Новини

Представяне на пътуващата изложба “2012 - Година на пеперудите”

09.07.2012 г.
“Карнавал на пеперудите - летящите цветя над Полско-Скакавишкия водопад” проведен в село Полска Скакавица на 7 и 8 юли 2012 г., събра посетители, които имаха възможност да се потопят в празничната атмосфера, създадена от организаторите на фестивала – отдел “Туризъм и балнеология” към община Кюстендил и Българска фондация Биоразнообразие.
повече»

Становище на Българска Фондация Биоразнообразие по ЗИД на Закона за горите

01.07.2012 г.

Принципно сме против приходи от промяна на предназначението на гори или от права за ползване да бъдат използвани за залесявания и горски пътища. Против сме защото смятаме, че естественото самозалесяване е най- природосъобразният и най- икономически изгодният начин на възстановяване на горите.

Изх. № 23/29.06.2012 г. Народно събрание
Комисия по земеделието и горите


Относно: коментари по ЗИД на Закон за горите
Уважаема г-жа Танева,
Моля запознайте се наши предложения за промени и допълнения към ЗИД на Закон за горите.


повече»

БФБ представи Беласица на конференцията "Туризъм в защитените територии" в Гърция

11.06.2012 г.
Възможностите за туризъм в българската част на Беласица бяха представени на конференция „Туризъм в защитените територии” на 07.06.2012 г. в Като Пороя, Гърция. Пътят извървян през последните 4 години след създаването на Природния парк „Беласица” и утвърждаването на пазара на нова дестинация за устойчив туризъм.
повече»

Розов пеликан, лопатарки, блатни кокичета, водни лилии и зелен гущер дефилираха на "Охлюва" в Бургас

11.06.2012 г.
Много животни и растения от езерата на Бургас – Атанасовско, Вая и Мандра оживяха на лятната сцена „Охлюва” в Морската градина на Бургас в събота, 09.06.2012. Това стана по време на традиционния Карнавал на биоразнообразието, който тази година бе посветен на живота в бургаските езера.

Шареният и весел празник за децата на морския град за трети пореден път бе организиран от Българска Фондация Биоразнообразие, тази година в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и с подкрепата на Община Бургас, „Победа” АД и Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.
повече»

Изложбата “Зеленият пояс в България” гостува на Възрожденското училище в Кюстендил

05.06.2012 г.
Световният ден на околната среда - 5 юни, ще бъде отбелязан с откриване на изложбата „Зеленият пояс – места забранени, забравени, запазени...”, предоставена от Българска Фондация Биоразнообразие. Тя ще бъде представена във Възрожденското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в град Кюстендил със съдействието на община Кюстендил. Двадесет избрани фотографии, участвали във фотографски конкурс на Фондацията ще запознаят гражданите на град Кюстендил с Балканския Зелен пояс до 11 юни.
повече»

Да празнуваме 1-ви юни с пеперудите - вълшебни създания!

01.06.2012 г.

Детската книжарничка и Българска фондация Биоразнообразие ви канят да отбележим заедно Международният ден на детето! Заповядайте на 2 юни от 11:00 часа в Детската книжарничка на ул. „В. Левски” в Благоевград, за да надникнем заедно в пъстрия свят на пеперудите. Освен четене на приказка за пеперудите, ви очакват интересни и забавни игри. Накрая по време на работилничката всеки ще си измайстори сам летящи пеперуди. За по-любознателните ще има изненади.

 

повече»

Натиск на Европа води до малка промяна в Закона за горите

31.05.2012 г.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", на която Българска Фондация Биоразнообразие е член и координатор, предупреждава, че след пет месеца на граждански протести и остри възражения на опозицията, депутатите от мнозинството промениха само един, и то малък детайл от големия брой вредни предложения в готвените промени в Закона за горите, които стигнаха до второ четене в пленарна зала. Бяха направени обаче нови, още по-лобистки поправки.

повече»

В последната ни за тази академична година презентация в БФ ще си говорим на английски за природозащитата

29.05.2012 г.

Знаете ли какво означават думите Umbrella, flagship и keystone в консервационната биология? Можете да разберете на нашата последна презентацията за тази академична година "Umbrella, flagship и keystone видове - английски думички в полза на Природозащитата.“ 
Тя ще се проведе в сряда, 30 май от 18,30 ч. в зала 105 в Биологическия факултет на СУ. Лектор ще бъде нашият координатор „Защитени територии и опазване на видове” Стефан Аврамов, който ще ви разкаже и интересни примери, приложени в България, свързани с работата на БФБ по проекти за глухаря, дивите кози и други интересни видове. Очакваме ви!

повече»

Член на екипа на БФБ отличен в Нощта на музея

22.05.2012 г.
Латинка Топалова-Жежиха получи грамота от Регионален исторически музей – Благоевград (РИМ-Благоевград) за популяризиране на културно-историческото и природно наследство в Югозападна България. По време на традиционната вече Нощ на музея на 19 май 2012 г. от 18:00 часа на специална церемония бяха отличени 15 приятели и съмишленици на музея. Сред тях са историци, археолози, учители от началния и средния курс, дарители, журналисти, както и хора, отдадени на опазването на околната среда. Това е втората година, в която РИМ – Благоевград организира официално връчване на грамоти.
повече»

Честит празник - днес е международния ден на биоразнообразието!

22.05.2012 г.

22 май - Международен ден на биоразнообразието
Тази година на тема: Морско биоразнообразие

Предизвикателствата пред морското биоразнообразие са безпрецедентни. Животът в океаните е под сериозна заплаха. Непрекъснатото увеличаване на човешкото въздействие в крайбрежните райони унищожава над 65% от влажните зони, влошава качеството на водата и ускорява инвазията на някои видове. Смята се, че светът действително е загубил 19% от оригиналния размер на кораловите рифове и 35% са сериозно заплашени със загуба в рамките на следващото десетилетие. Около 80% от морските рибни запаси в света се използват изцяло или прекомерно.

повече»