Новини

Столична община трябва да работи за изпълнение на договора и подмяна на старите лифтове на Витоша

12.11.2012 г.

По повод повтарящите се твърдения на представители на правителството през последните дни, че заради протестите на Орлов мост през лятото, „милион и половина“ софиянци няма да има къде да карат ски тази зима на Витоша, коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" на която Българска Фондация Биоразнообразие е член и координатор припомня:

С приетите промени в Закона за горите в чл. 54, ал.1, т. 6* се позволява подмяната на старите лифтове и влекове в Природен парк Витоша с нови от частен собственик, въпреки че те са построени върху държавни поземлени имоти.

повече»

Ски проектът "Супер Паничище" продължава да си проправя път в Национален парк Рила

05.11.2012 г.

Неправителствени организации и граждански групи от коалицията "За да остане природа в България" ще обжалват подробния устройствен план на село Паничище.

Предвидените в плана 5000 нови легла в селото представляват опит ски центърът "Паничище-Езерата-връх Кабул" в Национален парк Рила да бъде изграден постепенно, на парче, както стана със ски зона Банско в Национален парк Пирин, предупреждават природозащитниците.

повече»

Първата стая за увеличена реалност бе открита в община Доксато

04.11.2012 г.
Екип на БФБ участва в семинара за повишаване на природозащитното съзнание в Калампаки, Драма от 1 до 4 ноември 2012 и в заключителната конференция на партньорите от проекта „Транс-гранични екологични информационни „клетки” в общините Доксато и Баните, с приноса на Българска фондация Биоразнообразие” по Програма "Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013”.
На 2 ноември се състоя и официалното откриване на първата от трите екологични информационни „клетки” в Агора, община Доксато. След църковния водосвет лично кметът на Община Доксато г-н Анастасиос Хаджилазару откри новият природозащитен център, който е разположен в бивше училище и разполага с разкошен двор за занимания на открито. Приветствия поднесоха изпълнителният директор на БФБ – г-жа Румяна Иванова и зам.кмета на Община Баните – г-жа Евелина Кадиева. След което разделени на няколко групи, на гостите бе представена първата стая за увеличена реалност на Балканския полуостров, в която чрез специални информационни технологии с картина и звук посетителите буквално се потапят в света на Рила и Пирин, запознават се с дивата коза, редките растения, научават какви са проблемите на отпадъците и др.
повече»

Пеперудите в РИМ Благоевград

29.10.2012 г.

Регионален исторически музей – Благоевград (РИМ - Благоевград) и Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) имат удоволствието да ви поканят на официалното откриване на изложбата „2012 - Година на пеперудите” от 13:40 часа на 31 октомври (сряда) пред сградата на музея. Изложбата представя 13 изключително красиви създания, характерни за българската фауна. На откриването ще разкажем както за различните видове, които се срещат у нас, така и за заплахите пред люспестокрилите и начините за тяхната защита. За децата сме подготвили интересни игри и занимания, свързани с пепрудите.

повече»

Орхуската конвенция – новото начало за българското устройствено планиране в услуга на гражданите

16.10.2012 г.

Строителният бум се превърна в запазена марка за България през годините на прехода. За съжаление, в значителната си част той се състои от абсурдни правни и архитектурни приумици, на пръв поглед невъзможни за реализация и понякога направо опасни начинания, припомнят от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".
До този момент практически хората нямаха право да се противопоставят на незаконната постройка, замърсяващата фабрика, шумната дискотека или опасния трафопост, които застрашаваха здравето, а често и живота им.
От средата на октомври 2012 г. обаче ситуацията се промени: всеки гражданин ще може да обжалва строително разрешение или подробен или общ устройствен план, който го ощетява, дори без да е непосредствен съсед.

повече»

Започна новият българо-швейцарски проект за района на Балкана

12.10.2012 г.
Проект „Свързване на природозащитата с устойчивото развитие на селските райони в България” ще се изпълнява в следващите четири години благодарение на подкрепата на правителството на Конфедерация Швейцария чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Проектът ще се изпълнява в Натура 2000 зони в района на Централна и Западна Стара планина и обединява усилията на шест български и четири швейцарски неправителствени организации и МЗХ (представено от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството) да покажат, че местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на качеството на живот в България. Фондация „Биоселена” е домакин на Звеното за управление на Програмата, а всички партньори имат дългогодишна история на сътрудничество, участвали са в изпълнението на мащабни програми през последните 15 години (включително с швейцарско финансиране) и ще осигурят 10% съфинансиране на дейностите.

