Новини

СТРАНДЖА ОТНОВО ПОД ПРИЦЕЛ

22.01.2014 г.
Едва ли има човек, който да е забравил какво се случи със Странджа преди 8 години - големите и много атрактивни граждански протести не само в София, но и в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, първата поява на флаш-моб в България, затварянето на кръстовища, лежането по хавлия на жълтите павета, мото шествията и т.н. Хиляди хора на Орлов мост, готови да стоят там докато не спасят природния парк, запаления нестинарски огън пред НДК, който пренесе магията на Странджа в София...
Едва ли някой е вярвал на очите си като е гледал на живо или на клип паметното разрушаване на незаконната „Златна перла“ край Варвара, което се случи през април 2012 г.
повече»

Откриване на изложба с красиви снимки от Беласица и района, правени в три различни държави

21.01.2014 г.
На 27 януари 2014 г. от 10.30 часа в сградата на Дирекция на Природен парк „Беласица“, с.Коларово, ул. „Беласица“, № 14 ще се състои откриването на Фотоизложба „Невероятната Беласица“.
повече»

Биосферните паркове - категория защитени територии или нов подход за опазване на Биоразнообразието

20.01.2014 г.
Ако искате да разберете, какво представляват Биосферните паркове и имат ли те почва у нас, заповядайте на 22.01 (сряда) от 18:30 ч., зала 163, в Биологически факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски"

Темата тази седмица: "Биосферните паркове - категория защитени територии или нов подход за опазване на Биоразнообразието?"

Лектор: Петко Цветков - координатор "Зелен пояс и Натура 2000" към Българска фондация Биоразнообразие

Възможности за природосъобразно развитие в Осогово

17.01.2014 г.

На 15 януари 2014 г. община Невестино беше домакин на среща-дискусия “Възможности за природосъобразно развитие в Осогово”. Провеждането на срещата е част от трансграничния проект ”Осогово в Зеления пояс”, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие в сътрудничество с Македонското екологично дружество – Македония и финансовата подкрепа на Франкфуртското зоологично дружество – Германия и Про Натура – Швейцария.

повече»

Природен парк Странджа отново застрашен от застрояване, правителството си търси нови наказателни процедури

17.01.2014 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, чийто член и координатор е Българска Фондация Биоразнообразие е силно възмутена, че седем години по-късно държавата отново иска да застроява Природен парк Странджа въпреки заплахата от три наказателни процедури на Европейската комисия.
Със свое решение от сряда петчленен състав на Върховния административен съд отмени решението на тричленен състав на съда по жалба на природозащитни организации, с което беше отменен общия устройствен план на община Царево. Решението на петчленката идва след обжалване от страна на община Царево и настоящия министър на регионалното развитие и при пълна промяна на позицията на екоминистерството.
повече»

БФБ финансира студентски дипломни работи за опазване на биоразнообразие и управление на ЗТ и ЗЗ

13.01.2014 г.
В желанието си да подкрепи усилията на студентите в България, които работят по теми, свързани с биоразнообразието, БФБ организира конкурс за финансиране на студентски дипломни работи. Могат да кандидатстват дипломанти от всички български висши учебни заведения, чиято дипломна работа попада в тематиката на конкурса (опазване и управление на консервационно значими видове, приоритетни природни местообитания; разработване на механизми за устойчиво ползване на природни ресурси; развитие на екотуризъм, устойчиво лесовъдство, биологично земеделие и животновъдство; развитие на природозащитното образование и други).
повече»

Открийте старите гори - презентация в БФ на СУ "Св. Климент Охридски"

13.01.2014 г.
В защитени зони, труднодостъпни места, далеч от големите градове се таят последните басейни от някога доминиращите в България величествени вековни гори. WWF пуска онлайн платформа, която обединява и онагледява научните данни за тези острови на дива природа, чист въздух, вода и неповторима красота.
Александър Дунчев ще представи актуалната публична информация за старите гори - установяването, картирането и популяризирането на оцелелите вековни гори - къде все още има вековни гори от черни мури, смърчове, ели, бук... Опазваме ли ги ефективно, отделяме ли им заслужаващо внимание, как може да помогнем за оцеляването им. Това ще разберем на 15 януари (сряда) от 18:30 ч. в зала 163 в Биологически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Освен лекцията WWF ще представи и филма "Непознатите гори".
Тема: "Открийте старите гори!", лектор: Александър Дунчев, експерт "Гори" във WWF

Новите директори на национални паркове и инспекции по околна среда са политически назначения, а не експертни

08.01.2014 г.
Те отговарят за усвояването на 125 милиона лева по европейски фондове
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ вижда два сериозни проблема в новоназначените директори на регионални звена на екоминистерството, обявени в последния работен ден преди коледните празници, и предлага законови промени. Единият проблем е, че за тези ръководни длъжности в националните паркове и регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) не се изисква квалификация. Професионалният опит в областта на околната среда не е критерий при избора.
Вторият проблем е, че тези длъжности са политизирани по закон. От тях обаче зависи например застрояването в защитените територии, включително с нови морски и ски курорти като планираните „Дестинация Рила“ и „Супер Паничище“ в Национален парк Рила и разширенията на ски зони Банско, Добринище и Кулиното в Национален парк Пирин.
повече»