Новини

7 стратегически документа за опазване на природата, разработени по проект Живот за Бургаските езера бяха представени в Бургас

15.09.2014 г.
На среща с медиите и институциите в Областна управа Бургас на 11.09.2014 г. БДЗП и БФБ представиха 7 стратегически документа с национално и регионално значение за опазване на влажните зони и приоритетни видове птици, разработени в рамките на проект „Живот за Бургаските езера“. Участваха представители на РИОСВ Бургас, Община Бургас, РС "Пожарна безопасност и защита на населението" – Бургас, ДГС Бургас, ЛРД Лебед и др.
повече»

Приключи стажа на Вит Баргер от Чехия в БФБ

11.09.2014 г.
Приключи стажа на Вит Баргер от Чехия, който дойде при нас в резултат на сътрудничеството ни със студентската организация AIESEC България. Витя, както го наричахме всички, е студент въф факултета по Икономика със специалност „Структурна политика на Европейския съюз и развитие на селските райони в университет в Чехия и имаше желание да се запознае с работата в природозащитна неправителствена организация. Въпреки че ни гостува само 4 седмици той успя да ни помогне изключително много. Включи се най-активно в откриване на изложбата ни „Натура 2000 – най-доброто от природата на България и Европа” в София, в доброволческата ни акция „Окоси поляна – спаси орхидея” по проекта ни "За Балкана и хората", както и във Фестивала на солта 2014 по проект "Солта на живота". Помогна ни и в нашето участие по случай 125 годишнината на Природонаучния музей и в още много други наши събития и задачи.
Със своята любознателност, отзивчивост и готовност винаги да е на среща, когато има нужда от него, Витя успешно се превърна в част от пъстрия живот на нашата фондация. Надяваме се, че и ние успяхме да го вдъхновим да се грижи и да пази природата. Пожелаваме му успехи и очакваме някой ден отново да го видим в България!
повече»

Поставихме GPS предавател на още един глухар

03.09.2014 г.
Българска Фондация Биоразнообразие постави миниатюрен GPS предавател на още един глухар. Птицата беше хваната в Национален парк Рила, а минипредавателят беше закрепен на гърба й като раничка с помощта на четири тефлонови лентички.
Изследването, което се прилага за първи път за вида, е по проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г."
Целта му е експертите да получат ценна информация за екологията и биологията на глухарите, както и да се установят токовищата им, които да бъдат картирани и по-късно запазени от изсичане.
повече»

БФБ се включи на Беглика‘ 2014

01.09.2014 г.
Българска фондация Биоразнообразие се включи в рамките на тазгодишното издание на Беглика Фест с щанд, интерпретативен театър за деца, работилница за маски на диви животни и фотографска изложба. Въпреки бурите и дъжда през първите две фестивални нощи, успяхме да присъстваме пълноценно и да дадем своя принос към природозащитния фокус на събитието.
повече»

Фестивал на солта

27.08.2014 г.
На 29 август 2014 г. (петък) в 16.00 часа започва второто издание на Фестивала на солта. Едно събитие, което се случва на брега на лагуната Атанасовско езеро в района на Южни солници до басейните с луга и кал. Организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+ призовават участниците да пристигнат дотук като за истински еко-фестивал – с велосипед, тротинетка, пеша, на сърф или по всеки друг начин, който показва съпричастност към околната среда.
Тази година темата на Фестивала е „Сол и птици“ и ще има забавления и изненади за всички възрасти. В детския кът ще гостуват „Био игри“, които ще представят „Как летят птиците (и хората)?“ и „Свойствата на солта“ (забавни и поучителни експерименти). Новаторска и образователна ще бъде урбанистичната игра за деца „…И оранжев е градът…“, чрез която в рамките на няколко часа децата ще създават своя устойчив град на мечтите.
повече»

