Новини

Законодателни предложения за недопускане унищожаване на дюните в защитените зони по Черноморското крайбрежие

07.01.2013 г.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", на която Българска Фондация Биоразнообразие е член и координатор, ще направи следните предложения за законодателни промени на днешната среща в Министерския съвет от 11 часа.

повече»

Необходими са промени в Закона за устройство на територията

07.01.2013 г.

На днешната среща с представители на неправителствените организации в Министерски съвет държавата обеща да спре старите процедури по разпродажба на държавни гори в защитени зони с цел застрояване, както и да картира дюните на първа и втора линия, за да не се допуска тяхното застрояване, съобщиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България"
Природозащитниците обърнаха сериозно внимание на ограниченията в Закона за устройство на територията, заради които, например, гражданите на Несебър могат да реагират едва след като багерите влязат да копаят в дюните, тъй като информацията за строителните разрешителни не е публична.

повече»

Конкурс за идея: предложете кратко име!

07.01.2013 г.

Българска Фондация Биоразнообразие е една от единадесетте организации, които участват в изпълнението на новия българо-швейцарски проект „Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони”
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ВАС
Проектът носи дълго и трудно за комуникиране име. РАЗЧИТАМЕ на вашата фантазия, креативност и остроумност и очакваме вашите предложения за кратко и привлекателно име, което да грабва вниманието и да предава смисъла на оригиналното заглавие.
НАГРАДА
Създателят на предложението, което бъде избрано за име на проекта, ще получи фермерска кошница с био продукти, а 5-те участника с най-интересни идеи ще получат био сирене и био кашкавал от Стара планина.
ОЧАКВАМЕ идеите Ви до 20 януари 2013 г. на e-mail: radostina.tzenova@biodiversity.bg

повече»

Продажбата на дюните в Несебър показва схемата, довела до застрояване на Черноморието

03.01.2013 г.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че случаят с дюните в Несебър показва пълния набор от нарушения и практики, които бяха използвани, за да се застрои българската природа и да се унищожи Черноморието.

Природозащитниците настояват държавата да стартира най-сетне ефективното и реално прилагане на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), да се направят незабавни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който противоречи на международните договори, по които България е страна, и да се актуализират продажните цени и оценките на държавната собственост.

повече»