Новини

Годишни награди за биоразнообразието 2012

22.05.2013 г.
По традиция Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) присъжда Годишни награди за биоразнообразието. Тази година бихме искали да определим Годишните награди за 2012 с вашето активно участие и да превърнем церемонията в истински празник за тези, които имат заслуга за опазването и популяризирането на природата, или са спомогнали за промяна на законодателството за биоразнообразието, така че да продължим да бъдем една от водещите Европейски държави по отношение богатство на запазени видове и местообитания.
Идеята ни е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата. Ние не раздаваме „отрицателни”, а само „положителни” награди. Желанието ни е българското общество да научи за успехите и усилията на тези, които се опитват да запазят българската природа – граждани, неправителствени организации, медии, институции.
повече»

Лекция за БФБ на 22 май - Деня на биоразнообразието

21.05.2013 г.
Следващата лекция в курса "Опазване на биоразнообразието" на Българска фондация Биоразнообразие ще бъде на 22 май - Международния ден на биоразнообразието, бихме искали да използваме това интересно съвпадение и да ви представим нашата организация - фондация Биоразнообразие, която вече 20 години работи специално за опазването и популяризирането на биологичното разнообразие в България и Европа.

Заповядайте на 22.05 (сряда), 18:30 ч. в зала 163 на Биологическия факултет на Софийски университет ”Св. Климент Охридски”. Темата е „БИОРАЗНООБРАЗИЕ или чудото, наречено ЖИВОТ".
повече»

Търсят се доброволци за розобер

20.05.2013 г.
Скъпи приятели на Солидарното земеделие,
На 31 май, 1 и 2 юни, екипът на Българска Фондация Биоразнообразие, най-сърдечно ни кани, заедно да отидем в Розовата долина, за да се включим в една изключително рядка и вдъхновяваща акция за събиране на розов цвят от маслодайната българска роза и нейното дестилиране до получаване на скъпоценното био-розово масло.

http://www.solidarno.com/node/131
повече»

Стартира природозащитен проект “Виж повече ЗА прилепите” с подкрепата на Мтел еко грант

17.05.2013 г.
Проектопредложението на Българска Фондация Биоразнообразие „Виж повече ЗА прилепите“ е едно от петте одобрени за финансиране измежду 30 кандидатури в ежегодната дарителска програма Мтел Еко Грант. Програмата финансира безвъзмездно малки, но стойностни проекти, които спомагат за опазването на околната среда и биоразнообразието.

Проектът на БФБ ще реализира пилотна информационна кампания, за да подобри обществената нагласа към прилепите и важните за тях пещерни местообитания. Той ще се осъществи с подкрепата на Център за изследване и защита на прилепите (ЦИЗП) към Национален природонаучен музей – БАН, Пещерен клуб Хеликтит и медийното партньорство на Интернет радио Бинар.
повече»

Награда за ученици - екскурзия до Атанасовско езеро

15.05.2013 г.
На 13 май 2013 г., победителите в конкурса за изготвянето на рекламен материал за Атанасовско езеро получиха своята голяма награда – екскурзия до резервата с водач орнитолог.
Подробности може да прочетете в сайта на проект Солта на живота на БФБ, в рамките на който се организира конкурсът.
повече»

Съдът реши, че новопостроеният лифт на Платото в ски зона Банско в Национален парк Пирин е извън закона

15.05.2013 г.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ приветства окончателното решение на 5-членен състав на Върховния административен съд да обяви за незаконен построения през 2011 г. нов лифт на Платото в ски зона Банско на Национален парк Пирин.
Природозащитниците обжалваха даденото от Министерството на околната среда и водите съгласуване за строителството на лифта, защото не е извършена оценка за въздействие върху околната среда, а трасето му, включително горната и долната станция, са извън площта на концесията и навлизат в зони от Национален парк Пирин, където всякакво строителство е абсолютно забранено.

повече»

Интерпретация и екотуризъм. Що е то?

14.05.2013 г.
Ако искате да разберете как се правят еко- пътеки, кои са съвременните методи за интерпретация сред природата и всъщност, какво изобщо е това? Къде и как се прилага? И всичко интересно за това, как се създават пътеките в планината, на които често разчитаме. Заповядайте на 15.05 ( сряда), 18:30ч., зала 163, в Биологически факултет на Софийски университет ”св. Климент Охридски”
Темата: „Интерпретация и екотуризъм- Що е то?”
повече»

10ти Фестивал на Зелениката

09.05.2013 г.
Скъпи любители на природата и на странджанския фолклор,
заповядайте на десетия пореден Фестивал на Зелениката!
Потопете се в автентичната атмосфера и се насладете отново на гостоприемството на местните жители и красотата на странджанската природа! Датите са 25 и 26 май, а домакини тази година са селата Евренозово, Младежко и Бродилово.
повече»

Дни на биоразнообразието в Биологическия факултет с подкрепата на БФБ

02.05.2013 г.

За втора поредна година Биологическият факултет отбелязва Международния ден на биоразнообразието - 22 май. Тази година ние от БФБ също ще подкрепим тяхната кампания. За начало организаторите от Факултетния студентски съвет на Биологически факултет и Студентския съвет на СУ „Св. Климент Охридски” отправят фотопредизвикателство към всички студенти от Софийския университет, любители на природата. Те могат да участват във фотоконкурса изложба "Биоразнообразието през обектива". Повече информация за условията на конкура: https://www.facebook.com/events/360616617373351/ Краен срок за участие - 7 май.

Участвайте! Нека заедно почетем биоразнообразието на България!

повече»

За Балкана и хората на Зелените дни

30.04.2013 г.
Проектът „Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони“ бе успешно представен на традиционните „Зелени дни“ в София пред Народния театър. В четирите дни на зелените празници (25-28 април 2013 г.) щанда „За Балкана и хората“ привлече десетки заинтересовани, които научиха повече за проекта, купиха си сладко от горски плодове и сувенири от Западен Балкан, тениска на проекта или се включиха в дегустацията на млечни продукти от района на Западна Стара планина.
повече»