Новини

Изложба, игри и забави за малки и големи с БФБ на Фестивала на кестена в Беласица

26.09.2013 г.

Отново ще сме заедно и на втория Фестивал на кестена! Той ще се проведе на 28 септември (събота) от 17 часа в петричкото село Коларово, на площада пред читалище „Яне Сандански”. А ние ви очакваме в шатрата на Българска Фондация Биоразнообразие, където ще ви посрещнем с усмивка и ще ви разкажем за кестените, птиците, растенията и пеперудите на Беласица. Ще изработваме заедно картонени маски "Обитателите на ПП Беласица" и 3-D модели "Птиците на Беласица". Ще се насладите и на изложбата ни "Беласица - най-новият природен парк в България". Ще ви разходим и из дебрите на историческите забележителности на Беласица с нашия туристически маршрут „Пътувай в историята” (сборен пункт 17,30, шатрата на БФБ). А за тези, които ще са в селото още от сутринта, предлагаме още един маршрут: "Птиците на Беласица" (начало 10.00 часа, центъра на с.Коларово, пред кмеството) Не пропускайте да се забавлявате с нас! 

повече»

Дивият свят на Източните Родопи в Бургас

18.09.2013 г.
От днес (18 септември 2013 г.) жителите и гостите на града могат да посетят изложбата “Дивият свят на Източните Родопи“. Тя гостува в Природонаучния музей (ул. Фотинов 30), където ще остане до средата на месец октомври.
повече»

“Зелено училище” – наградата за най-добрите в екологичното състезание за Осогово

02.09.2013 г.
От 29 юли до 2 август, 2013 в Осоговска планина се проведе “Зелено училище” – наградата за десетте ученика, представили се най-добре на екологичното състезание “Осоговска планина – биоразнообразие и опазване”, проведено с училища от общини Кюстендил и Невестино като част от дейностите по трансграничния проект “Осогово в Зеления пояс”, финансиран от Про Натура – Швейцария и Франкфуртското зоологическо дружество – Германия.
повече»

НЕВЕРОЯТНАТА БЕЛАСИЦА Фотоконкурс

02.09.2013 г.
На 1 септември 2013 г. стартира фотоконкурсът „Невероятната Беласица“. Основаната цел на конкурса е да бъдат избрани снимки, които представят красотата на планината Беласица, разположена на територията на три държави (България, Гърция и Македония).
Всеки може да включи, независимо дали е професионален фотограф или обикновен природолюбител. Единственото изискване е да притежава или направи снимки на Беласица или на района около планината.
Най-добрите 45 снимки ще бъдат използвани за създаването на пътуваща изложба, популяризираща Беласица като екотуристическа дестинация.
Снимки в конкурса се приемат в три основни категории: Природа, Хора и Култура в електронен формат на e-mail: vladimir.milushev@biodiversity.bg
повече»

Готвят политическа чистка на всички директори на природни паркове

15.08.2013 г.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", сред чиито основатели и членове е и Българска Фондация Биоразнообразие, изпрати отворено писмо до министъра на земеделието и храните Димитър Греков и директора на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов по повод постъпилата информация, че след необоснованата и неаргументирана смяна на директорите на националните паркове се готви и смяната на директорите на природните паркове в България.

повече»

Какво повече се случва с прилепите?

15.08.2013 г.
Приключи началният етап на проекта „Виж повече ЗА прилепите“, финансиран от зелената програма на Мтел - Мтел Еко Грант, който целеше посещение на всички заложени в проекта туристически пещери, срещи със стопанисващите ги местни структури и начално обучение на екскурзоводите. В изпълнение на целите на проекта до момента бяха въвлечени доброволци от пещерен клуб „Хеликтит“, ФПС „Зелени Балкани“ и експерти от Центъра за изследване и защита на прилепите към НПНМ – БАН.
повече»

Планински приключения за младежи на територията на Природен парк „Беласица“

14.08.2013 г.
Наближава крайният срок за записване за участие в младежкия лагер „Природен парк „Беласица“ – място за уникално биоразнообразие и природолюбители“.

Готови ли сте за планински приключения в една от най-красивите и най-малко познати български планини?

Ако е така включете се в младежкия лагер „Природен парк „Беласица“ – място за уникално биоразнообразие и природолюбители“.

Хайде не остава много време за записване! Крайният срок за приемане на регистрационни форми е 10 септември 2013 г.
повече»

Студентски лагер "За Балкана" на Амбарица

14.08.2013 г.
От 1 до 5 август 2013 г. се проведе за пръв път студентския лагер „За Балкана”, който БФБ организира съвместно с Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”.
повече»

Ако МОСВ ревизира договора за концесия на ски зона Банско, това ще узакони всички нарушения

06.08.2013 г.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", сред чиито основатели и членове е и Българска Фондация Биоразнообразие, се обявява срещу намерението на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да ревизира договора за концесия на „Юлен“ АД в ски зона Банско.
Резултатите от последните съдебни дела, проверката на Сметната палата и справки на контролните органи показват, че през последните 13 години поради липсата на контрол от МОСВ, а често и с негово съдействие, са извършени десетки нарушения на концесионния договор, довели до унищожаването на над 650 декара от Национален парк Пирин над концесионната площ.

повече»

ФЕСТИВАЛ НА СОЛТА НА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО

02.08.2013 г.
Първото издание на Фестивала през 2013 г. е посветено на основния продукт, който се добива в лагуната - солта, различното ѝ приложение за храна, здраве, забавление, козметика, изкуство. Какво представлява солта и от какво е съставена, защо е важно да продължи да се добива в Атанасовско езеро и как това е свързано с птиците ще научат участниците.

Следете подробности за Фестивала в сайта на проекта Солта на живота, LIFE + www.saltoflife.biodiversity.bg
повече»