Новини

Ново строителство в Яйлата, въпреки че Европейската комисия съди България заради Калиакра

23.10.2013 г.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, на която Българска Фондация Биоразнообразие е член и координатор, изразява категорично несъгласие с проекта за надграждане на средновековната крепост в Защитена местност Яйлата. Тя призовава Министерство на околната среда и водите да спре проекта, докато той не бъде редактиран, така че да се гарантира спазването на режима за Защитена местност Яйлата и да не се стигне до увреждане на Защитена зона Калиакра. Протестите в защита на местността вече започнаха. Припомняме, че кампанията за спасяването на ЗМ Яйлата беше номинирана и отличена в нашите годишни награди за опазване на биоразнообразието в категория "Най-успешна кампания (акция/дейност), свързана с опазване на биоразнообразието".

повече»

"За Странджа и други важни неща" открива лекциите ни в БФ за новата учебна година

23.10.2013 г.

Първата презентация, с която откриваме курса на 23 октомври (сряда) в Биологически факултет на Софийски университет „ Св. Климент Охридски” с лектор Тома Белев е посветена на създаването на системата от защитени територии в България и проблемите при тяхното управление. В частност ще бъде представен пример за опазването на една от най-апетитните от тях - Природен парк Странджа, предприетите мерки срещу неговото застрояване, ролята на гражданското общество за неговото опазване.
Темата: „ За Странджа и други важни неща“ Лектор: : инж. Тома Белев - председател на Управителния съвет на Асоциация на парковете в България. Очакваме ви!
Курсът се осъществява чрез Проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Кметове искат от държавата да наруши европейски директиви, за да строят ски курорти и голф игрища

22.10.2013 г.

В коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" се получи копие от писмо, под което са се подписали кметове на няколко общини от Югозападна България. В него те искат от парламента и правителството да нарушат поредица от европейски директиви, свързани с опазването на природата. Целта е да се даде възможност за заобикаляне на правилата, за да се строят безконтролно ски писти, голф игрища и спа центрове в поверените им общини.
Писмото е с дата 12 септември 2013 г., но не е ясно дали наистина е изпратено до шефовете на парламента от БСП, премиера и няколко министри. Подписано е последователно от кметовете на Самоков, Долна баня, Кюстендил, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Бобошево, Дупница, Банско, Разлог и други.

повече»

Представители на гръцкия туристически сектор посещават българското и македонско Подгорие в рамките на проекта „Беласица отвъд граници”

18.10.2013 г.
Приключи първото обменно пътуване за хора от туристическия сектор, в рамките на проект „Беласица отвъд граници”. На 15 и 16 октомври българското и македонското Подгорие бяха посетени от гръцки гости от района на Националени Парк „Керкини” в Северна Гърция - собственици на хотели, къщи за гости, конна база, и водач на групи с приключенска насоченост, както и служител на дирекцията на едноименния Национален парк.
повече»

Журналистически тур в Осогово

15.10.2013 г.
С дялане на камъни, вековни букови гори и манастири привличат журналисти в Осогово

В периода 6-8 октомври, 2013 беше проведен журналистически тур в Осогово – част от дейностите по проект „Осогово в Балканския Зелен пояс“, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) в сътрудничество с Македонското екологично дружество (МЕС) и финансовата подкрепа на Про Натура – Швейцария и Франкфуртското зоологично дружество – Германия.
повече»

Посланикът на Швейцария връчи Годишните награди за биоразнообразие

14.10.2013 г.
На празнична церемония в Борисовата градина в събота следобед Посланикът на Конфедерация Швейцария у нас – Нейно превъзходителство г-жа Регина Ешер връчи наградите на победителите в 8-те категории на годишните награди, които Българска фондация Биоразнообразие традиционно раздава. Освен символичната хлопка медал, плакет и чек за 500 лв. наградените получиха и подаръци от Швейцарското посолство. Годишните награди се организират в рамките на проект „За Балкана и хората“, който се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Събитието се осъществи с любезната подкрепа на Столична Община.
Журито в състав Калин Терзийски, Катя Лещанска, Красимира Величкова и Мартичка Божилова определи следните победители:
повече»

Годишни награди за опазване на биоразнообразието 2012 - кои ще са победителите тази година?

07.10.2013 г.

За поредна година Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) ще раздаде своите Годишни награди за опазване на биоразнообразието (https://www.facebook.com/events/366326296833856)
Кой ще спечели в различните категории ще се разбере на 12 октомври 2013 г. от 17 часа на официалната церемония по връчването на Годишните награди за биоразнообразие 2012. Тази година церемонията ще бъде на открито – в Борисовата градина (близо до „Слончето”). Празникът ще се случи от 16.00 до 20.00 часа. За настроението на присъстващите ще се погрижат нашите приятели от Уикеда, Мерудия, цирк „Кумбо”, въздушната акробатка Бенита Примо и водещата Ива Дойчинова. Очакваме ви!

повече»

Годишни награди за биоразнообразието 2012

04.10.2013 г.
Приятели, каним ви на нашия празник "Годишни награди за опазване на биоразнообразието" 2012, който ще се проведе на 12 октомври 2013 г. в Борисовата градина (при "Слончето") от 16 часа.

Очаква ви много забавление с Уикеда, Мерудия, цирк "Кумбо", изящната въздушна акробатка Бенита Примо и още много изненади. Водещ: Ива Дойчинова
повече»

Mеждународeн студентски обмен „Беласица – опазване на природата и устойчиво развитие“

02.10.2013 г.
Наближава крайният срок за записване за участие в международният студентски обмен „Беласица – опазване на природата и устойчиво развитие“.
Готови ли сте да откриете Беласица, посещавайки три различни държави?
Ако е така включете се в студентския обмен и ще научите повече за планината, културата и историята на района. Събитието ще Ви предостави шанса да опознаете Беласица в България, Гърция и Македония. Ще имате възможност да научите повече както за природното богатство и възможностите за туризъм в района, така и за работа на администрациите на две защитени територии – Природен парк „Беласица“ (България) и Национален парк „Керкини“ (Гърция).
Хайде не остава много време за записване! Крайният срок за приемане на регистрационни форми е 15 октомври 2013 г.
повече»

Груби, незаконни сечи в Държавно ловно стопанство „Мазалат“

30.09.2013 г.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", сред чиито основатели и членове е и Българска Фондация Биоразнообразие, участва в теренен оглед на сечи в Държавно ловно стопанство „Мазалат“, при което са открити сериозни нарушения.
Нарушенията са открити в подотдели 368 д, 384 г и други, в които са се провеждали сечи през последната една година. Експерти на коалицията установиха сеч на немаркирани дървета и на такива с фалшива марка. Този тип нарушения водят до сечи над разрешеното и до подмяна на вида на планираното мероприятие, съгласно издаденото позволително за сеч. Това представлява явно нарушение на Закона за горите и може да бъдат квалифицирано като престъпление по Наказателния кодекс, подчертават природозащитниците.

повече»