Новини

Едно специално езеро се представя във Враца

02.11.2015 г.
Една различна изложба на Българска фондация Биоразнообразие, посветена на Атанасовско езеро, гостува във Враца от 3-ти до 30 ноември 2015 г. Домакин е Природозащитен център „Натура” на Природен парк „Врачански Балкан“.
повече»

Конференция „Беласица отвъд граници“

29.10.2015 г.
На 3 ноември 2015 г. ще се проведе заключителна конференция в рамките на проект „Беласица отвъд граници - Трансгранично сътрудничество в Зеления пояс на Балканите“. Събитието ще се състои в сградата на Дирекцията на Природен парк „Беласица”,  с.Коларово с начало в 11.00 часа.
повече»

Забраната за къмпингуване в Карадере падна в съда

28.10.2015 г.
Излезе решението на Варненски административен съд по жалбата на представители на гражданска група „Да спасим Карадере“ срещу чл. 64а от Наредба №1 за опазване на обществения ред, поддържане чистотата и безопасността на територията на Община Бяла. Наредбата беше променена през април тази година с цел да забрани „разполагането на кемпери, каравани и палатки извън туристическите обекти, категоризирани като къмпинги“ с предвидени глоби от 100 до 500 лева за „нарушителите“.
повече»

Бургаският съд отложи делото за разрешителните за строеж на огради в Карадере

27.10.2015 г.
След добрите новини за спечеленото дело във Върховен административен съд (ВАС), с което съдът окончателно реши, че инвеститорът на т.нар. "луксозен къмпинг" на Карадере Макси 1 АД не може да строи без ОВОС, на 26 октомври се състоя заседание на Бургаски административен съд по още едно дело, свързано с разрешенията за строеж в местността. Делото оспорва издадени разрешителни за строеж на двуметрови поцинковани огради в имотите на Макси.
повече»

Защитени ли са наистина защитените зони в България? - дискусия в Екомузей с Аквариум, Русе

27.10.2015 г.
В рамките на гостуването на изложбата ни "Натура 2000 - най-доброто от природата на България и Европа" в Русе, което ще продължи до 22 ноември, Българска фондация Биоразнообразие организира дискусия на тема „Защитени ли са наистина защитените зони в България?“. Тя ще се проведе на 28 октомври (сряда) от 18 часа в Екомузей – Аквариум, ул. „Етър“ 3, гр. Русе. Вход свободен.
повече»

Забравените гори

24.10.2015 г.
Тази седмица ще си говорим за гората, за „нейното очарование, което е очарованието на живота, за красотата и вълшебствата на "зеления мир", които не влизат в производствените планове и сметки, за нетленните й дарове, за нейните удивителни загадки“  - сряда (28.10), в 18:30 ч., зала 163, в Биологическия факултет, на Софийски университет „Св. Климент Охридски“
повече»

УНИКАЛЕН ДИЗАЙН СПЕЧЕЛИ КОНКУРСА ЗА „ПОСЛАНИЦИ НА ЕЗЕРАТА“

23.10.2015 г.
Бургазлията Димо Шехларски предложи най-интересния дизайн за тениска в конкурса обявен от ОУ „Христо Ботев“ - кв. Долно Езерово и журито категорично го избра за победител. Вплитането на някои от най-характерните видове птици за Бургаските езера и дизайнирането им сред тръстиката, заедно със закачливия надпис „Посланици на езерата“ спечелиха представителите на БДЗП, БФБ и ОУ „Христо Ботев“, които участваха в журито на конкурса.

Второто място бе присъдено на Яна Барзова от Варна, 26 г., а третото на Любен Домозетски от  София, студент НХА на 21 години. Поощрителни награди се дават на 13 годишната Анастасия Димитрова от Бургас, Надежда Кацарова на 25 години от София, Стилиата Жекова – 13 г., Бургас и Павел Стоев  - 14 год. Бургас.
 
повече»

Емоционална вечер в Биологическия факултет

23.10.2015 г.
Курсът „Опазване на Биоразнообразие“ на Българска фондация Биоразнообразие навърши 10 години. При препълнена зала в Биологическия факултет си спомнихме за миналото, ревизирахме настоящето и събирахме идеи за бъдещето.
 
повече»