Новини

ИНТЕРАКТИВНАТА ИЗЛОЖБА ЗА МЕЧКАТА, ДИВАТА КОЗА И ГЛУХАРЯ ГОСТУВА В БУРГАС

09.03.2012 г.
Новата пътуваща интерактивна изложба, посветена на Годината на глухаря, ще бъде открита на 12 март 2012 г., понеделник от 12:30 часа в залата на Природонаучната експозиция на Бургаския регионален музей. Зад атрактивното заглавие на изложбата "Мечки и глухари, дивите кози - все по-рядко обитават нашите гори" се крият любопитни подробности за живота, биологията и заплахите за тези три вида, които стават все по-застрашени и все повече намалява тяхната численост в горите, които обитават.

С помощта на интерактивна уредба посетителите могат да определят на картата на България, местата, където трите вида все още се срещат и тези, от които вече са изчезнали. От паната с текстове и фотографии посетителите ще научат и повече за облеклото, семейното положение, адресната регистрация и начина на живот на трите вида. Част от изложбата са и пъзел с любимото меню на животните в "горския ресторант", изненадващи отговори, които се крият под капачета с любопитни въпроси и др. Децата ще могат да чуят гласовете на трите вида, както и да ги видят на красиви фотоси сред дивата природа. Най-малките ги очакват лабиринт и табла с народни приказки за трите животни.
повече»

Писмо на Българска Фондация Биоразнообразие в подкрепа на сменения директор на ПП Витоша Тома Белев

07.03.2012 г.

Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) изразява своето сериозно безпокойство от тенденциозно проведения конкурс за отстраняване на Директора на Дирекция на Природен парк „Витоша” (ДПП Витоша) като се присъединява към институциите и организациите, които изпратиха протестни писма срещу смяната на Тома Белев. Дългогодишната ни работа с директора на ПП "Витоша" ни дава право на такава лична позиция! Възмутени сме от начина, по който беше проведен този конкурс! От факта, че някои медии, които не са подписали етичния медиен кодекс, бяха натоварени със задачата да очернят публично имиджа на бившия директор на ПП Витоша и Изпълнителната агенция по горите не реагира нито веднъж в защита на своя служител! Дали беше случайно тогава, че същите тези медии знаеха предварително и обявиха резултатът от този иначе толкова коректен конкурс? Вижте нашето отворено писмо по въпроса, изпратено до отговорните институции и медиите.

повече»

От защита на дърветата към защита на държавата

27.02.2012 г.

Отстраняването на директора на ПП "Витоша" предизвика много полемики и коментари. Ние като природозащитна организация, работила дълги години с Тома Белев, се чувстваме длъжни да се обявим срещу неговата смяна! Призоваваме всичките ни привърженици да направят същото! Години наред всяко правителство, което идва на власт се е опитвало да компрометира или да смени директора на ПП "Витоша", като един от най-неудобните хора за апетитите на офшорните компании към Витоша. Но единствено настоящото го направи наистина! Това за нас е сигнал, че правителството е готово веднъж завинаги да реши всички спорни въпроси около Пирин, Витоша и други планини... в полза на интересите на офшорните компании и  за сметка на природата! Ние не можем да позволим това! Затова публикуваме материала на Павел Антонов, който призовава не просто към "защита на дърветата", а направо към "защита на държавата"!

повече»

Отстраняването на директора на Природен парк Витоша е пореден подарък на държавата към частни интереси

24.02.2012 г.

Скъпи приятели, ние, природозащитните организации, обединени в Коалицията "За да остане природа в България" смятаме смяната на директора на Природен парк Витоша Тома Белев, обявена днес за поредния подарък, който държавата прави на частни интереси и още една стъпка към застрояването на уж защитената територия с нова, три пъти по-голяма ски зона между Симеоново, Драгалевци, Алеко и Черни връх. Вижте становището ни по темата, изпратено до медиите.

