Новини

Позиция по повод работата на експертната комисия по изпълнението на концесията за ски-зона Банско

13.02.2015 г.
Коалицията "За да остане природа в България", чийто член и координатор е БФБ, излезе с предварителна позиция за работата на междуведомствената работна група, определена с решение №5 от 08.01.2015 г. на Министерски съвет. Комисията трябва да направи анализ на проблемите с изпълнението на концесионния договор за ски-зона Банско в Национален парк "Пирин" и предложи варианти за разрешаването им. Крайният срок на работата на групата е 15 февруари 2015 г.
повече»

Представяне на резултатите от разработване на Стратегически план за управление на планинските пасища на територията на Национален парк „Централен Балкан“

12.02.2015 г.
На 10 февруари 2015 г., в град Калофер, се проведе  среща, на която екипът на Българска фондация Биоразнообразие представи напредъка по разработване на Стратегически план за управление на планинските пасища на територията на Национален парк „Централен Балкан“. На срещата присъстваха представители на Дирекция Национален парк „Централен Балкан“, Животновъдно сдружение „Старият Балкан“, СНЦ „Организация на Развъдчиците на Автохтонните Породи Овце в България“, както и животновъди ползватели на територията на Националния парк от Карлово, Калофер и околните села.
повече»

Какво се крие зад истеричната кампания за нуждата от втори кабинков лифт в Национален парк Пирин

09.02.2015 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" обясни на пресконференция днес, че подкрепата на отделни министри по искането на община Банско за втора кабинка и нови ски писти в Национален парк Пирин е в пълен с разрез с българското и европейско законодателство и препоръките на ЮНЕСКО, както и че втората кабинка не решава проблемите на ски туризма в Банско, въпреки че има и по-смислени алтернативи
повече»

2015 – година на лагуната Атанасовско езеро

09.02.2015 г.
Какво ще се прави през 2015 за езерото и какво се случва в рамките на природозащитния проект на БФБ в района – „Солта на живота“, LIFE+ ще ви разкаже на 11. 02 (сряда), в зала 163 от 18,30 в Биологически факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски" екипът на проекта.
Темата: “2015 – година на лагуната Атанасовско езеро”
Лектори – Дияна Костовска, Радостина Ценова, Спас Узунов, Диана Павлова
повече»

БФБ уеб базирана ГИС платформа за пространствени данни предоставя разнообразна информация за защита на природата

04.02.2015 г.
На 30 януари, 2015 г. при значителен интерес, беше представена ГИС платформата за пространствени данни на БФБ, създадена в рамките на Проект ГИС“ – BG05/586 „Повишаване капацитета на НПО, младежи и граждани за работа с географски информационни системи (ГИС) и чрез тях подобряване на уменията им за мониторинг и застъпничество за политиките на устойчиво развитие на регионите“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.
повече»

Остават броени дни до крайния срок на конкурса за финансиране на студентски дипломни работи

30.01.2015 г.
Българска фондация Биоразнообразие обявява Конкурс за финансиране на студентски дипломни работи в областта на Биологичното разнообразие и управление на защитените територии. Могат да кандидатстват дипломанти от всички български висши учебни заведения (бакалаври, магистри и докторанти), чиято дипломна работа попада в тематиката на конкурса: опазване на биоразнообразието, устойчиво управление на природните ресурси и природозащитно образование. Основно условие е географския обсег, на който се провеждат част или всички дейности по дипломната работа, да засяга и територията на Централна и/или Западна Стара планина.

Финансирането на всяка дипломна работа е на стойност до 1000 лева. Кандидатите трябва да представят своите предложения до 30. 01. 2015 г. на e-mail: awards@biodiversity.bg За въпроси във връзка с конкурса, може да се свържете с Елица Иванова - координатор “Младежки дейности “ към БФБ, e-mail: El.Ivanova@biodiversity.bg, тел. 0893 36 54 75
повече»

БФБ представя уеб базирана ГИС платформа за пространствени данни

27.01.2015 г.
На 30 януари, 2015 г., в конферентната зала на хотел Глория палас от 13:00 часа Българска Фондация Биоразнообразие ще представи уеб-базирана ГИС платформа, която предоставя публичен достъп до пространствена информация за пет района на България, в които фондацията работи активно. Платформата е разработена по „Проект ГИС“ – BG05/586 „Повишаване капацитета на НПО, младежи и граждани за работа с географски информационни системи (ГИС) и чрез тях подобряване на уменията им за мониторинг и застъпничество за политиките на устойчиво развитие на регионите“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.
повече»

Становище на БФБ срещу предложението за удължаване на ловния сезон за патици и гъски до 28 (29) февруари

27.01.2015 г.
Призоваваме да отхвърлите така направеното предложение за удължаване на ловния сезон и при планираната промяна на Закона за биологичното разнообразие да поставите под защита голямата белочела гъска, което ще реши проблемите, свързани с опазването на гъските в България.
повече»

20 години Природен парк СТРАНДЖА

24.01.2015 г.
На 24 януари 1995 г. е обявен Природен парк "Странджа" - най-голямата защитена територия в страната. Територия, разположена на географски кръстопът, съхранила видове от различни епохи, континенти и морета. И ние от БФБ имаме своя сериозен принос за изследването, опазването и популяризирането на парка през тези 20 години.
повече»

С фотоизложба отбелязахме 7-мият рожден ден на ПП „Беласица“

21.01.2015 г.
С фотоизложба „Невероятната Беласица“ в Арт салонa на Радио Благоевград отбелязахме 7-мият рожден ден на Природен парк „Беласица“. Изложбата беше открита на 19 януари в 17.00 часа и ще остане до 10-ти февруари. Сред гостите бяха представители на Областна управа – Благоевград, Регионална дирекция на горите – Благоевград, Дирекция на Природен парк „Рилски манастир“, Дирекция на Национален парк „Рила“, регионален исторически музей – Благоевград, деца от Обединен детски комплекс – Благоевград, приятели и почитатели на Беласица, Българска фондация Биоразнообразие и радио Благоевград.
 
повече»