Новини

Ново бебе в БеБеФе-то :)

04.03.2015 г.
Ново бебе в БеБеФе-то :)
Верни на нашия стил, сме щастливи да се похвалим с най-новото попълнение в състава на БФБ - малката Магдалена. На 24 февруари на бял свят се появи втората дъщерчика на Таня Георгиева - Шнел, която до последно неуморно работи за подобряване на ГИС системата на БФБ, за стартирането на ГИС портала и за дигитализиране картата на Атанасовско езеро. Поздравяваме щастливите родители и им пожелаваме само радости и много здраве с Ангелина и Магдалена!

Завърши програмата за обучение на млади природозащитници в Германия

03.03.2015 г.
На 27 февруари 2015 г. нашата колежка Йорданка Динева успешно завърши 18 месечната си специализация “Клаус Тьопфер” 2013-2015, включваща над 500 часа интензивно обучение. Двадесет природозащитници от Централна и Източна Европа, Централна Азия и Кавказ развиваха професионалните си умения в природозащитата. Програмата включваше 4 обучителни модула по 12 дни в природната академия на остров Вилм, Германия, както и обучителни пътувания до международни и германски институции, паркове, биосферни резервати, информационни центрове, местни предприемачи и неправителствени организации.
 
повече»

Предизвикателства в управлението на националните паркове по света и у нас - лекция в БФ

03.03.2015 г.
Защо и какви са предизвикателствата за устойчивото управление на най-големите ни защитени територии? Какво се случва по света и какви са реалностите у нас? На тези и още въпроси ще отговорят: Андрей Ралев, Кирил Георгиев и Румяна Иванова. На 04. 03 (сряда), от 18:30 ч. в зала 163, в БФ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
 
повече»

#КОЙ изнудва премиера Борисов за безпрецедентно престъпно решение за Банско

24.02.2015 г.
Коалицията от екологични и граждански организации "За да остане природа в България", чийно член и координатор е БФБ, алармира премиера Бойко Борисов за опасността да вземе решение за Банско, което нарушава по престъпен начин законовите устои на държавата.
повече»

“Малките ВЕЦ - зелена енергия или унищожители на биоразнообразието?”

23.02.2015 г.
Какво е въздействието на различните типове мВЕЦ върху защитените видове и местообитания, как да прекратим унищожаването на реките, а тези които са вече увредени - как може да възстановим техните екосистеми. Ще разберем на 25.02, 18,30 ч. в БФ от Андрей Ковачев, СДП "Балкани" и "Прозрачни планини"
повече»

Вълна от телефонни заплахи в офисите на природозащитни организации в София

23.02.2015 г.
Няколко представители на коалицията от екологични и граждански организации "За да остане природа в България" получиха неколкократни телефонни заплахи в последните дни на отминалата работна седмица и през последните месеци.
повече»

Съдът окончателно потвърди отказа на екоминистерството да издаде екосертификат на „Юлен“ АД за ски зона Банско

20.02.2015 г.
Коалицията от екологични и граждански организации "За да остане природа в България", чийто член и координатор е БФБ, приветства окончателното решение на Върховния административен съд от 18 февруари 2015 г. по дело 13995/2014, с което е потвърден отказа на екоминистерството да регистрира концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД по Схемата на Общността за управление по околна среда и одит EMAS съгласно европейския Регламент № 1221/2009. Делото бе инициирано през 2014 г. след жалби на министерството и екологични организации срещу скандално решение на съдия Андрей Икономов.
повече»

Завърши осмият традиционен поход „Зимна Беласица”

17.02.2015 г.
За осмa поредна година Българска фондация Биоразнообразие организира "Зимна Беласица" – традиционно събитие за любителите на планинарството, гурме удоволствията, автентичния български бит и фолклор. По време на тазгодишната проява, състояла се между 13 и 15 февруари, се отбеляза подобаващо празника Трифон Зарезан, а наличието в групата на двама рожденици и една именница увеличиха още повече поводите за весели наздравици.
повече»

FSC - Горската сертификация и възможностите, които дава за да опазим горите и да защитим интереса на гражданите

16.02.2015 г.
Темата на лекциите тази сряда (18.02) от 18,30 в БФ е “FSC - Горската сертификация и възможностите, които дава за да опазим горите и да защитим интереса на гражданите.” Нели Дончева от WWF ще разкаже какво представлява горската сертификация. Какви са основните принципи на отговорно стопанисване на горите и как се прилага в България.
повече»

БФБ ще финансира 7 дипломни работи за защита на биоразнообразието

16.02.2015 г.
Приключи конкурсът за финансиране на студентски дипломни работи 2014-2015, с който Българска Фондация Биоразнообразие подпомага усилията на студенти, ангажирани с опазване на биоразнообразието. Одобрените дипломанти ще бъдат поканени на 6 март на специална среща в офиса на БФБ в София.

 
повече»