Доброволческа акция „Окоси поляна – спаси орхидея“

19.08.2014 г.
Българска Фондация Биоразнообразие има удоволствието да ви покани за участие в доброволческа акция „Окоси поляна – спаси орхидея“, която ще се проведе в близост до село Бучин проход, община Костинброд.
Ще може да разберете каква е връзката между косенето на ливада и съществуването на редки видове растения. Ще имате възможност да се забавлявате и да се раздвижите с вила в ръка, за да прогоните умората от дългите летни дни, прекарани на плажа или в планината :))
Кога:
Сряда - 27.08.2014 г. ”Часът на срещата за потегляне от София е 7:30 сутринта, а мястото на срещата е на адрес ул. Веслец 39-41, София – офисът на БФБ
Къде:
Местност „Брусо“ край село Бучин проход, община Костинброд
повече»

БФБ ще се включи в честването на 125 годишнината на Националния природонаучен музей

18.08.2014 г.
БФБ ще се включи в честването на 125 годишнината на Националния природонаучен музей
Тази година Националният природонаучен музей при БАН навършва 125 години. В чест на своя юбилей музеят ще остане отворен в продължение на 125 часа от 19ти до 24ти август 2014.
На 19 август БФБ ще се включи в празненствата от 16:30 до 17:45 в Зала Насекоми и ще представи интерактивния театър „Приказка за обитателите на Балкана“ и творческо ателие за направа на маски на животни.
Големи костюми на животни от планината, създадени в рамките на проект "За Балкана и хората" ще оживеят директно чрез публиката. Очакваме малки и по-големи артисти и любители на природата да се включат в приказното пътешествие на нашите герои - лалугера Герчо, язовеца Ети, мравката, каракачанското куче и орела. Какво и как им се случва ще разберете само ако се явите в Музея.

Спортен празник за рождения ден на „Атанасовско езеро“

11.08.2014 г.
По случай рождения ден на резерват „Атанасовско езеро“ Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) кани всички, които обичат да спортуват да се включат в празника „Бързи, зелени, солени“, който ще се проведе на 12 август 2014 г. в Парк „Езеро“ (близо до кръстовището под кв. Зорница и кв. Изгрев).
Районът на Атанасовско езеро е особено подходящ за спортове на открито – колоездене, джогинг, ролери, каране на скейтове, тротинетки, федербал, тенис и др. Идеята е все повече хора от Бургас да опознаят езерото и да посещават района, за да живеят по-добре и да се забавляват близо до природата.
Eкипът на БФБ е подготвил разнообразни спортни игри за семейства и приятели. Важно е участниците да сформират отбор и да се състезават и в трите кръга на надпреварата - игри за сръчност и бързина, знания за езерото и откривателски умения.
Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/620678384696381/
повече»

Проучване на потенциала на Осоговска планина за трансграничен Биосферен парк

11.08.2014 г.
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) - клон Беласица започна работа по проект със заглавие „Проучване на потенциала на Осоговска планина за трансграничен Биосферен парк”, финансиран от Европейския съюз по Инструмента за предприсъединителна помощ Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония.
БФБ - клон Беласица е водеща организация на проекта, а партньор от македонска страна е Университет „Св. Св. Кирил и Методий” в Скопие, Факултет за земеделски науки и храна – регионален офис в Струмица.
повече»

Изложба за Натура 2000 призовава за обяване на необявените и реална защита на защитените зони у нас

08.08.2014 г.
Изложбата е разположена в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов" в София от 8 до 18 август

Изложбата „Натура 2000 - най-доброто от природата на България и Европа”, организирана от Българска Фондация Биоразнообразие показва красотата на защитените зони в нашата страна и призовава за реалната им защита. „Голяма част от защитените зони все още са необявени, а други са защитени само „на хартия” и не е ясно кой на практика е отговорен за решаване на проблемите в тях. Ефективното управление на Натура 2000 местата изисква публикуване в „Държавен вестник” на заповедта за защитената зона с ясни и адекватни режими и добро зониране, разработване на план за управление и създаване на органи за управление”, казват природозащитниците.
повече»