Новини

Българска фондация Биоразнообразие участва на фестивала на кестена

29.10.2014 г.
Българска фондация Биоразнообразие участва със свой щанд на третото издание на фестивала на кестена в с.Коларово, община Петрич на 25 октомври 2014 г.
Гостите на празника в чест на кестеновите гори на Беласица имаха възможност да се насладят на вкусни местни гозби, живописна фолклорна програма, както и да научат повече за живота в подгорските села.
Голям бе интересът към щанда на Българска фондация Биоразнообразие, на който предлагахме информационни материали за планината, Природен парк „Беласица“ и туристическите атракции в района. Много от любознателните посетители се сдобиха с туристически пътеводител и карта, издание на БФБ. Други предпочитаха фотоалбум със снимки от територията на природния парк или информационните брошури за тематичните туристически маршрути, разположени в подножието на планината.
повече»

Вече знаем кой спечели Годишните награди за биоразнообразие 2014

29.10.2014 г.
В истински празник за всички номинирани се превърнаха Годишните награди за опазване на биоразнообразието 2014. Празник, който започна на 28 октомври в 15 часа и продължи чак до късните часове на нощта.
Официалната церемония беше проведена в залата на Представителството на Европейската комисия, която едва побра номинираните и желаещите да разберат кои са победителите в 5-те категории. Тази година освен наградите на журито, бяха раздадени и награди на публиката, определени с гласуване във Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/378510005646191/
Благодарим на журито: Боян Петров – патрон на събитието и председател на журито, Ива Дойчинова, Валери Йорданов, Георги Господинов и Красимира Величкова, както и на хилядите наши привърженици и съмишленици, които определиха следните победители:
повече»

Време е за Наградите за опазване на биоразнообразието’2014

23.10.2014 г.
Кои ще са победителите тази година – Яйлата, Странджа, прилепи, ветрушки, рис? За шести път Българска Фондация Биоразнообразие ще раздаде Годишните награди за опазване на биоразнообразието. Това е традиционна кампания, чиято идея е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата. Номинациите са за периода 22 май 2013 – 22 май 2014 (една „година на биоразнообразието”, измервана от Международния ден на биоразнообразието – 22 май).
Официалната церемония по награждаването на победителите ще се проведе на 28 октомври от 15 часа в залата на Информационен център на Европейския съюз (София, ул. “Раковски” № 124). А след това всички номинирани, номинирали и привърженици ще могат да се включат и във вечерната част на награждаването в клуб MAZE от 19,30 ч.
повече»

Продължава разработването на Стратегически план за управление на планинските пасища на територията на Национален парк „Централен Балкан”

21.10.2014 г.
На 16 и 17 октомври се проведе петата работна среща по разработване на Стратегически план за управление на високопланинските пасища на територията на Национален парк „Централен Балкан”.
Срещата бе организирана от Българска фондация Биоразнообразие като участие в нея взеха представители на Дирекция Национален парк „Централен Балкан”, Животновъдно сдружение "Стария Балкан" – гр. Карлово, Организация за опазване на калоферската дългокосместа коза - гр. Калофер и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.
повече»

Втора част на „Обучение за мониторинг и застъпничес тво с помощта на пространствени данни за младежи“ бе проведена успешно през периода 8-10.10.2014 г.

21.10.2014 г.
Втората част на „Обучението за мониторинг и застъпничество с помощта на пространствени данни за младежи в две части“ се проведе в периода 08 – 10 октомври, 2014 г. в град Казанлък. Деветнадесет студенти и младежи включили се в първата част на обучението се запознаха с основите на работа с ГИС и пространствени данни, както и начините за ползване и прилагането им за нуждите на упражняване на граждански мониторинг и застъпничество.
повече»

Забавления за малки и големи на Фестивала на кестена

21.10.2014 г.
Заповядайте на Фестивала на кестена и не пропускайте щанда на Българска фондация Биоразнообразие. На него ще откриете различни забавления за деца и възрастни.
На нашия щанд ще научите интересни факти за дивите обитателите на Беласица – една от най-малко познатите планини в България. Ще имате възможност да се докоснете до природата на планината, да разберете защо кестеновите гори са толкова ценни и сами да откриете за кои животни те са дом.

