Новини

Победителите от конкурсите „Диви снимки” и „Диви скици”

13.12.2013 г.
Българи спечелиха награди на журито и на публиката в различните категории
След оспорвана битка и над стотици зашеметяващи снимки и скици, които ни изпратиха участници от цяла Европа, най-накрая станаха известни победителите в конкурсите „Диви снимки” и „Диви скици”, които БФБ организирахме съвместно със CEEWeb for Biodiversity и партньори. Ето и победителите в отделните категории:

Фотоконкурс : „Диви снимки 2013”
Категория „Диви пейзажи”
Награда на журито – снимка: "Мусала 29 Ноември 2013", автор: Мая Къркаличева
Награда на публиката – снимка „Наплементе”, автор: Сабадос Тиби
Категория „Диви видове”
Награда на журито – снимка: „Хвани ме, ако можеш”, автор: Стефано Зока
Награда на публиката – снимка „Семейни проблеми”, автор: Георги Герджиков

Конкурс за комикс „Диви скици 2013”
Награда на журито – Телеки Бланка
Награда на публиката – снимка: „Живей за природата”, автор: Ивайло Манишев
повече»

Табели с форма на прилепи са монтирани пред 7 благоустроени пещери

12.12.2013 г.
Интересни табели под формата на грамадни прилепи бяха поставени пред пещерите Ухловица, Дяволско гърло, Ягодинска, Лепеница, Деветашка пещера, Орлова чука, Леденика и Магура. В табелите няма забрани и страшни статистики. Те провокират интереса на посетителите да научат повече за прилепите, които все още не са достатъчно популярни и обичани, въпреки, че са едни от най-интересните бозайници у нас. Затова и цялата кампания на проекта на Българска фондация Биоразнообразие - „Виж повече ЗА прилепите“ е положителна и информативна.
повече»

„ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН“ ЩЕ БЪДЕ ПЪРВИЯТ НАЦИОНАЛЕН ПАРК С АКТУАЛИЗИРАН ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ

12.12.2013 г.
Гражданско дружество „Централен Балкан” разработва Предписателната част от Плана за управление (ПУ) на Национален парк „Централен Балкан“ (НПЦБ) след като спечели обществена поръчка, обявена от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ (ДНПЦБ). Това е втората и особено важна част от процеса на актуализиране на ПУ, в изпълнение на Проект „Актуализиране на План за управление на Национален парк Централен Балкан”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма Околна среда 2007 – 2013 г.
повече»

Методи за изследване и актуално състояние на земноводните и влечугите в България

09.12.2013 г.
Ако искате да разберете всички актуални данни за състоянието на земноводните и влечугите в България, ретроспекция на методите за изследване и всичко ново свързано с тези групи, заповядайте на 11 декември (Сряда), от 18:30 ч., зала 163 в Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Тема: Методи за изследване и актуално състояние на земноводните и влечугите в България

Лектор: д-р Николай Цанков - Национален природонаучен музей и Биологически факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

Вече е готов десетият юбилеен брой на календара на БФБ

05.12.2013 г.
От 10 години БФБ издава един малък, симпатичен календар в 14 страници, посветен на Година на определен вид. Започнахме през 2005 с Година на водните кончета, 2006 бе посветена на гъбите, 2007 на дивите кози, 2008 на орхидеите, 2009 на земноводните, а 2010 – на цялото биоразнообразие. 2011 беше свързана с глухаря, 2012 с пеперудите, а 2013 с лалетата и тяхното семейство.
повече»

Трети поред министър на околната среда иска да узакони нарушенията на договора за ски зона Банско

04.12.2013 г.
На пресконференция за бъдещето на Национален парк Пирин министър Искра Михайлова обяви, че се готви актуализация на концесионния договор с "Юлен" АД за ски зона Банско. Още през 2011 г. след геодезични измервания, възложени от самото екоминистерство, стана ясно, че концесионната площ по договор е 99,55 ха, но фирмата-концесионер ползва с 65 ха повече.
Още тогава природозащитните организации от коалицията „За да остане природа в България“ призоваха за разтрогване на договора. Вместо това обаче оттогава насам вече трима поредни министри се заемат да доказват, че договорът е неясен, поради което се нуждае от прецизиране.
повече»

Една година след старта на проект "За Балкана и хората"

04.12.2013 г.
Една година след началото на международния проект "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони", който се изпълнява от 6 български и 4 швейцарски партньора са налице вече първите успехи. Проектът носи краткото име „За Балкана и хората“ и работи в 9 зони от мрежата Натура 2000 като създава условия за икономическо развитие чрез опазване на природата. Финансиран е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.
повече»

2014 - Година на кълвачите

04.12.2013 г.
Будили ли сте се рано сутрин, когато слънцето още не се е показало и утринната тишина е покрила всичко наоколо, но се чува едно познато глухо потропване по дърветата, сякаш някой почуква по затворените врати? Или отривисто барабанене като на виртуозен перкусионист? Или звучен крясък, далечен полъх от тропически гори, тайни и приключения? Да, това са кълвачите – чудати и любими, тайнствени и загадъчни, но достатъчно любопитни и впечатляващи, за да ги познаваме всички.
повече»

Победители във фотоконкурса „Невероятната Беласица“

04.12.2013 г.
Най-накрая настана време за обявяване на резултатите от фотоконкурса „Невероятната Беласица“. В конкурса се включиха 50 участници от България, Гърция и БЮР Македония с общо 259 снимки, представящи красотата и чара на невероятната Беласица.
Въпреки, че имаха уникалната възможност да се насладят на красивите кадри от планината и нейните околности, членовете на журито, съставено от представители на 4 различни организации от три държави бяха изправени пред предизвикателството да изберат най-добрите сред тях. Снимките бяха оценявани и класирани въз основа на следните критерии:
1. Представителност за района на Беласица;
2. Привлекателност;
3. Творчество;
4. Композиция и качество на изображението.

А, ето и кои са победителите:
повече»

БФБ на Дни на предизвикателствата 2013

04.12.2013 г.
БФБ на Дни на предизвикателствата 2013
И тази година Българска Фондация Биоразнообразие участва в "Дни на предизвикателствата". Не пропускайте нашата презентация на тема "Има ли справедливост за природата", на която ще ви разкажем за юридическата защита на природата като част от битката за спасяването на защитените територии. Йорданка Динева от БФБ и адв. Свилен Овчаров от Зелените адвокати (http://ecopravo.blogspot.com), ще ви представят юридическите успехи от изминалата година на Коалиция "За да остане природа в България" и подробности за дарителската кампания за "Юридическа защита на Природата", за която може да научите повече от сайта на кампанията - www.justice.forthenature.org Очакваме ви на 4 Декември от 20,10ч. в зала Аула Максима на УАСГ. А през останалите дни ще ви зарадваме с нашите книги, карти, пътеводители и годишния ни календар, които можете да разгледате и да си закупите от щанда ни на изложението.