Новини

Студенти по туризъм гостуват в централния офис на БФБ

09.03.2016 г.
На 9 март 2016 г. Централният офис на БФБ посрещна 25 второкурсници от специалност "Турузъм" в Международното висше бизнес училище - Ботевград. В рамките на занятията си по предмета „Планиране и развитие на туризма“ при гл. ас. д-р Десислава Алексова, студентите се запознават отблизо с работата на някои неправителствени организации от природозащитния сектор, които в рамките на своята дейност се занимават и със създаване на условия за екологичен туризъм в страната.
повече»

Седем студентски дипломни работи са одобрени за финансиране

08.03.2016 г.
Тази година 18 предложения участваха в конкурса на Българска фондация Биоразнообразие за финансиране на студентски дипломни работи в областта на биологичното разнообразие и управление на защитените територии. Конкурсът бе отворен за дипломанти от всички български висши учебни заведения (бакалаври, магистри и докторанти), чиято дипломна работа попада в тематиката на конкурса: опазване на биоразнообразието, устойчиво управление на природните ресурси и природозащитно образование, но основно условие бе географският обсег, на който се провежда дипломната работа да засяга и територията на Централна и/или Западна Стара планина.
повече»

Наш партньорски проект за Бургаските езера отличен от Европейската комисия

26.02.2016 г.
Известен е вече шортлиста на ЕК за най-добър проект за 2015 г. За наша радост и гордост сред избраните е и проект „Живот за Бургаските езера“, който беше реализиран от БДЗП в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие, Кралското дружество за защита на птиците (Великобритания), Черноморски солници АД и Община Бургас в периода 2010-2014 година. Именно този проект беше продължение на нашия дългогодишен проект „Бургаски влажни зони“ и стана основата за новия, който изпълняваме в момента с част от същите партньори - „Солта на живота“.
 
повече»

Филмовата премиера на „За Балкана и хората“ пожъна огромен успех

19.02.2016 г.
На 18 февруари от 19 часа в препълнената зала на Дома на киното беше филмовата премиера на четирите кратки филма „За Балкана и хората“, които са създадени от Моно колектив и едноименния проект с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Зрителите се възхитиха на искрените изповеди на хората от Балкана, които разказаха как се ражда желанието и волята да защитаваш природата; как се опазват местните български породи животни и традициите; как можеш да развиваш успешен бизнес в хармония, а не в конфликт с природата.
 
повече»

2016 – годината на Балкана и хората започва с филмова премиера в Дома на киното

15.02.2016 г.
Каним ви на 18 февруари 2016 г. от 19.00 часа в Дома на киното – София на представянето на четири кратки филма за Балкана и за неговите хора, чрез чийто истории да разберете възможно ли е да се печели в Натура 2000 зона и да се помага на природата и как това се приема от обществото. Може ли да се пресметне колко струва запазената природа и възвръщането на редките български породи и как се раждат природозащитници. Ще извървим заедно пътя на чистата и вкусна храна от старопланинските ливади и пасища до трапезата ни.
 
повече»

Информационни срещи за представяне на Годишния план за паша и ползване на сено в НП „Централен Балкан“

11.02.2016 г.
Екипът на Българска фондация Биоразнообразие съвместно с Дирекция Национален парк „Централен Балкан” организират две информационни срещи във връзка с предстоящият пасищен сезон на територията на Парка.
Участниците в срещите ще имат възможност да се запознаят с Проект на Годишен план за пашата и ползването на сено в Национален парк „Централен Балкан“, както и с анализ на изпълнението на миналогодишния план.
 
повече»

Награда за "Острови на надеждата" в Атанасовско езеро

11.02.2016 г.
На специална церемония в София на 9 февруари 2016 г. Общественият борд на Telus International Europe връчи наградите на избраните проекти в сферата на образование, здравеопазване и опазване на околната среда. От подадените 150 проектни предложения, 20 са одобрени за финансиране с различни суми – от 2 до 6 хиляди канадски долара.

БФБ също бе сред наградените за своя малък проект «Острови на надеждата», свързан с пасивната защита от хищници на гнездещите птици в Атанасовско езеро и включването на доброволци в акциите по опазването им.
повече»

Граждани протестират довечера в София срещу незаконния опит за разширяване на ски зона Банско

11.02.2016 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", чийто член и координатор е Българска Фондация Биоразнообразие, подкрепя гражданския протест срещу решението на съвета на коалиционното правителство за разрешаване на строителството на втора кабинка и узаконяването на нарушенията в ски зона Банско чрез разширяване на концесията в Национален парк Пирин.
 
Хората се събират довечера от 19.00 часа пред метростанция Стадион Васил Левски, на ъгъла на булевардите „Евлоги Георгиев“ и „Драган Цанков“.
повече»

Филмова премиера 'За Балкана и хората'

08.02.2016 г.
Заповядайте на официална премиера на четирите кратки филма „За Балкана и хората“:
  • "Опазване на местните породи"
  • "Подкрепа за фермери и пчелари"
  • "Природа и бизнес" и
  • "Да отгледаш природозащитник"
Събитието ще се проведе на 18 февруари 2016 г. (четвъртък) от 19.00 часа в Дома на киното. Вход свободен!
Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/1550459518615121/
повече»

Фотоконкурс за Балканския зелен пояс

01.02.2016 г.
Сдружение Зелени Балкани организира фотоконкурс "Балкански Зелен пояс" 2016 като част от общ проект между БФБ, Зелени Балкани и Евронатур Германия за популяризиране на Европейския Зелен пояс.
Природата на Балканския Зелен пояс е дом на удивително разнообразие от ландшафти и създания.
Каним всички посетители и жители на Балканския Зелен пояс да потеглят на едно изследователско пътуване и да фотографират най-известните мотиви и най-впечатляващите моменти.
Станете част от първия Фото конкурс за Балканския Зелен пояс, провеждащ се във всичките девет страни, попадащи в Балканския Зелен пояс!
Участието си струва!

 
повече»