Новини

Приключи онлайн гласуването за награда на публиката в конкурса на БФБ и CEEWeb

25.11.2012 г.

Приключи гласуването за наградите на публиката в конкурса, организиран от БФБ, CEEWeb и партньори по повод 20 годишнината на Директивата за местообитанията. Победителите ще бъдат обявени официално на 27 Ноември!

Тогава ще бъдат обявени и фаворитите на журито. Атила Ковач, фотограф от Унгарската информационна агенция MTI, Ищван Ланг, професионален фотограф от Foto Natura, Богдан Боев, фотограф на дива природа, Стефан Аврамов, Координатор „Защитени територии и опазване на видове”, Българска Фондация Биоразнообразие, Agnes Zolyomi, CEEWeb for Biodiversity и Jaro Sibl, BROZ ще изберат победителите, които ще спечелят тридневно фотосафари в спиращите дъха Западни Родопи или един ден с опитен местен водач в известния Национален парк „Хортобаги”, Унгария. Благодарим на всички, които участваха и гласуваха в конкурса!

Коментар на наказателната процедура за заменките на гори

22.11.2012 г.

Коментар на изявленията на Министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов от името на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", на която Българска Фондация Биоразнообразие е член и координатор.

По повод днешните изявления на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, че очаква Европейския съд в Люксембург да глоби България заради замените на гори, извършени при предишното правителство, коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" припомня, че министърът може с една своя заповед да обяви заменените гори за държавна помощ и да изиска от собствениците им да възстановят разликата в цената или да върнат горите на държавата. Това автоматично ще спре наказателната процедура срещу България заради замените на гори, но не се прави вече три години.

Очакваме ви на Дни на предизвикателствата

22.11.2012 г.
За 8-ми път от 27-29 ноември 2012 в Аулата на УАСГ ще се проведат “Дни на Предизвикателствата” - фестивал на екстремните спортове, приключенията, екологията и природосъобразния начин на живот. Основен участник в него е публиката, онази авантюристично настроена част на обществото ни, която цяла година е трупала подвизи и в края на ноември ги споделя в разкази, снимки и филми с всички останали.

БФБ ще представи Швейцарската програма "Свързване на природозащитата и устойчивото развитие на селските райони", в която е партньор, заедно с други 10 български и швейцарски организации.
повече»

Ново 4-то издание на "Конспект на висшата флора на България"

20.11.2012 г.
Излезе от печат дългоочакваното четвърто преработено и допълнено издание на Конспект на висшата флора на България. Хорология и флорни елементи. Справочникът съдържа информация за 4102 вида растения от българската флора, с карти на разпространението им в България по флорни райони, вертикални граници на разпространение, флорни елементи и статус на защита според Закона за биологичното разнообразие. Редактори са доц. д-р Антоанета Петрова и д-р Борис Асьов.
повече»

Онлайн гласуването за европейския конкурс Натура 2000 продължава!

20.11.2012 г.

Приключи подаването на снимки за участие в конкурса по повод 20-та годишнина от Директивата за местообитанията, който БФБ, CEEWeb и партньори организираме тази година. Получихме стотици прекрасни снимки от цяла Европа, вдъхновени от красотата на защитените зони и видове на Европа! От тях бяха избрани най-добрите, които ще се борят за наградите на журито и на публиката! Докато компетентното жури избира победителите в двете категории, ние можем да определим кой ще спечели наградата на публиката. Подкрепете своя фаворит на адрес: http://www.ceeweb.org/news-events/photo-gallery/ Гласуването ще продължи от 19 до 25 Ноември включително!

Ние от БФБ се радваме, че почти половината от селектираните снимки са български или показват красота на нашата България! Пожелаваме успех на всички участници!

Започва курсът Опазване на биоразнообразието на БФБ

19.11.2012 г.
Здравейте, приятели!
След дълги пътувания, срещи с прекрасни хора и опознаване на нови диви места се връщаме отново в Биологически факултет на Софийски университет ”Св.Климент Охридски”, където екипът на Българска Фондация Биоразнообразие ви кани и тази година да открием заедно обучителния курс „Опазване на Биоразнообразието”.
Вярваме, че не сте ни забравили, защото ние през цялото лято мислихме за вас и за нови изненади, с които да ви зарадваме. Надяваме се програмата през тази година да е полезна и интересна... и тайничко мечтаем да успеем да ви вдъхновим, така както вие вдъхновявате нас - да търсим и да не спираме да се борим, за да остане Природа.
Знаем, че вече ви липсва морето, слънцето, солта по кожата, строежът на острови и косенето на тръстика, за това на 21 ноември 2012 г., сряда от 18:30 ч. в зала 163 в Биологически факултет ще си поговорим за едно специално и много символично за всички нас място - Атанасовско езеро. Що за живот е животът в солта и какви прекрасни същества обитават островите, които така самоотвержено строихме ще разберем тази сряда.
Темата на първата лекция е: ”Солта на живота” - най-новият проект на БФБ за опазване и възстановяване на лагуната Атанасовско езеро, който ще се изпълнява в партньорство с БДЗП и Черноморски солници АД.
Лектор ще бъде д-р Светла Далакчиева (отговорник природозащитни дейности по проекта).

БФБ подкрепя протестите на местните хора в Странджа

18.11.2012 г.
Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) споделя притесненията и изразява солидарност и подкрепа за протеста на местните жители в района на Странджа планина от българска и турска страна относно плановете за строеж на ТЕЦ и/или АЕЦ край черноморския град Инеада, обявени от Правителството на Р Турция и турски бизнесмени.
Така оповестените планове противоречат на досегашните усилия на двете държави за обявяване на Странджа за биосферен парк и от двете страни на българо-турската граница, както и за устойчиво развитие на Странджа, съобразно природните и културните дадености на планината. Природен парк „Странджа” винаги е бил пример за успешно съжителство на човека и природата, за съхранена околна среда, запазени традиции и културно-исторически паметници. БФБ в партньорство с различни институции и организации вече няколко години активно работи за обявяване на съвременен биосферен парк в интерес на местните общности и опазване на природата.
повече»

Нашият партньор Черноморски солници обявяват процедура за доставка на багер

16.11.2012 г.
„ЧЕРНОМОРСКИ СОЛНИЦИ” АД в качеството си на асоцииран бенефициент по проект “Спешни мерки за възстановяване и дългосрочно опазване на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро” финансирани от Програма LIFE + на ЕК с договор за безвъзмездно финансиране LIFE 11 NAT/BG/000362, обявява процедура за определяне на доставчик – открит избор с предмет: „Доставка на багер тип Dragline”.
повече»

Изложбата за пеперудите на гости на ПП „Рилски манастир”

15.11.2012 г.

Оригиналната изложба за пеперудите от днес ще бъде представена в района на Природен парк „Рилски манастир”. Гражданите и гостите на гр. Рила през целия ден днес могат да се насладят на интересните цветни знамена в центъра на града. От утре изложбата ще бъде в образователния център на Природен парк „Рилски манастир”, разположен на главния път, 4 км преди Рилски манастир. Там изложбата ще остане 2 седмици.

повече»

Национален парк Пирин стана на 50 години

14.11.2012 г.
На 8 ноември 2012 г. с хубав празник, събрал приятелите на Национален Парк „Пирин” се отбеляза 50 годишнината от обявяването му за защитена територия. На тази дата през 1962 год. е обявено създаването на Народен парк "Вихрен", с площ 6736 хектара, включващ алпийската част на Пирин между басейните на реките Бъндерица и Демяница. С годините тази територия се е увеличавала и днес Национален парк „Пирин” е с площ над 40 хил. хектара.
повече»