Новини

Приключи провеждането на „Обучение за създаване и работа с уеб-базирана ГИС платформа“

16.12.2014 г.
В периода 01-05.12.2014 г. в зала София на Софийска холистична коуъркинг копмания - Сохо, гр. София бе проведено „Обучение за създаване и работа с уеб-базирана ГИС платформа“. Обучението е част от изпълнението на „Проект ГИС: Гражданска активност, Информационни системи, Съхранена природа“, 
повече»

Пиринските мури - как се отразиха 80 години опазване на тези 800 годишни дървета?

13.12.2014 г.
За всеки познавач на българската природа е безспорен факт, че едни от най-уникалните и ценни екосистеми са муровите гори в Пирин. Присъединете се към нас, за да чуете разказ за живота на тези чудни дървета, събитията, които са им се случвали през столетията живот и отпечатъка на последните 100 години.
повече»

Лагуна в окото на птица – еко дрон - втора награда в конкурса на Мото Пфое опазване на природното и културно наследство за 2014 г.

11.12.2014 г.
На специална церемония снощи в Историческия музей в София, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) спечели втора награда в конкурса на Мото Пфое за опазване на природното и културно наследство за 2014 г. и с премията от 5000 лв. ще реализира своята иновативна идея зарегулярен поглед отвисоко върху лагуната Атанасовско езеро.
повече»

Древният човек и животните: първите домашни животни и влиянието на човека върху околната среда през праисторията.”

05.12.2014 г.
Знаете ли какви животни са населявали нашите земи през праисторията? Какъв е произходът на първите домашни животни? Кога, къде и защо хората са започнали да ги отглеждат? Кои са дивите им предшественици и защо точно те са избрани? Как това променя живота на хората и на животните? По какъв начин това влияе на дивите животни и на околната среда като цяло? Тези и още отговори ще търсим тази седмица от Надежда Карастоянова –докторант по Археология към Националния природонаучен музей, която се занимава с изследване на животински останки от Неолита и Халколита (7000 – 3500 пр. Хр.)
Тема: “Древният човек и животните: първите домашни животни и влиянието на човека върху околната среда през праисторията.”
Дата и място: 10.12 (сряда), 18:30 ч. в зала 163, в Биологическия факултет
повече»

Тази седмица няма да имаме лекция заради Дни на предизвикателствата 2014

01.12.2014 г.
Тази седмица няма да имаме лекция заради Дни на предизвикателствата 2014
Тази седмица презентация няма да има заради откриването на най-големия български форум за екстремни спортове, туризъм и екология „Дни на предизвикателствата“, който тази година навършва 10 години!
На 2, 3 и 4 декември в аула „Максима“ на УАСГ ще се съберат планинари, катерачи,парапланеристи, сърфисти, любители на приключенията, активисти на зелени практики, експерти, фотографи и др., обединени от любовта към природата и адреналина.
Ние също ще сме там с щанд на БФБ, от който можете да закупите разнообразна литература свързана с биоразнообразието на България, както и да видите част от нашата изложба "Натура 2000 - най-доброто от природата на България и Европа".
Ето и линк към Facebook събитието: https://www.facebook.com/events/698455573601870/

БФБ дава шанс за доброволчество в рамките на проекта "Участие за природа"

27.11.2014 г.
През ноември 2014 година Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Екологично сдружение "За Земята" и Информационна мрежа Блулинк стартира проект „Участие за природа“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектът цели да насърчи включването на неправителствените организации в процесите на формулиране на политики и взимане на решения съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво. Към екипа на проекта могат да се включат доброволци с много интересни задачи.
За участието им в дейностите по проекта ще отговарят конкретни експерти от екипа на фондацията и по този начин студентите ще имат възможност за тясно сътрудничество и въвлеченост в дейността на Българска фондация Биоразнообразие и Коалицията „За да остане природа в България“. Очакваме участието в дейностите на проекта да има силата на практическо обучение и стаж и по този начин да спомогнем за повишаването на възможностите за бъдеща реализация на студентите в сферата на природозащитата и/или тяхната специалност.
повече»

Проектът за нов план за управление на Национален парк Пирин включва 333 км ски писти и 28 пъти нарастване на дърводобива

26.11.2014 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", чийто член и координатор е БФБ, е силно обезпокоена от безочието на проекта за нов план за управление на Национален парк Пирин. В аргументацията са използвани проектни разработки, които не са одобрени от законодателството на страната, като например „Концепция за развитие на курортно-туристическа локализация „Банско-Разлог-Предел-Добринище““, 2014г., която предвижда изграждането на 333 км писти и 113 км лифтови съоръжения. Възмутителен е и фактът, че дърводобивът на територията на Национален парк Пирин може да се увеличи 28 пъти! Това създава съмнения относно обективността на фирмата „Пролес инженеринг“ ООД, която разработва новия план и дава възможност за по-нататъшно унищожаване и застрояване на националния парк.
повече»

„Участие за природа” – възможност за доброволчески стажове в рамките на нов проект за целите на Коалицията “За да остане природа“

24.11.2014 г.
Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Екологично сдружение "За Земята" и Информационна мрежа Блулинк стартира проект „Участие за природа“, който цели да насърчи включването на неправителствените организации в процесите на формулиране на политики и взимане на решения съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво. Към екипа на проекта могат да се включат доброволци с много интересни задачи, като за участието им в дейностите по проекта ще отговарят конкретни експерти от екипа на фондацията и по този начин доброволците ще имат възможност за тясно сътрудничество и въвлеченост в дейността на Българска фондация Биоразнообразие и Коалицията „За да остане природа в България“.
За проекта "Участие за природа", очакванията и възможностите за включване в него ще научите на 26.11 (сряда) от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски"
Лектор: Йорданка Динева – координатор кампании в Българска фондация Биоразнообразие и координатор на проекта.
повече»

Кои са победителите във фотоконкурса за НАТУРА 2000 на CEEWeb и БФБ „Go wild”

22.11.2014 г.
Приключи фотоконкурът за Натура 2000, който се организира за поредна година от CEEWeb, Българска Фондация Биоразнообразие и партньори. Интересът към конкурса беше изключително голям, а изборът - изключително труден – сред повече от 700 снимки в различните категории. В надпреварата се включиха както любители, така и професионални фотографи от 17 страни, които споделиха възхищението си от природата в прекрасни снимки. Тази година категорията „Пейзажи” беше разширена и в конкурса имаха възможност да участват и снимки, илюстриращи бизнес, който съществува в хармония с природата. Това обогати галерията ни с невероятни образи от древни обичаи, занаяти, биоградини и ферми. Освен награди на компетентното жури бяха определени и награди на публиката чрез онлайн гласуване, което се проведе от 3 до 17 Ноември.
повече»

Проект „ГИС: Гражданска активност, Информационни системи, Съхранена природа“ ще бъде представен по време на събитието за честване на Световния ГИС ден в България

18.11.2014 г.
Всяка година през ноември светът отбелязва Световния ден на Географските информационни системи. Събитието има за цел да популяризира геопространствените технологии и да предостави възможност за обмяна на опит и споделяне на постиженията и развитието в сферата на ГИС.
Тазгодишното тържествено откриване на честването на Световния ГИС Ден 2014 в България ще бъде на 19-ти ноември, от 10.00 часа в хотел Шератон, София. По време на програмата, включваща представяне на новостите в ГИС, актуални ГИС проекти и представяне на съвременни академични ГИС разработки ще бъде представен и проектът на Българска Фондация Биоразнообразие BG05/586 „ГИС: Гражданска активност, Информационни системи, Съхранена природа“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.
повече»