Новини

Международен конкурс за късометражен филм търси завладяващи произведения на „зелена“ тематика до 31 Октомври

18.10.2016 г.
CEEweb for Biodiversity и партньори от цяла Европа, между които и природозащитната организация Българска фондация Биоразнообразие предизвикват професионалисти и аматьори от цял свят да участват в международния конкурс за късометражен филм Green Go. Предложенията трябва да са изпратени до 31 октомври с максимална дължина 4 минути и да повдигат теми от следните категории:
1. Малкото е красиво – Защо трябва да подкрепяме малкия бизнес и да забравим за интензивното земеделие?
2. Кръговрат (кръгова икономика) – без повече икономика на принципа "използвай-изхвърли"
3. Спаси  природата  – нека се чуе гласа ти в защита на Европейската природа!
 

 
повече»

Време е за празник – Фестивал на кестена 2016 г.

14.10.2016 г.
Елате да празнуваме заедно на пъстроцветния и живописен „Фестивал на кестена” в село Коларово, община Петрич на 15 октомври 2016 г. Тази година е петото издание на Фестивала, което обещава да бъде най-богатото и разнообразно, съпроводено с много веселие, вкусотии, музика, танци и редица съпътстващи събития.
повече»

Доброволческа акция „Заедно за хижа Амбарица“

13.10.2016 г.
Имаме удоволствието да ви поканим за участие в поредната доброволческа акция, организирана от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” (2012-2016).
Доброволческата акция „Заедно за хижа Амбарица“ ще бъде проведена в периода 21- 23 октомври, 2016 г. Наш домакин ще бъде Ема Гатева и неповторимата хижа Амбарица, разположена на  северните склонове на Стара планина в местността „Дълги Дял”, източно от връх Момина могила на 1503 м. надморска височина.
повече»

Пътепис за велопътешествието по Зеления пояс (22-25 септември 2016)

12.10.2016 г.
Пътепис за велопътешествието по Зеления пояс (22-25 септември 2016)
Тази година за пръв път се отбелязва Денят на Зеления пояс – 24 септември. Това се случва едновременно във всичките 24 държави, през които минава така важният за биоразнообразието и хората екологичен коридор, наречен „Зелен пояс“.

И ние от БФБ решихме да се присъединим към празника с четиридневно велосипедно пътешествие, което да ни преведе през Осогово, Влахина, Малешевска, Огражден и Беласица – планини, споделени между България и Македония и до скоро непознати за туристите.

Повече подробности в раздел Зелен пояс http://bbf.biodiversity.bg/bg/Zelen-poyas.c143

България внесе в ЮНЕСКО номинации за 4 биосферни резервата

11.10.2016 г.
Националният комитет по Програмата „Човекът и биосферата” на ЮНЕСКО одобри номинациите за обявяване на биосферните резервати „Централен Балкан“, „Червената стена“ „Узунбуджак“ и „Сребърна“ и ги внесе в Секретариата на Програмата.
повече»

Балканът слиза в София на Зелени дни

29.09.2016 г.
Вкусове и гледки от Балкана ще са един от акцентите на тазгодишното издание на Зелени дни - Фестивалът на отговорния начин на живот в Градската градина в София от утре до 2 октомври.
повече»

Новини от Балканския Зелен пояс

24.09.2016 г.
Вече започна вело-походът "С колело по Зеления пояс - от Осогово до Беласица" през Българската и македонската част на Зеления пояс. Групата все още е в Македония и тази вечер ще отбележи Деня на Зелния пояс в Струмица.

Повече новини за Зеления пояс http://bbf.biodiversity.bg/bg/Zelen-poyas.c143-page2
повече»

Карнавал на биоразнообразието по време на Зелени дни' 2016

19.09.2016 г.
Специален празник за децата на София организират от проект „За Балкана и хората“ по време на фестивала-изложение ЗЕЛЕНИ ДНИ‘ 2016. На 1 октомври (събота) от 11.00 часа в градинката на Народния театър "Иван Вазов"- пространството на бившия мавзолей очакваме всички малчугани, желаещи да дефилират в костюми на растителни или животински видове.
 
повече»

Остават броени дни до велопохода От Осогово до Беласица

18.09.2016 г.
Има едни територии в Европа, които десетки години са били забранени, забравени, запазени. Това са всички онези гранични места, разделени изкуствено в миналото от Желязната завеса. Изолирани и непристъпни, те са се превърнали в убежища за много застрашени животински и растителни видове. Днес са част от Европейския Зелен пояс - символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. Включва 24 държави и има дължина над 12,500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по продължението на брега на Балтийско море, Централна Европа и Балканите до Черно море.
 
повече»