Новини

Световният ден на влажните зони посветен на туризма

02.02.2012 г.
Тема за Световния ден на влажните зони за 2012 г. е влажните зони и туризма и е свързана с темата за следващото заседание на Конференцията на страните, COP11: „Влажните зони, туризъм и отдих”, която ще се проведе през юли 2012 г., в Букурещ, Румъния.

Туризмът във влажните зони е от полза както на местно, така и на национално ниво за хората и дивата природа - ползи като по-силни икономики, устойчив поминък, здрави хора и процъфтяващи екосистеми. Най-малко 35% от Рамсарските места по света развиват някакво ниво на туристическа дейност и този процент е приблизителен във всички региони. Разбира се, че е важно да се разглежда туризмът във всички влажни зони - не само тези, които са определени като Рамсарски места, тъй като договарящи се страни по Конвенцията са ангажирани с управлението на всички влажни зони.
повече»

Опровержение на основните аргументи на ГЕРБ относно поправките в Закона за горите, които водят до най-голяма незаконна държавна помощ

02.02.2012 г.

Коалиция "За да остане природа в България" направи анализ, с който изобличава аргументите на ПП ГЕРБ, изказани в полза на приемането на Закона за горите, обобщени по време на дебата в Комисията по земеделие и гори, който се проведе на 18-ти януари 2012 година.

повече»

Държавата променя закон, за да узакони ползването на 650 декара над разрешеното в ски зона Банско

01.02.2012 г.

Лобистки поправки в пакет от закони обслужват свързани фирми. Протестно шествие в София в събота на 4 Февруари!

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” откри, че парламентът ще разгледа на първо четене законодателни промени, които позволяват на фирмата „Юлен” АД, концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин, да ползва държавните земи, гори и съоръжения в онези близо 650 декара, за които правителството вече призна, че са застроени и се ползват над официално одобрената концесия от близо 1000 декара.

повече»

БФБ има нов адрес в София

01.02.2012 г.
От днес - 1 февруари 2012 г. БФБ има нов адрес в София - ул. Веслец 41, ет.4.
Така вече сме на по-стратегическо положение - между МОСВ и МРРБ, между бул.Мария Луиза, ул.Св.св.Кирил и Методий и ул.Поп Богомил. Офисът ни е светъл и приветлив. Ако искате да ни посетите - очакваме ви с цветя и подаръци :)

Лошото е, че е възможно няколко дни да имаме проблеми с мейл сървъра, докато става физическото му преместване, за което молим да ни извините и да използвате алтернативния ни мейл: biodiversity@abv.bg

До нови срещи!

Горите не могат да говорят. Да викнем вместо тях. Отново!

31.01.2012 г.

На 4 февруари 2012 г., събота, в София се организира шествие в подкрепа на Природен парк Витоша и на българските гори срещу поправките в Закона за горите, предложени от Министерски съвет. Начален час: 11.30 ч. от паметника на Патриарх Евтимий (Попа).
Да викнем „ЗА” запазени гори, а не гори, които се водят такива само на хартия, а на практика са писти, а после министър Найденов да се бие в гърдите, че в България горите се увеличавали!
Да викнем „ЗА” край на монопола на „Витоша ски” на Витоша! За свободна конкуренция и подобрено качество на услугите на Витоша!
Да викнем „ЗА” модернизация на нарочно оставените в плачевно състояние от „Витоша ски” ски съоръжения на Витоша!

повече»

Българска Фондация Биоразнообразие връчва специална награда в конкурса “Снимай! Не убивай!“

31.01.2012 г.

Българска Фондация Биоразнообразие връчва специалното отличие в конкурса на ФотоСинтезис Арт Център „Снимай! Не убивай!”. Церемонията ще се проведе на финалната изложба на конкурса, която ще бъде открита на 1 февруари (сряда) от 19:00 часа в галерията на бул. „Васил Левски” 57. Изложбата може да бъде видяна до 22 февруари. Наградата е част от кампанията на природозащитната организация за опазване на дивата коза, както и за намаляване на бракониерството, която стартира през февруари тази година. Победителят ще има шанса 3 дни по избор да наблюдава и снима диви кози в община Девин, като в зависимост от сезона ще бъде предоставена възможност и за фотографиране на мечки, глухари, редки видове птици и цветя.

повече»

Протестна Планиниада в защита на Витоша ще се проведе на 22 януари

21.01.2012 г.

Природозащитните акции, провокирани от готвените поправки в Закона за горите продължават! След шествието на 18-ти януари, което обедини около 2000 души в защита на българските гори и срещу технологията „фракинг”, използвана при проучването и добива на шистов газ, на 22 януари (неделя) ще се проведе протестно спортно събитие на Витоша под мотото „Планиниада на Витоша - Ride 4 Vitosha”. Събитието се организира от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, скиори, сноубордисти, туристи и приятели на Витоша.
Участниците ще се съберат към 10:30 часа над горната станция на Драгалевския лифт. Програмата включва: преходи със снегоходки за деца и възрастни, сноукайт (пързаляне по снега с борд и хвърчило), ски с панти, надуваеми снегоходки, на сплитборд, фристайл (свободен стил); ски/ сноуборд сесия, правене на иглу, спускане с рафт, зорбинг и др.

повече»

в-к Дневник ще следи две от "нашите" диви кози

17.01.2012 г.
В-к "Дневник" ще се включи като партньор в проекта на БФБ за опазване на дивите кози и мечките извън Националните паркове, който се изпълнява заедно със СДП „Балкани", ЛРД „Девин” и РИОСВ Пазарджик и е финансиран по Оперативна програма "Околна среда".
В-к "Дневник" ще си избере и ще следи две от 10-те диви кози, на които ще бъдат поставени GPS-GSM нашийници, които ще предават информация за движението и поведението на животните. Животните, които "Дневник" ще следи, ще получат име, а данните за движението им ще пристигат и в редакцията. Подробности от сайта на изданието:
http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2012/01/17/1746259_zapochva_proekt_za_opazvane_na_divata_koza_v_rodopite/

Държавата заговори с езика на олигархията по промените в Закона за горите

10.01.2012 г.

Коалиция "За да остане природа в България" беше поканена да участва на обществено обсъждане в парламента по промените в Закона за горите, което се превърна в поредния фарс! Възмутени от поведението на управляващите, ние от Българска Фондация Биоразнообразие заявяваме, че не приемаме промените в Закона за Горите и призоваваме всички наши привърженици да протестират срещу тях утре (11 януари) пред Парламента от 11 и 30 часа!

Вижте официалната позиция на Коалиция "За да остане природа в България" във връзка с опита на представители на парламентарната комисия по земеделие и гори и министърът на земеделието и горите да ни убеди да приемем промените в закона и да правим мониторинг на застрояването на горите и унищожаването на природните паркове вследствие на поправките в закона.

повече»

Протест пред парламента в защита на Витоша в сряда, 11 януари, 11,30 – 13 ч.

06.01.2012 г.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, скиори, сноубордисти и туристи ще проведат протест на 11 януари 2012 г., сряда, от 11,30 до 13 ч. пред Народното събрание в защита на Природен парк Витоша и срещу промените в Закона за горите, които заплашват да унищожат като цяло зеленото богатство на България. Българска Фондация Биоразнообразие, която е член и координатор на Коалиция "За да остане природа в България, призовава своите привърженици и съмишленици да изразят подкрепата си за ПП Витоша пред парламента.
Вече стартира и нова онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк Витоша на адрес:
http://forthenature.org/petitions/18  

повече»