Новини

Зимната планина – предизвикателства, възможности и мерки за безопасност

19.12.2016 г.
Привлечени сте от зимната планина и нямате никакъв или почти никакъв опит в карането на ски или сноуборд? Чудите се къде и как бихте могли да отидете изобщо? Какви възможности имате? Как да сте адекватни на изключително променливите зимни условия? Как да действате когато всичко се обърка? Защо само застраховка не стига? На тези и още въпроси, свързани с туризма в зимната планина, възможностите и мерките за безопасност, ще ни разкажат на 21 декември от 18,30 часа Павел Павлов - инструктор по планинско спасяване и началник на Софийския отряд на ПСС, и Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие.
повече»

"Храна за Земята” - възможното градско компостиране

12.12.2016 г.
Днес земята е замърсена, подложена на агресивна експлоатация, ограбване. Тя боледува. Да компостираш е малък жест на грижа и благодарност - към природата, която ни храни и от която сме част. Възможно ли е това в София? Отговорът е “ДА”.
повече»

Приятелите на Натура 2000 победиха!

07.12.2016 г.
Днес Европейската комисия съобщи новината, че директивите по Натура 2000 няма да се отварят, нито ревизират. Те ще бъдат запазени и ще бъдат задълбочени мерките по тяхното прилагане.
повече»

Миграцията при птиците - природен феномен все още с много неизвестни

05.12.2016 г.
Тази сряда (7 декември) от 18:30 в зала 163 в БФ на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще дадем отговор на въпросите: Кои птици мигрират? Какви разстояния преодоляват? Как и кога се извършва миграцията? Къде се наблюдават най-многочислените "миграционни потоци"? Какви са основните методи за изучаване на миграцията при птиците?
повече»

Плащания за екосистемни услуги – един нов поглед към околния свят

28.11.2016 г.
На 30.11. (сряда) от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще си поговорим за плащанията за екосистемни услуги. Какво всъщност представляват те? Как зависим ние от тях? Какви са примерите по света и у нас?
повече»

Българска фондация Биоразнообразие раздаде Годишните награди за биоразнообразие за 2016 година

24.11.2016 г.
На 23 ноември в клуб Терминал 1 в една изключително емоционална и вълнуваща церемония бяха връчени Годишните награди за биоразнообразие. Популярният софийски клуб се оказа тесен за всички любители на природата, номинирани, медии, представители на бизнеса, институции и неправителствени организации, които уважиха събитието.
повече»

Годишните награди за биоразнообразие ще бъдат връчени в сряда вечер

21.11.2016 г.
На празничната церемония ще бъде отбелязана и 10 годишнината на Коалиция „За да остане природа в България“
 
В трескава подготовка минават последните дни преди официалния старт на Годишните награди за биоразнообразие 2016. Организаторите пазят в пълна тайна кои са фаворитите на журито, а публичното гласуване на Фейсбук събитието е в разгара си. Най-оспорвана е битката в категория Активист на годината, като до момента гласувалите за различните номинирани надвишават 5000 гласа. Разликите между първите са малки, затова до последно няма да се знае кой точно ще победи! В останалите категории конкуренцията е не по-малка. Онлайн гласуването ще приключи на 22 ноември в 18 часа, а победителите ще получат наградите си заедно с избраниците на журито на церемонията на 23 ноември от 18 часа в клуб „Терминал 1“ в София.
 
повече»

Годишните награди за биоразнообразие ще бъдат раздадени на Терминал 1

11.11.2016 г.
Ноември отново ще се превърне в празник за всички любители и защитници на природата, защото за осми път ще се раздават Наградите за биоразнообразие. Oфициалната церемония ще се проведе символично в клуб Терминал 1 – тънък намек, че преди да поемем към терминалите е важно да се преборим за това, което не ни харесва. Тук и сега!
 
повече»

Календар на част от събитията в Детска природна академия Узана

11.11.2016 г.
Заповядайте в Детска природна академия Узана или ни поканете на гости :)
Събрали сме част от събитията ни в този календар. Някои са сигурни, други са в процес на планиране, но сме отворени за още нови идеи. Ако имате въпроси за някое конктерно събитие, моля пишете ни съобщение, за да ви изпратим подробна информация. За контакти и записвания: 0896798909; 0896798903
повече»

„Херпетологични изследвания у нас: минало, настояще и бъдеще“ - лекция в БФ

09.11.2016 г.
Започваме нашия курс на 16 ноември от 18,30 ч. с една много специална лекция - специална не само заради информацията която носи, но най-вече заради вдъхновението, което струи от нея. Ще ви разкажем за труда на експерти- херпетолози, част от които вече не са сред нас, но чийто труд продължава да вдъхновява техните ученици. Ще разберем защо и как се зараждат и развиват херпетологичните изследвания у нас в исторически план – от Освобождението до днес. Защо е важно да знаем повече за тези магнетични същества? Какво е тяхното актуално състояние и защо е необходимо да ги опазваме.
повече»