Новини

Нашата Елица се дипломира!

03.04.2014 г.
В края на март с отличен успех като биолог от Софийския университет "Св.Климент Охридски" се дипломира нашият отговорник за Студентски дейности - прекрасната Елица Иванова. Целият екип на БФБ и пожелава попътен вятър, незабавими срещи с необикновени хора, много приключения в дивата природа и истински приятели в големия град и по-малките населени места :) Наслука, наздраве и напред, Елица!
повече»

Фотоизложба „Невероятната Беласица“ в Керкини, Гърция

03.04.2014 г.
От 1 април 2014 г. фотоизложбата „Невероятната Беласица“ е подредена в административната сграда на Национален парк „Керкини“ в с. Керкини (Гърция).
Фотоизложбата съдържа фотографии на планината и околностите й, правени в три държави - България, Гърция и Македония. Снимките са избрани сред участвалите във фотоконкурса „Невероятната Беласица“, проведен в периода септември - октомври 2013 г. Самобитността на планината е запечатана в 45 различни кадъра, представящи нейната природа, хора и култура.
повече»

Масови уволнения в Оперативна програма Околна среда будят безпокойство за работата й

03.04.2014 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", чийто член и координатор е Българска Фондация Биоразнообразие, изразява силно безкпокойство от масовото уволнение на експерти от Оперативна програма Околна среда (ОПОС) на Министерство на околната среда и водите.
В последните дни бяха съкратени над 40 експерта на ОПОС. Официално това е мотивирано с преструктуриране на звената. Но новите звена имат едва с 10 щата по-малко от досегашните. Защо тогава са уволнени над 40 души и откъде ще дойдат липсващите 30?
повече»

Започна набирането на желаещи за участие в обучение за мониторинг и застъпничество с помощта на пространствени данни по проект ГИС

03.04.2014 г.
Вчера – 02.04.2014г. в рамките на традиционно организираните от БФБ лекции от курса по биоразнообразие в Биологическия факултет към СУ „Климент Охридски“ се проведе информационна среща за проект ГИС, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП 2009-2014г. www.ngogrants.bg По време на срещата беше направено представяне на проекта - основните цели и дейности, тематичната област и приоритет.
По време на представянето бяха обявени и датите за провеждане на първата част на първото обучение по проекта, озаглавено „Обучение за мониторинг и застъпничество с помощта на пространствени данни за младежи в две част”. Първата част от обучението ще се проведе на 28 - 30 април в гр. София.
повече»

Тема: Представяне на проект ГИС – Гражданска активност, Информационни системи, Съхранена природа

31.03.2014 г.
02.04.2014 (сряда) от 18:30 ч., зала 163, в Биологически факултет на Софийски университет „св. Климент Охридски”
Лектори: Петър Тодоров и Таня Георгиева Шнел
Знаете ли какво е ГИС?
Знаете ли какво се крие зад привидно сложните думи гражданско наблюдение и застъпничество за политики за устойчиво развитие?
Знаете ли каква е връзката между голямо количество пространствени данни, уеб базирана ГИС платформа и гражданска активност?
И знаете ли какво се случва в Норвегия?
Ако искате да разберете - заповядайте на 02.04.2014 (сряда) от 18:30 ч., зала 163, в Биологически факултет на Софийски университет „св. Климент Охридски”
повече»

Европейските велосипедни маршрути и кои от тях минават през България

25.03.2014 г.
Пътят на Желязната завеса, Поклонническият маршрут, Пътят на столиците, Рейнският
маршрут, Маршрутът „Атлантически океан-Черно море”… Това е само част от мрежатавелосипедни коридори, които могат да ви отведат на многодневно, -месечно и дори годишно пътешествие. Затова ще ви разкажем тази сряда, 26.03 (сряда) от 18:30 ч., зала 163 в Биологически факултет на Софийски Университет “Св. Климент Охридски”

Тема: Европейските велосипедни маршрути и кои от тях минават през България

Лектор: Мартина Колева, Координатор Екотуризъм към БФБ
повече»

Създаването на „зелен борд“ от инвеститора на Карадере само хвърля прах в очите на обществото

24.03.2014 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", чийто координатор и член е Българска Фондация Биоразнообразие, отхвърля идеята на инвеститора в Карадере да се създаде „зелен борд“, който да контролира, че той спазва правилата и няма да разрушава природата, докато осъществява планираното мащабно строителство.
Историята показва, че „зелените бордове“ са тактика за замазване на очите на обществото, в която обикновено се включват уж екологични организации, свързани с инвеститора или правителството. Участието в „зелен борд“ означава, че се дава карт бланш да се застроява.
повече»

Внесени законови промени могат да опазят Карадере и Черноморието, докато не е станало отново късно

20.03.2014 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" подкрепя протестната акция "Да спрем застрояването на Карадере", организирана от граждани пред Министерски съвет днес, в 18.00 ч. https://www.facebook.com/events/420311444772313/
Преди това следобед Комисията по регионална политика и местно самоуправление ще разгледа промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). В края на миналата седмица независим депутат внесе предложения за забрана на строителството в защитените зони от Натура 2000 по местообитанията на 2 км от брега (зони А и Б на Черноморското крайбрежие).
повече»

Как да действаме, когато намерим пострадало диво животно?

17.03.2014 г.
С настъпването на пролетта, e все по-голяма вероятността да намерим пострадало диво животно. Често се случва преди транспортирането към Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора или друго специализирано заведение, то да остане при нас поне за 24 ч. Знаем ли какво да правим? Как да действаме, докато търсим квалифицирана помощ?

Тема: Как да действаме, когато намерим пострадало диво животно

Лектор: Любомила Кривошиева от Фондация "Дивите Животни"

Сряда, 19 март, 18,30, зала 163, в Биологически факултет на Софийски Университет
повече»

ПРИ ПОВИШЕН ИНТЕРЕС ПРЕМИНА ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТА НА АКТУАЛИЗИРАНИЯ ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НП „ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН”

11.03.2014 г.
Над 120 участника се включиха в състоялото се днес (11 март 2014 г.) обществено обсъждане на проекта за Aктуализирания План за управление (АПУ) на НП „Централен Балкан“. В габровската художествена галерия се събраха депутати, представители на регионални и местни власти, държавни институции, браншови организации, научни институции, НПО, ползватели на ресурси от парка, жители от населените места около парка, както и граждани от цялата страна.
повече»