повече»

Исидор преживя големите студове, няма сигнал от Дивна

21.02.2012 г.

Вестник Дневник продължава да следи съдбата на Дивна и Исидор. Ние - също. За момента Дивна се е отдалечила в район без GSM покритие и не можем да получим информация за нея. Исидор пък успява да преживее зимата, която е предизвикателство за всички животни и особено за дивите кози. Ние от БФБ им стискаме палци да оцелеят и чакаме техните нови приключения. А ето какво публикува в. Дневник за нашите герои.

повече»

Пътеводител за Източните Родопи

14.02.2012 г.
Заповядайте на представянето на първия пътеводител на Източните Родопи на 22.02.2012 г. от 18:30 ч. в книжарница „Хеликон-Витоша” в София на бул. „Патриарх Евтимий” 68. Книгата ще бъде представена от Ива Петрони.
повече»

Пета юбилейна Зимна Беласица

14.02.2012 г.
От 10 до 12 февруари 2012 се проведе традиционният зимен поход в Природен парк „Беласица”, организиран от Българска фондация „Биоразнообразие” и Асоциация „Планини и хора”. Тази година 24 любители на планината достигнаха със ски и снегоходки до хижа Конгура и до местността Вършилото. Както обикновено, туристите бяха придружавани от Григор Дремджиев - председател на дружество „Калабак” – град Петрич, който им предаде приветствие лично от кмета на общината Вельо Илиев.
повече»

Държавата трябва да прилага европейската директива за наводненията и да въведе 5 мерки за борба с щетите от тях

08.02.2012 г.

София, 8 февруари 2012 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изказва съболезнованията си на близките на жертвите от наводненията в Харманлийско и предупреждава, че при топенето на снеговете в близките седмици е много вероятно щетите от наводненията да бъдат много по-сериозни от тези до момента.
Коалицията призовава правителството да направи внимателен прочит и спешно да приложи европейската Директива за оценка и управление на риска от наводнения 2007/60/EEC. Преди две години Европейската комисия стартира процедура срещу България за неприлагане на директивата. През 2012 година за пореден път става ясно, че мерките за борба с наводненията практикувани последните 60 години се оказват не само неефективни, но и опасни.

повече»

В. Дневник стана кръстник на Дивна и Исидор

07.02.2012 г.

Запознайте се с Дивна и Исидор! Дивна е „женска” с достатъчно опит и познания за радостите и опасностите на живота. Тя е оцеляла сред трудности и предизвикателства, дала е живот на своите рожби и сега е готова да предаде опита си на по-младите от себе си. Исидор е доста по-млад от нея, но също вече знае как да се грижи за себе си и потомството си. Съдбата ги срещна, макар и за кратко и отново ги раздели, като всеки тръгна в неизвестна посока. Но те ще останат свързани завинаги, въпреки че едва ли го осъзнават…
Не, това не е поредната любовна история с щастлив или нещастен край, която ще ви държи приковани към екраните, затаили дъх до развръзката. Това е началото на нашата история, която ние ще ви разказваме в продължение на една година, заедно с нашите приятели и партньори от в. Дневник.

повече»

"Среща преди изгрев" грабна наградата на БФБ от конкурса "Снимай! Не убивай!"

02.02.2012 г.

Специалната награда на БФБ три дни фотосафари в Девин бе спечелена от Борис Белчев с фото проекта "Среща преди изгрев" http://snu.photosynthesis.bg/gallery/shoot_dont_kill/233.html  
Наградата, част от кампанията ни за опазване на дивата коза и за намаляване на бракониерството, бе връчена от Стефан Аврамов, координатор „Защитени територии и опазване на видове” към БФБ по време официалното откриване на финалната изложба на конкурса на Фотосинтезис Арт Център "Снимай! Не убивай!". Изложбата, на която може да бъде видян изборът на БФБ, както и всички наградени снимки ще продължи до 22-ри февруари.

повече»