БФБ е един от партньорите по проекта и отговаря за третия му компонент и за публичността на целия проект.
повече»

„Солта на живота” ще пази и възстановява лагуната Атанасовско езеро

10.10.2012 г.
Нов шестгодишен проект “Солта на живота” за възстановяване и дългосрочно опазване на лагуната на Атанасовско езеро ще се изпълнява в Бургас в периода от 2012 до 2018 г. Той надгражда резултатите постигнати с настоящия проект „Живот за Бургаските езера”, но този път арена на дейностите ще бъде само Атанасовско езеро и застрашената крайбрежна лагуна, заемаща 20 % от неговата площ.

Новият проект „Спешни мерки за възстановяване и дългосрочно опазване на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро” (LIFE11 NAT/BG/000362) ще се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Черноморски солници АД. Това е добър пример за успешно партньорство между природозащитни организации и бизнеса, както и за пример на природосъобразен бизнес, който подпомага и улеснява живота на обитателите на езерото.
повече»

БФБ на Фестивала на кестена в Беласица

30.09.2012 г.

Първият Фестивал на кестена беше едно чакано от години събитие и за нас, и за цялото Подгорие! Веднага щом чухме, че се организира, се включихме с цялата си любов към Беласица и местните, с надеждата да популяризираме още повече природен парк Беласица - най-младия парк в България. Подготвихме най-хубавите си изненади, най-веселите игри и най-интересните книги. Взехме и нашия туристически пътеводител за Беласица, защото знаехме, че той ще бъде полезна придобивка за всеки, който е решил да опознае планината и да разкрие тайните й. Беласица ни посрещна със слънце, а гостите - с усмивки. Организаторите от Природен парк Беласица се бяха постарали да съчетаят в програмата традицията и младостта - красивите традиции на Подгорието, модерните забавления за тийнейджъри като "слаклайн", въжен тролей, изложби, работилнички и още много други забавления! Ние участниците бяхме ентусиазирани и решени да поставим едно добро начало на Фестивала на кестена, което да привлече още по-голям интерес и още повече гости за следващата година. 

повече»

Дванадесет места включва "Животът на Бургаските езера"

28.09.2012 г.
На 27 септември 2012 г. официално бе открит туристическия маршрут "Животът на Бургаските езера", който представя интересни за посещение места, свързани както с наблюдение на природата, така и със запознаване с археологията около Бургаските езера. Зам.кметът на Община Бургас - г-жа Ананиева откри маршрута, а подробности за него бяха представени от Радостина Ценова от БФБ. Децата от ОДЗ "Иглика" в к-с Славейков поздравиха гостите и представиха някои от обитателите на езерата - ято лопатарки, две водни кончета, къдроглав пеликан и поен лебед. Тук беше и самото езеро "Вая" със своите тръноопашати потапници. Специално за откриването ниско над гостите прелетяха 12 розови пеликана (без намеса на организаторите, само по инициатива на обитателите). След Укритието обиколката продължи с посещение на други точки от маршрута - Канала на Вая и Черно море, Лале баир и Устие на р. Изворска. Маршрутът е изграден в рамките на проекта на БДЗП "Живот за Бургаските езера" финансиран от програма LIFE + на ЕК, в който БФБ, Община Бургас, RSPB и Черноморски солници АД са партньори.
повече»

Кестени, приключения, приказки и легенди на първия Фестивал на кестена в Беласица

24.09.2012 г.

Защо Беласица е „бяла“ не само през зимата? Какъв е вкусът на кестеновия мед? Кои са тайните на Подгорието и какво още не знаете за кестените? Отговор на всички тези въпроси ще ви даде Фестивалът на кестена в Беласица. Той ще се проведе на 29 септември в село Коларово и е едно от най-чаканите събития за района на Подгорието.

Ние от Българска Фондация Биоразнообразие също ще сме там със специален щанд, на който ще ви разкрием тайните на кестеновите гори, ще правим цветя от плат и ще ви предложим още много игри и изненади!

Повече за програмата на Фестивала и информация за събитието намерете тук: https://www.facebook.com/events/405411372854388/

повече»