Новини

Много важно е в България да се изгради адекватен карантинен център за трафик на диви животни

05.01.2012 г.

БФБ също се включи в случая с конфискуваните папагали на митница Капитан Андреево, след като бяхме потърсени за съдействие от експерти по CITES, за да намерим място за настаняване на 1600 папагала, останали на митницата в Свиленград. Сагата продължи до самото навечерие на новогодишната нощ и едва след намесата лично на Министър председателя Бойко Борисов бе осигурено тяхното адекватно настаняване в карантинно помещение в Зоопарка в София, което предотврати измирането на иначе спасените птици. Предотвратяването на контрабандна пратка с над 2000 папагала от защитени видове, резултат от успешната координация между колегите от Зелени Балкани, Агенция Митници и представители на МОСВ, разкри и един сериозен проблем, който тепърва ще трябва да бъде решаван – необходимостта от създаването на адекватен карантинен център за трафик на диви животни, който да приютява животните, спасени при предотвратени опити за контрабанда.

повече»

Поправките в Закона за горите може да бъдат определени единствено като лобистки

05.01.2012 г.

Анализ на приетите от Министерски съвет промени в Закона за горите показват, че „Витоша ски” АД и други оператори на ски съоръжения получават толкова сериозни подаръци от държавата, че вероятно става дума за лобизъм на много високо ниво, коментират от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.
В същото време правителството толкова припряно прие поправките на свое заседание преди Нова година, че погази законовите срокове за консултации.
Всичко това може да доведе до застрояване на най-посещаваната част от Природен парк Витоша, най-стария природен парк на Балканите, както и на държавните гори в България въобще.
И всичко това – в името на една офшорна фирма, чийто собственик не се знае официално.
Какво включват подаръците?

повече»

2012 - ГОДИНА на ПЕПЕРУДИТЕ

05.01.2012 г.

Приятели, поддръжници и колеги, календарът на Българска Фондация Биоразнообразие за новата 2012 вече е готов и е по-красив от всякога!

Съвместно с нашите партньори от Националния природонаучен музей, София решихме да посветим 2012 година на пеперудите и да ви разкажем невероятни истории за тях! Подбрахме интересни видове като Гълъбовата опашка, колибри или Глоговата торбогнездница, които ще преобърнат традиционните ви представи за тези чудни създания. Включихме и видове, които се нуждаят от нашата защита, за да оцелеят като Аполоновата пеперуда – единственият вид от България, вписан в Конвенцията по международна търговия със застрашените видове CITES), изящни екземпляри като Синевката на Фривалдски, Малинова пеперудка и много др.

Ако обичате природата, загрижени сте за пеперудите и искате да подкрепите дейности за популяризирането им - купете за вас или за подарък нашият красив 14 листен календар само за 2 лв.

Можете да го намерите в офисите на БФБ в София, Бургас и Благоевград, както и от Националния природонаучен музей, София. Тези от вас, които предпочитат да го получат  по пощата, могат да го поръчат на тел. 02/9316183, 056/98 79 59 или на strandja@biodiversity.bg; belasitsa@biodiversity.bg  

Весела Коледа и Щастлива и успешна Нова Година!

повече»