Новини

Календар за Кълвачите

04.12.2013 г.
Ако искате да имате Календара за Кълвачите за 2014 може да го намерите в нашите офиси в София, Бургас, Благоевград, както и по време на Дните на предизвикателствата на 3, 4, 5 декември от 18.30 до 22.00 часа в сградата на УАСГ.

Цената му е 3 лв. и е чудесен Коледен подарък.
повече»

"Поляна от кръпки" в Костинброд

01.12.2013 г.
От края на ноември изложбата на БФБ "Поляна от кръпки" е разположена сред книгите на детския отдел в народно читалище "Иван Вазов" - Костинброд. Над триста изображения върху плат на красиви, ценни и защитени цветя от българската природа бяха създадени в продължение на година чрез рисуване, бродерии, апликации, плъсти и други техники. Включиха се деца и възрастни от Бургас, Смолян, Аксаково, Габарево, Драгоман и много други. Своите произведения ни изпратиха също 6-годишната Ани от София, нарисувала казанлъшка роза, и 87-годишната Димитра Матеева от с. Българево, избродирала жълтото асфоделине на Калиакра.
повече»

Норвежкият ни партньор на посещение в България

20.11.2013 г.
Нашият партньор г-н Бьорн Арне Нес от Норвежката агенция по околна среда е на работно посещение в България. Ще бъдат обсъдени различни възможности за бъдеща съвместна работа в различни райони, където БФБ работи - Осогово, Странджа, Родопите и др. Специално внимание ще бъде отделено на бъдещи зелени проекти в сътрудничество с Черноморски солници ЕАД - партньор на БФБ в проект "Солта на живота".
повече»

Доставчици на туристически услуги от македонската част на Беласица посетиха планината и свои колеги в България и Гърция

20.11.2013 г.
Тази събота и неделя, 16-17 ноември 2013 г., се проведе второто обменно пътуване за хора от туристическия сектор, в рамките на проект „Беласица отвъд граници”.

Този път участниците бяха от БЮР Македония. В обменното пътуване се включиха собственици на къщи за гости, заведения за хранене и представител на екологично сдружение „Планетум“ от различни населени места, разположени в подножието на Беласица.
повече»

Дивата котка - непознатият съсед

12.11.2013 г.
Дивата котка - непознатият съсед
Тази седмица, 13 ноември ( сряда) от 18:30ч. зала 163, в Биологически факултет на Софийски университет „св. Климент Охридски” ще ги говорим за един интересен и не толкова познат вид - Дивата котка.
Какви са проблемите, които срещат учените при нейното изследване, какво се случва с популацията през последните години? Кои са най-добрите практики, които се използват за нейното опазване в Европа и как те могат да се приложат на родна земя? Това са само част от въпросите, на които ще получим отговор.
Тема: Дивата котка- непознатият съсед
Лектор: д-р Диана Златанова: експерт - едри бозайници и преподавател в Биологически факултет на Софийски университет „св. Климент Охридски”

Приключи международният студентски обмен за Беласица

08.11.2013 г.
Студенти от България, Македония и Гърция направиха опознавателна обиколка на планината Беласица в рамките на проект „Беласица отвъд граници”. Пътуването „Беласица – опазване на природата и устойчиво развитие“ се осъществи между 1 и 4 ноември 2013, преминавайки през българското и македонското Подгорие, Дойранското езеро и Национален Парк „Керкини” в Северна Гърция.

В обменното пътуване участваха студенти от различни специалности в областта на природните науки и туризма.
повече»

Правителството продължава да бездейства, докато Седемте Рилски езера изчезват

08.11.2013 г.
Тъй като през последните месеци, липсват действия от страна на държавата по проблема с унищожаването на Седемте Рилски езера, което може да доведе до тяхното изчезване, коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" настоява:
- Държавата да премахне незаконния лифт от хижа „Пионерска“ до хижа „Рилски езера“, построен в Национален парк "Рила" без валидна оценка за въздействие върху околната среда, както и в нарушение на Закона за държавната собственост.
- Държавата да санкционира община Сапарева баня за незаконно разширяване на пътя до лифта и паркинга до него.
- Държавата да разруши феодалната симбиоза между общината и джиповете и конете, които продължават да качват незаконно туристи, превърнали туристическите пътеки в парка в прашен път.
повече»

Презентация за юридическа защита на природата в БФ

05.11.2013 г.
Почти всяко унищожение на природата е свързано и с нарушение на европейското или българското екологично законодателство. Затова дори след най-активните граждански протести битката с тези, които съсипват природата продължава в съда.
Как се обжалват Оценки за въздействие на околната среда (ОВОС) и Екологични оценки (ЕО), кои са стъпките за проследяване на закононарушение в защитена природна територия и как ние гражданите можем да помогнем за юридическата защита на природата ще ви разкажат адвокат Свилен Овчаров от групата на "Зелените адвокати" http://ecopravo.blogspot.com и Петя Шереметова от Българска Фондация Биоразнообразие.
06.11 (сряда) от 18:30ч. в зала 163 в Биoлогически факултет на Софийски университет „св. Климент Охридски”
повече»

Днес е Международният Ден на Черно море

31.10.2013 г.
Посетителският център "Калиакра" посрещна днес 31 октомври гости по случай Международния ден на Черно море. След беседата в детската градина за "Националната седмица на делфините 2013" и рисуването на делфини, уредникът на центъра - Елена Урумчева подреди изложба с техните рисунки и ги покани да посетят Центъра.
повече»

Правителството обяви нови морски защитени зони, но отново пропусна защитената зона „Ниска Рила“

31.10.2013 г.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, чийто член и координатор е Българска Фондация Биоразнообразие, приветства разширяването на Натура 2000 мрежата в акваториалната й част, одобрено вчера с решение на Министерски съвет. Продължава обаче да се бави обявяването на защитена зона „Ниска Рила“ независимо, че срокът за това изтече в края на този септември. Въпросът защо държавата отказва да изпълни задълженията си става все по-горещ, предвид вчерашното решение на Министерски съвет да създаде работна група за обсъждане на проект, именуван „Дестинация Рила". Обявен с грандомански параметри като стотици километри писти, проектът вече стартира накриво: с решение МС си наруши чл. 95 ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, тъй като инвеститорът не е уведомил Министерството на околната среда и засегнатото население, но е уведомил Министерски съвет и вече си има работна група.

повече»