Новини

Екстремна зоология

01.02.2016 г.
Тази сряда - 3.02 от 18:30ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ д-р Боян Петров от Националния природонаучен музей – БАН ще ни представи отговор на въпросите: Как се съчетава зоологията с екстремните спортове и умения? Става ли полевата работа по интересна когато успяваш да стигнеш по-високо, по-дълбоко и по-далече от всеки друг преди теб? Има ли все още неоткрити и неописани животни в България? До каква височина стига животът на Земята? Трябва ли да е опасна, за да е интересна теренната работа? И как се става екстремен изследовател?
повече»

Екоминистерството върна проектоплана на Национален парк Пирин, защото не отговаря на изискванията на ЮНЕСКО

29.01.2016 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" приветства решението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да върне за коригиране с 30 страници забележки силно оспорвания проект за нов план за управление на Национален парк Пирин.Според официален отговор, МОСВ е изискало изпълнителят "Пролес инженеринг", да преработи документа според изискванията на ЮНЕСКО, тъй като Пирин е част от световното природно наследство.
 
повече»

Зимни празници на биоразнообразието в Детска природна академия в Узана

26.01.2016 г.
Елате да се забавляваме заедно по време на зимната ваканция в Детска природна академия "Узана". От 30 януари до 7 февруари сме ви подготвили разнообразна програма с игри, активности и филми за природата. За записвания: Фейсбук страницата на "Детска природна академия Узана" - 0887 581 644; 0898 864 767
повече»

Нещастните случаи на Витоша трябва да спрат, а държавните институции да свършат работата си

26.01.2016 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" е силно разтревожена от инцидентите в Природен парк Витоша в последната седмица – с двамата загинали в лавина и падналото от кабинковия лифт дете. Хората от коалицията изразяват своите искрени съболезнования и съчувствие на близките.

Защо според нас се стигна до тези инциденти?
повече»

Кресненското дефиле и лешоядите

25.01.2016 г.
Тази сряда - 27.01 от 18,30 ч. в зала 163 в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" ще си говорим за величествените Белоглави лешояди. Какви са резултатите от тяхната реинтродукция в Кресненското дефиле? Какви са причините за тяхното изчезване и защо е важно да ги върнем? Какви резултати бяха постигнати от 2010 година до днес? Какви са природозащитните мерки, които се предприемат за да се подобри тяхното местообитание? На тези и още въпроси ще ни отговорят Емилиян Стойнов и Христо Пешев от Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ).
повече»

Нищо не изчезва като дим

18.01.2016 г.
Боклукът ни обгражда - улични кофи, сметища, плажове, дерета, крайпътни канавки, градски градини, планински пътеки - навсякъде се виждат следите от човешкото съществуване. При това положение офертата "енергия от отпадъци" звучи примамливо. Изгарянето с цел унищожаване на непотребни неща е отдавна позната практика. Но преместването на проблема от сметището във въздуха далеч не го прави по-малък, само го прави по-трудно видим. За това ще си говорим тази седмица: 20. 01. (сряда), от 18:30 ч., в зала163, в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
повече»

Зимна Беласица 2016

14.01.2016 г.
Каним ви да участвате в най-вълнуващото зимно туристическо събитие в природен парк „Беласица” - деветият традиционен поход Зимна Беласица 2016 ! За любителите на планината, за почитателите на българската култура, вино и фолклор – датите са 12, 13 и 14 февруари, а мястото е Беласица!

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/166202553746869/
повече»

Покана за Форум 'Време за действие' 2016

12.01.2016 г.
Форум “Време за действие” 2016 е ежегодна инициатива на фондация “БлуЛинк”, предоставяща възможност за преглед на темите, с които гражданското общество е било заето през изминалата година. Форумът събира представителите на НПО, експерти и граждани, обединявайки ги в общи теми, които тази година са механизмите за гражданско участие. Форумът ще се проведе на 15 януари 2016 г., петък, от 13.00 ч. до 19 ч. в Центърът за култура и дебат "Червената къща", ул. „Любен Каравелов“ 15, София. Вход свободен.
повече»

Интересни особености в използването на манатарките в България

11.01.2016 г.
Д-р Борис Асьов, от ИБЕИ на БАН, ще ни въведе в семейството на Манатарковите гъби (Boletaceae), в новите разбирания за систематиката, в подробности за това какво е разнообразието от ядливи манатарки. Какво се знае за ресурсите в България, как се използват и какви са проблемите. 13.01 (сряда) от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
повече»

Маратон в името на едно уникално езеро

04.01.2016 г.
Сдружение "Зелена Странджа", Българска фондация Биоразнообразие и Община Бургас организират масово спортно състезание по бягане и колоездене на 17.01.2016 г. (в навечерието на Атанасовден) от Морската градина на Бургас до Атанасовско езеро с цел популяризиране на спорта, физическата активност, значението на езерото като природозащитен обект на регионално и световно ниво и нуждата от неговото опазване.
 
повече»