Новини

БФБ търси персонал за своя проект за Атанасовско езеро

01.09.2012 г.
БФБ търси персонал за своя проект за Атанасовско езеро
LIFE11 NAT/BG/000362 “Спешни мерки за възстановяване и дългосрочно опазване на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро”
Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ) в партньорство с Черноморски солници АД и БДЗП започват да изпълняват 6 годишен проект за Атанасовското езеро. Основната цел на проекта е да се създаде функционална, ефикасна и устойчива инфраструктура за управление на водите и контрол на крайбрежната лагуна в Атанасовското езеро. Това ще осигури дългосрочни подобрения на местообитанията и ще даде възможност за адаптация към последиците от изменението на климата. За успешното управление на проекта търсим:

- Ръководител на проекта - обявата с изискванията и задълженията на кандидатите може да изтеглите оттук.

- Conservation officer - обявата с изискванията и задълженията на кандидатите може да изтеглите оттук.

Application form (формата за кандидатстване) и за двете позиции може да изтеглите оттук.

Ново БФБ бебе

20.08.2012 г.
Ново БФБ бебе
Ако сте се надявали, че Йорданка Динева всеки момент ще се върне на работа след 2 годишен отпуск по майчинство, значи не сте чули, че чака ново бебе. Е, точно на 15 август Данчето роди син - Радослав с перфектни мерки за радост на цялото семейство. Да им е жив и здрав и много да ги радва!!!

От Малко Търново до Шабла: пътешествие за ентусиасти и природолюбители

13.08.2012 г.
Екипът на БДЗП по проект LIFE+“Сигурно място за червеногушата гъска“ предлагат една нова или малко позабравена инициатива,в която БФБ също е партньор чрез своя Посетителски център „Калиакра” в с.Българево.
Съберете печати от 10 посетителски центъра в природни паркове, резервати и ботанически градини по българското Черноморие и елате да получите наградата си на Фестивала на хвърчилата до фара на Шабла на 22 и 23 септември 2012!
повече»

Обществената съпротива срещу излагането на незаконни ловни трофеи в заведения се увеличава

09.08.2012 г.

Въпреки това популярни лица и високопоставени държавни служители са сред последните заловени нарушители

На 9 август, Министерство на околната среда и водите, представители на СДП Балкани и Българска Фондация Биоразнообразие проведоха съвместна пресконференция за обобщаване на резултатите от проверките за незаконни ловни трофеи в обществени заведения, проведени през годината.
Бяха анализирани и последните акции в района на Бургас, Хасково, Пловдив и Стара Загора, осъществени при пълна секретност с участието на представители на СДП Балкани, Българска Фондация Биоразнообразие, РИОСВ, РУП и др. Участниците в акциите съобщиха актуална информация и за най-интересните за медиите проверки по Черноморието (гр. Поморие) и Старозагорско (гр. Мъглиж), при които сред нарушителите се оказаха известни имена и държавни служители на високи постове.

повече»

Община Смолян е първата в България, която въвежда използването на контейнери за смет, устойчиви на мечки

07.08.2012 г.

Сдружение за дива природа „Балкани” и Българска Фондация Биоразнообразие ще предоставят на община Смолян контейнери, съоръжени с механизъм срещу отваряне от животни, известни още като „устойчиви на мечки контейнери за смет”, стана ясно на пресконференция по темата, проведена в сградата на общината на 7 август г.
Това ще е първият опит за въвеждането на подобни контейнери в България, с цел предотвратяване на навлизане на мечките в обитавани от хора зони. Мястото е избрано, тъй като предварителен анализ показа, че областта е сред местностите с най-висок риск от привикване на мечки към човешките отпадъци. Именно това е сред най-разпространените причини за „слизане” на мечките от гората, обясниха от организациите – те лесно отварят традиционните контейнери за боклук и там намират храна. Веднъж привикнали обаче към това, те губят страх от човека, което ги привлича дори и през деня, особено, ако в период на недостатъчна естествена храна, са в близост до животни на свободна паша и/или пчелни кошари и постройки за домашни животни, неосигурени срещу мечки в покрайнини или извън населените места.

повече»

Екшън в Мъглиж при проверка за незаконни ловни трофеи

02.08.2012 г.

Нарушителят се оказа директор на ДАИ Стара Загора и се опита чрез заплахи със служебното си положение и влияние да се отърве от акта за нарушение

В истински многочасов екшън, на който може да завиди и режисьор на криминален бестселър, се превърна проверка за незаконни ловни трофеи в гр. Мъглиж. Това беше поредната съвместна акция, извършена от природозащитните организации СДП Балкани и Българска Фондация Биоразнообразие, както и представители на Регионалните инспекции на околната среда (РИОСВ), и Полицията в обществени заведения по предварително подадени сигнали.

повече»

Нови технологии ще представят природното богатство на Югозападна България

20.07.2012 г.

Българска Фондация Биоразнообразие започва изработването на интерактивни образователни сценарии за деца с интересни видове, животни и растения. В началото на седмицата приключи заснемането на главните герои на терен в ПП „Рилски манастир” и ПП „Беласица”. Предстоят снимки и в НП „Пирин”.
Образователните сценарии имат за цел да разкажат на децата по увлекателен начин полезни факти за живота на различни защитени видове, характерни растения и др. Първите сценарии „Дивата коза – умелият алпинист” и „Мечката – очарователният гигант” са посветени на два символични за българската природа вида, а „Предизвикателствата в света на растенията” ще представя емблематични растителни видове от Рила, Пирин и Беласица.

повече»

БФБ на Узана поляна фест 2012

18.07.2012 г.
Тази година Узана поляна фест "Зелените идеи в действие" се проведе на едноименната поляна в Стара планина през дните 14 и 15 юли 2012. Но всъщност всичко започна още в петък вечер на 13 юли, когато се събраха участниците във фестивала и започна музикалната част.
Откриването на 14 юли в 10:00 часа бе от министъра на околната среда - г-жа Нона Караджова и министъра за управление на европейските фондове - Томислав Дончев, както и от кмета на Община Габрово.
повече»

БФБ ще участваме на Узана поляна фест с изложба на пеперуди!

13.07.2012 г.

И тази година няма да пропуснем фестивала Узана Поляна Фест! Къде без нас и без нашите изненади, наистина! Отново сме ви приготвили нова изложба - на пеперуди, много игри, щанд с книги и др. Решихме да посветим участието ни във фестивала на Годината на пеперудите, която обявихме през 2012 заедно  с Националния природонаучен музей към БАН. Ще ви запознаем с 13 изключително красиви създания, характерни за българската фауна. Ще ви разкажем както за различните видове, които се срещат у нас, така и за заплахите пред люспестокрилите и начините за тяхната защита. Обещаваме ви незабравими мигове, красота и много, много забавления! Ще ви посрещнем заедно с Фондация "Училище за природата" - с. Влахи, с които тази година сме в една шатра.

повече»

Карнавал на пеперудите-летящите цветя над Полско-скакавишкия водопад

09.07.2012 г.
С посланието да запазим природата, това изключително биоразнообразие в Земенския пролом, Община Кюстендил - Отдел ”Туризъм и балнеология” за трета поредна година, съвместно с Българска фондация „Биоразнообразие” организира „Карнавал на пеперудите - летящите цветя над Полско-Скакавишкия водопад” в село Полска Скакавица на 07-08.07.2012 г.
повече»