“е целенасочена държавна политика, къде оцелява последната популация на азиатски лъв в световен мащаб и защо въпреки глада и мизерията местните хора са вегетарианци. Заповядайте на:

05.12 (Сряда) в 18:30 ч., зала 163 в Биологически факултет на Софийски университет „св. Климент Охридски” на презентация на тема: "Дивата Индия - 1 част: Гуджарат"

Лектори:
доц. д-р Борис Николов - Ръководител на Българска орнитологическа централа към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН
магистър еколог Ива Христова-Николова - оператор на свободна практика, специализира във филмирането на дива природа.

Първа кръгла маса в рамките на проект РИФОВЕ

30.11.2012 г.
На 29 и 30 ноември в Одеса, Украйна, се провежда Първа кръгла маса в рамките на проект „Изследване и възстановяване на основните филтратори на морето – РИФОВЕ“ по Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2007-2013“ финансирана от ЕС.
Учени, изследователи, еколози, юристи и представители на обществени организации обменят информация и обсъждат правните и екологичните аспекти на използването на изкуствени рифове, нужните мерки за подкрепа, обмяна на опит и взаимодействие между заинтересованите страни от Черноморския басейн.
повече»

Връщане на гори на държавата или възстановяване на разликите в цената са двете единствени решения

27.11.2012 г.

Представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" са поканени днес от 11 ч. на дискусия с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод наказателната процедура на Европейския съюз заради замените на гори.
Коалицията "За да остане природа в България" ще изложи за пореден път становището си, че всички извършени след 2003 година заменки на държавни горски и земеделски територии са реализирани при използване на непазарни методи за оценки и са довели до загуба за държавата в размер на няколко милиарда лева. Единственият път за премахване на тази екологическа и социална несправедливост е признаване от страна на България, че извършените по времето на правителствата на Симеон Сакс Кобурготски и Сергей Станишев замени са представлявали схема за държавна помощ. В този случай получателите на тази държавна помощ ще трябва да възстановят разликата до пазарната цена по време на сделката или да се разтрогнат сделките.

повече»

Вече са известни победителите в международния фотоконкурс НАТУРА 2000 на CEEWeb и БФБ

27.11.2012 г.

Българи отнесоха наградите на публиката и в двете категории

Приключи фотоконкурсът по повод 20 годишнината от Директивата на местообитанията, който организирахме заедно със CEEWeb for Biodiversity и партньори. Време е за награди! Ние от БФБ сме изключително щастливи, че именно българи спечелиха наградите от онлайн гласуването и в двете категории. Атанас Грозданов със своята снимка "Добро утро Маджарово" и Йордан Христов със снимката "Екосистемния доктор" спечелиха симпатиите на публиката и се поздравиха с крайния успех. Атанас Грозданов победи в категория "Натура 2000 видове и местообитания - нашето природно наследство, което пазим, а Йордан Христов - в категория "Екосистемните услуги на мрежата Натура 2000 – шансът  ни да оцелеем или какво ни дава природата".

Журито също обяви своите фаворити след дълги и продължителни спорове. Първа награда в категория "Натура 2000 видове и местообитания - нашето природно наследство, което пазим" спечели Рикардо Оджиони със снимката си "Алпийски козирог прескача рекичка по време на снеговалеж".

повече»