Новини

Покана за обучение за създаване и работа с уеб-базирана ГИС платформа

17.11.2014 г.
Българска фондация Биоразнообразие организира „Обучение за създаване и работа с уеб-базирана ГИС платформа“ във връзка с изпълнение на проект „ГИС: Гражданска активност, Информационни системи, Съхранена природа“.
Имаме удоволствието да поканим за участие 5 представители на НПО, работещи в сферата на природозащитата. Обучението ще се проведе в периода 1-5 декември, 2014 г. в гр. София. Представителите на Вашата организация трябва да се занимават активно с ГИС и да имат поне 3 години опит в създаване на ГИС за природозащитни проекти. Добри познания по английски език (на ниво слушане) също ще са полезни, тъй като част от обучението ще се води от норвежкия ни колега.
Очакваме заявките за вашето участие, както и кратка информация (организация на която сте представител; с какво се занимавате; какво е нивото Ви на познания във връзка с ГИС; имате ли нужда от настаняване в София и покриване на пътните разходи до София) на адрес: peter.todorov@biodiversity.bg до 21.11.2014 г.
повече»

Нов проект на БФБ: Участие за природа. Подкрепа за представителството на НПО и гражданското участие във взимането на решения относно политики за устойчиво развитие и околна среда

17.11.2014 г.
На 14 ноември 2014 г. Българска фондация „Биоразнообразие“ започна изпълнението на нов проект „Участие за природа. Подкрепа за представителството на НПО и гражданското участие във взимането на решения относно политики за устойчиво развитие и околна среда”, наричан за краткост „Участие за природа”.
Проектът е с продължителност 16 месеца и е на стойност 80 542 евро. Целта му е да насърчи включването на неправителствените организации в процесите на формулиране на политики и взимане на решения съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво.
повече»

”Прозрачни планини - Пирин!”

17.11.2014 г.
През последните 10 години интересът за развитие на туризъм в района на Пирин планина поставя много въпросителни относно най-щадящия начин за ползване на ресурсите на един от националните ни паркове и ползите за обществото както на местно, така и на национално ниво. “Прозрачни планини” има за цел да предложи конкретни предложения за действие именно по тези въпросителни с участието на широк кръг от заинтересовани граждани.
Работата по бъдещия План за управление на НП "Пирин" не би била възможна без помощта на множеството доброволци и поддръжници. Ще ви разкажем повече за проекта, за това как можете да се включите в дейностите и ще се радваме да чуем вашите предложения за Пирин. Сряда (19. 11), от 18:30 ч., зала 163, в Биологическия факултет на Софийски университет “ Св. Климент Охридски”.
повече»

Опазването на природата не е особен приоритет за новото правителство

13.11.2014 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", в която БФБ е член и координатор, предупреждава, че в програмната декларация на новосформирания коалиционен кабинет липсват ключовите въпроси за околната среда в България.
Коалицията „За да остане природа в България“ е силно смутена и от назначенията на заместник-министрите на околната среда Красимир Живков (бивш кмет на Правец и бивш областен управител на Софийска област) и Павел Гуджаров (бивш заместник-кмет на Раковски и бивш депутат). И двамата нямат опит в околната среда, а именно на заместник-министрите се разчита експертно да действат по задачите.
В неясните общи формулировки на програмната декларация на коалиционния кабинет може да се гадае какво имат предвид политиците.
повече»

„Престъпления срещу дивата природа – случая „г-н Рос“

10.11.2014 г.
Тази седмица ще ни гостува г-н Гай Шорок, един от най-добрите британски експерти в областта на престъпленията срещу птиците, разследващ специалист в Кралското дружество за защита на птиците и бивш полицай.
Той ще ни разкаже за добрите практики във Великобритания, за сътрудничеството между институциите и организациите с цел постигане на по-ефективна борба с посегателствата срещу дивата природа, както и за емблематичния случай с г-н Рос – британски гражданин, който беше осъден за ограбване на яйца на защитени и застрашени видове птици в България.
12. 11 (сряда), зала 163, от 18:30 ч. в Биологическия факултет на Софийски Университет „ Св. Климент Охридски“. На лекцията ще бъде осигурен и симултанен превод. Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/1544757645761406/
повече»

Обучение за работа с пространствени данни и употребата им при мониторинга на териториалното развитие за участници от НПО

10.11.2014 г.
В периода 03-05.11.2014 г. в село Соколица, община Карлово бе проведено „Обучение за работа с пространствени данни и употребата им при мониторинга на териториалното развитие за участници от НПО” Обучението е част от изпълнението на „Проект ГИС: Гражданска активност, Информационни системи, Съхранена природа“, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с Норвежката агенция по околна среда и финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. В обучението участваха представители на БФБ и на други неправителствени организации като WWF Дунавско-Карпатска програма в България, Асоциацията на парковете в България, Българската туристическа камара, Студентски клуб за опазване на околната среда към ЛТУ, СДП „Балкани“, Асоциация на природозащитните организации, ловно-рибарските дружества и клубовете по спортен риболов в гр. Бургас.
повече»

Обучение за доставчици на туристически услуги в Национален парк „Езеро Керкини“, Гърция

06.11.2014 г.
В периода 4-5 ноември 2014 г. в административната сграда на Национален парк „Езеро Керкини“ в с. Керкини, Гърция се проведе обучение за доставчици на туристически услуги от района на Беласица.
Това бе второто от серия подобни обучения и на него присъстваха хора заети в туристическия бизнес от южното подножието на Беласица, както и гости от България и Македония.
Участниците се запознаха с възможностите и проблемите, свързани с развитие на туризма в района на Природен парк „Беласица”, България и община Струмица, Македония. Така те получиха пълна представа какво се случва около тази чудна планина.
повече»

Обучение за доставчици на туристически услуги от района на Беласица

03.11.2014 г.
В периода 29-30 октомври 2014 г. в сградата на Дирекция Природен парк „Беласица“ в с. Коларово се проведе обучение за доставчици на туристически услуги от района на Беласица.
На обучението присъстваха хора заети в туристическия бизнес в подгорските села, читалищни секретари, както и гости от Гърция и Македония.
Първия ден предостави възможност на участниците да се запознаят с основните тенденции и проблеми, свързани с развитие на туризма в района на Национален парк „Езеро Керкини“, Гърция и община Струмица, Македония. Освен общо представяне на възможностите за туризъм в двете съседни държави бяха демонстрирани и конкретни примери за разработване на туристически продукти, които предизвикаха интереса на участниците от България.
повече»

Българският екип от експерти по проект „Проучване на потенциала на Осоговска планина за трансграничен Биосферен парк” е вече сформиран

03.11.2014 г.
През месец октомври 2014 година, в рамките на проект „Проучване на потенциала на Осоговска планина за трансграничен Биосферен парк”, съфинансиран от Европейския съюз по Инструмента за предприсъединителна помощ Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония 2007 - 2013, реф. номер 2007CB16IPO007-2013-3-047, се проведе процедура за избор на изпълнител на поръчка за предоставяне на външна експертиза.
Процедурата е свързана с изпълнението на част от дейностите, заложени при водещия партньор на проекта Българска Фондация Биоразнообразие – клон Беласица.

повече»

Нашата нова Радост

02.11.2014 г.
БФБ не изменя на доброто си име и вече се радва на второто за 2014 г. бебе - малката Радост на колегите Влади и Катя Милушеви. Нашата Радост се роди на 22 октомври в Благоевград и е с перфектни размери - 3100 гр. и 50 см. Пожелаваме на батко й Евгени да се грижи за нея и всички да бъдат мноооого щастливи.