Новини

Седма традиционна „Зимна Беласица” 14-16 февруари 2014

11.02.2014 г.
Време е за традиционния планинарски, гастрономичен и фолклорно-етнографски тур "Зимна Беласица", който ще се проведе тази година между 14 и 16 февруари!

Несъмнено най-притегателна сила в програмата има традиционното изкачване на връх Конгур със ски и снегоходки и откриващата се от там панорамна гледка към езерото Керкини, планините Славянка, Пирин, Огражден и билото на Беласица на запад.

Програмата включва и посещение на Информационния център на Дирекцията на Природен парк „Беласица“ в село Коларово, където може да се види изложбата „Невероятната Беласица”.
повече»

Национален протест в десет града: 11 февруари 2014, ЗА Странджа и ЗА всички паркове

10.02.2014 г.
На протест излизат София, Бургас, Пловдив, Трявна, Русе, Стара Загора, Сливен, Перник, Пазарджик, Велико Търново!
Битката за спасяването на природен парк Странджа вече се превърна в битка за спасяването на всички природни паркове, застрашени от своеволията на институциите! Заповедта на регионалното министерство за спиране на общия устройствен план на община Царево е нещо несигурно, което не решава дългосрочно проблема в Странджа.
За да сме спокойни, че нито този, нито който и да е план на друга община, приет без екологична оценка, ще създаде други проблеми, са необходими промени в Закона за устройство на територията и действия на екоминистерството. Но засега и парламент, и министър продължават да не предприемат нищо! Затова излизаме на протест!
повече»

Информационна кампания за актуализирания План за управление на Национален парк "Централен Балкан"

08.02.2014 г.

Екипът, разработващ Проекто-Плана за управление на Национален парк „Централен Балкан“ (НПЦБ), съвместно с Дирекцията на НПЦБ, стартира Информационна кампания за представяне на актуализирания План за управление и широкото му обсъждане с всички заинтересовани страни – местните жители и институции около територията на парка, държавни институции, неправителствени организации и др.

повече»

Сменят пети поред директор на природен парк – в нарушение на закона

04.02.2014 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреждава, че Изпълнителна агенция по горите е назначила нов директор на Природен парк Българка в Централна Стара планина в нарушение на закона.
Досегашният директор на Природен парк Българка Мая Радева е в болнични. Според закона, когато директор отсъства, той назначава свой заместник от екипа на администрацията, което е направено.
Това е петата поред смяна на директор на природен парк в последните месеци – след Странджа, Шуменско плато, Рилски манастир и Сините камъни. Бяха сменени и шефовете на трите национални парка Рила, Пирин и Централен Балкан.
повече»

Парламент и правителство замазаха очите на обществото за Странджа

31.01.2014 г.
Ако няма развитие, природозащитниците внасят петиция в ЕП и ЕК и очакват спиране на евросредства
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреждава, че днешните решения на парламента и правителството по казуса „Странджа“ са имитативни, няма да спасят Природен парк Странджа от застрояване, нито ще предпазят България от наказателни процедури на Европейската комисия.
Затова коалицията „За да остане природа в България“ ще изчака до вторник дали Министерски съвет, Народното събрание и главният прокурор ще предприемат нови стъпки по казуса.
повече»

ДЕСЕТГОДИШНАТА САГА НА ЕДИН ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ - ТОЗИ НА ПРИРОДЕН ПАРК „СТРАНДЖА“

31.01.2014 г.
Позиция на БФБ по повод изявленията на Министър Искра Михайлова днес в Народното събрание
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) работи за опазване на биоразнообразието и подпомагане на устойчивото, природосъобразно развитие в района на Странджа от близо 20 години. През 1999 г. като част от Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието започва разработването на План за управление (ПУ) на Природен парк „Странджа“.
Първоначалният вариант на ПУ е готов още през 2003 г., но поради възражения на Общините Малко Търново и Царево, така и не е приет. През 2004 г. след заседание на ВЕЕС, МОСВ връща плана за доработване и за Екологична оценка (поради настъпила промяна в законодателството). През 2005 г. преработеният ПУ и Екологичната му оценка са внесени в МОСВ, но така и не са разгледани. В резултат на което, БФБ заведе и спечели дело срещу МОСВ за бездействие от страна на министерството в периода 2005-2008 и нарушаване на административните процедури.
повече»

Заместник министър Чавдар Георгиев заблуждава, че общият устройствен план на Царево има екологична оценка

28.01.2014 г.
Питат председателя на Върховния административен съд Георги Колев случайно ли е разпределено делото за плана и имало ли е сделка за тези територии. Протести в пет града за Странджа довечера от 18 ч., петиция събра близо 10 000 подписа за три дни

По повод твърденията на заместник министър Чавдар Георгиев, че екологичната оценка на общия устройствен план на община Царево действително е била оттеглена от екоминистерството през 2010 г., но това не означава, че е отменена, коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня:
Съгласно чл. 156 (1) от Административно-процесуалния кодекс, ако едно становище е оттеглено, то престава да съществува.
повече»

Откриване на Фотоизложба „Невероятната Беласица“ в с. Коларово

28.01.2014 г.
На 27 януари 2014 г. в сградата на Дирекцията на Природен парк „Беласица“ в с. Коларово бе открита пъстрата Фотоизложба „Невероятната Беласица“. Откриването й се състоя в присъствието на кметове от подгорските села, представители на местния туристически бизнес, гости от Гърция и Македония, както и приятели и жители от Подгорието.
повече»

Протести в четири града за Странджа, вторник от 18 ч.

27.01.2014 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че вторник, 28 януари от 18 ч. граждани организират протести за спасяването на Странджа в София, Пловдив, Бургас и Русе.

В София протестът е насрочен за 18 ч. пред Съдебната палата, след това ще премине през Върховния административен съд и ще се отправи към градинката на „Кристал“ -https://www.facebook.com/events/817050001644893/821165217900038
В Пловдив протестът ще бъде от 18 ч. на площад "Стефан Стамболов" https://www.facebook.com/events/1374849592780610/
В Бургас – от 18 ч. на Часовника https://www.facebook.com/events/1442288762667414/
В Русе – от 18 ч. на Халите https://www.facebook.com/events/198376077028838
повече»

БФБ отменя лекцията си днес за биосферните паркове заради протест за Странджа

22.01.2014 г.
БФБ отменя лекцията си днес за биосферните паркове заради протест за Странджа
Във връзка с решението за застрояване на Странджа и внезапното уволнение на директора на ПП Странджа инж. Стефан Златаров отменяме лекцията ни за биосферните паркове за някоя от следващите седмици. Сега е най-важно да покажем, че няма да си дадем Странджа! Призоваваме всички да дойдат на протеста от 18,00 на Попа в защита на Странджа -  https://www.facebook.com/events/817050001644893/