Разбира се, ще има и награди. Очакваме ви на фестивала в центъра на село Коларово 14.00 часа в събота 25.10.2014 г.
повече»

С фотоизложба напомняме за наближаващия Фестивал на кестена

03.10.2014 г.
От 2 октомври фотоизложбата „Невероятната Беласица“ гостува в арт-салона на Радио Благоевград
Изложбата съдържа 45 фотографии на Беласица и околностите й, правени в трите държави, в които е разположена тази неповторима планина - България, Гърция и Македония. Снимките са избрани сред участвалите във фотоконкурса „Невероятната Беласица“, проведен в през 2013 г. в рамките на проект „Беласица отвъд граници”.Самобитността на планината е запечатана в кадри, представящи нейната уникална природа, разнообразното културно наследство на района и гостоприемството на местните хора. Изложбата на Българска фондация „Биоразнообразие” е анонс за предстоящия празник на кестена, станал вече традиционен. Тази година пъстроцветният и живописен „Фестивал на кестена” ще бъде на 25 октомври 2014 г. в село Коларово.
повече»

Опит за незаконен трафик на папагали Жако в България е осуетен. Започва работа по връщането им в родината им

23.09.2014 г.
БФБ започва работа за връщането им в родината им съвместно със Зоологическа градина, София и експерти от Министерство на околната среда и водите
На 14 септември 2014 беше разкрит нов опит за трафик на папагали Жако. Папагалите са били пренасяни в лек автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Чехия. Въпреки начилието на сертификат по CITES (САЙТЕС) - международна конвенция, регулираща международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна, шофьорът е задържан от мобилна група на Митница Видин в района на Дунав мост 2 Видин Калафат. По-късно експерти от Министерство на околната среда и водите удостоверяват, че сертификатът е фалшив и птиците са конфискувани. В момента те са приютени в Зоопарк София, където се грижат за тяхното оцеляване.
Ние от Българска Фондация Биоразнообразие, заедно със Зоологическа градина София и МОСВ ще следим случая и ще направим всичко възможно той отново да има щастлив край и папагалите да се завърнат в родната си Африка, както това се случи при първия подобен опит за трафик на папагали Жако в България от 2010-та година.
повече»

БФБ и изложбата ни „Натура 2000 – най-доброто от природата на България и Европа” гостуваме на Зоологическа градина София

19.09.2014 г.
След разходката си до Бургас, Морската градина, където зарадва хиляди любители на природата, нашата изложба "Натура 2000 - най-доброто от природата на България и Европа" се завръща в София. Този път ще гостува на Зоологическа градина, София. По този повод Българска Фондация Биоразнообразие и Зоологическа градина София каним всички, които искат да се насладят на красотата на природа и да научат повече за любимите си животни и защитените зони от Натура 2000 в зала „Големи котки, аквариум и терариум” (при аквариума) на 20 септември (събота) от 11 часа. Очакваме ви и на входа на залата „Големи котки, аквариум и терариум”, където ще играем, ще правим маски на животни и ще ви разкажем повече за защитените видове и защо трябва да ги пазим и да се грижим за тяхното оцеляване. Изложбата ще остане до 12 октомври в зала „Големи котки, аквариум и терариум” (при аквариума) в Зоологическата градина - http://www.zoosofia.eu/
повече»

Национален план за влажните зони (2013 - 2022)

15.09.2014 г.
Българска фондация Биоразнообразие като един от партньорите по проект "Живот за Бургаските езера" изготви актуализиран НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА ОПАЗВАНЕ НА НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ ВЛАЖНИ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ (2013 – 2022), със съдействието на ИБЕИ към БАН и в съответствие със заданието на Министерството на околната среда и водите, одобрено с писмо № 48-00-1503/26.11.2010.
повече»