Новини

Презентация „Уики обича Земята“ 2016

30.05.2016 г.
Сигурни сме че на всеки се е случвало, търсейки информация в интернет за място, събитие или личност да се натъкне на страницата на световната енциклопедия “Уикипедия“. Именно тя ще е на фокус тази седмица на 1 юни от 18,30 в зала 163 в Биологическия факултет на "Св. Климент Охридски". Може би ще се зачудите какво е общото между биоразнообразието и Уикипедия, за това веднага ви казваме: конкурс за природна фотография!
повече»

Заедно за климата

25.05.2016 г.
Тази седмица, на 25 май от 18:30, зала 163 в Биологически Факултет на "Св. Климент Охридски"  на гости ще ни е Георги Стефанов - експерт политики и климатични промени към Световния фонд за дивата природа (WWF), а към момента е ръководител на Програма "Климатични промени и Зелена икономика". От него ще разберем какво се случва в областта на климатичните промени, какви са тенденциите, примерите и неочакваните последици за всички нас – както на национално, така и на глобално ниво.
повече»

ПРОЕКТЪТ „ЗА БАЛКАНА И ХОРАТА“ СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА НАТУРА 2000 НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

25.05.2016 г.
На стилна церемония в основната зала на сграда Берлемон, където е седалището на Европейската комисия в Брюксел на 23 май 2016 бяха връчени Наградите НАТУРА 2000.  Те се присъждат на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в пет категории.
 
повече»

22 май 2016 г. - БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА И ТЕХНИЯ ПОМИНЪК

22.05.2016 г.
Днес е Международния ден на биологичното разнообразие, който тази година е на тема “БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА И ТЕХНИЯ ПОМИНЪК”.
Биологичното разнообразие е в основата на живота и на редица услуги, предоставяни от екосистемите. Поради това то е и в основата на поминъка на хората и устойчивото развитие във всички сфери на дейност, включително такива сектори на икономиката, като селско и горско стопанство, рибарство и туризъм. С опазването на биоразнообразието се инвестира в хората, техния поминък и благоденствие.
повече»

Изложба за емблематично Натура място в Деня на Натура 2000

21.05.2016 г.
Големи пана със снимки от Атанасовско езеро ще радват бургазлии и гости следващия месец. Точно на 21 май – Деня на Натура 2000 в Европа, градът ще посрещне специалната изложба „Птиците, хората и солта на Бургас“, посветена на едно от емблематичните Натура места не само в района, но и в цяла България – Атанасовско езеро. Мястото, където се срещат най-много птици в страната, мястото, където се добива най-много морска сол и мястото, където хората се радват на лечебните свойства на лугата и калта.
 
повече»

Бургаска премиера на филмите "За Балкана и хората" - 12 април

12.04.2016 г.
На 12 април 2016 (вторник) от 18:30 в Зелената къща (Бургас, ул.Патриарх Евтимий №9) Ви очаква приятна среща с филмите и някои от участниците, заснети през 2015 в района на Централен и Западен Балкан в няколко Натура 2000 зони, малки ферми и семейни бизнеса с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
повече»

Горите, горското стопанство и лесовъдите – щрихи от миналото!

11.04.2016 г.
Тази седмица ви предлагаме историческа разходка из архивите, съхранени в Музея на Лесотехнически университет. Със снимки и документи от миналото на горското ни стопанство, ще обърнем поглед назад във времето и от историческата дистанция ще покажем какви са били първите стъпки на горското дело и лесовъдско образование в България.
повече»

Опазване на биоразнообразието или как работи европейския клон на една от най-големите екологични мрежи в света “Friends of the Earth – Europe”

05.04.2016 г.
Тази седмица на гости ще ни е г-н Бертран Сансоненс – швейцарски експерт, част от организациите „Pro Natura“ и „ Friends of the Earth - Europe“. Той ще разкаже повече за една от най-големите екологични мрежи в света и за новостите в опазването на биоразнообразието в Европа.

 
повече»

Доброволческа акция Да помогне на Чифлика 2 - The Sequel

04.04.2016 г.
След изключително успешна доброволческа акция “Да помогнем на Чифлика”, идва ред и на нейното естествено продължение „Да помогнем на Чифлика – част 2 “The Sequel“. Доброволческата акция се организирана от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „За Балкана и хората” и ще се проведе на 8, 9 и 10 април 2016 г.
повече»

Изложба за Натура 2000 напомня, че все още защитените зони са защитени само „на хартия“

04.04.2016 г.
След изключително успешно турне в София, Бургас, Смолян и Русе, събрала вече стотици хиляди любители на красивата природа, изложбата „Натура 2000 - най-доброто от природата на България и Европа” ще гостува и в Благоевград. Изложбата ще бъде представена в Арт салона на Радио Благоевград, където ще остане от 4 до 24 април 2016 г.
повече»