Новини

Нашата Елица получи награда за борба с престъпленията срещу природата

15.12.2017 г.
На 13 декември в Пресклуба на БТА, бяха наградени отличените в годишната кампания „Аз пазя горите и орлите на България”.  14 души в 10 номинации получиха своите награди. Кампанията се организира за четвърти път от Българско дружество за защита на птиците и Изпълнителна агенция по горите.
Елица Иванова от БФБ бе номинирана за водене на дела във връзка с трафик на световно застрашени видове животни.
 
повече»

Ученици разказват как изглеждат биосферните паркове през техните очи на 20 декември от 13,30 часа

08.12.2017 г.
Чували ли сте за биосферните паркове? А знаете ли, че тази година ЮНЕСКО одобри четири нови биосферни парка? Ако искате да научите повече, можете да се включите в нашия уебинар, където ученици от Троян, Асеновград, Силистра и Малко Търново ще ви разкажат как изглеждат биосферните паркове през техните очи на уебинар. За да се включите в уебинара, моля цъкнете на този линк на 20 декември от 13,30 часа и последвайте инструкциите: https://zoom.us/j/843268681
повече»

БФБ бе отличена в конкурса „Добрият пример 2017” за корпоративна социална отговорност на запад от София

07.12.2017 г.
БФБ получи отличието в категория „Партньорство с местните институции във връзка с реализация на значими проекти за местната общност“ за реализиране на проекти, свързани с опазване на биоразнообразието на териториите на няколко от общините на запад от София - изготвяне на рекламни и информационни материали за природните им богатства и спонсориране разработването на дипломна работа за растенията на Чèпън планина.
 
повече»

НСБР одобри и трите плана за действие, представени от БФБ

07.12.2017 г.
Ha 1.12.2017 г. се проведе редовно заседание на Националния съвет за биологично разнообразие (НСБР) за разглеждане и представяне за утвърждаване на ресорните министри  на 8 плана за действие на приоритетни за опазване видове птици.
След оспорвано гласуване и трите плана, представени от БФБ - за белогърбия и за трипръстия кълвач, както и за глухаря бяха одобрени и след допълване с получените бележки ще бъдат предложени за утвърждаване от Министъра на околната среда и Министъра на земеделието, храните и горите.
 
повече»

БФБ участва в Дискусионния форум "Доброволчеството - хуманизъм в действие"

05.12.2017 г.
По случай 5 декември, Международния ден на доброволеца, БЧК – Бургас организира серия от мероприятия в Културен център „Морско казино“,посветени на доброволчеството.
Представител на БФБ бе сред участниците в  дискусионния форум „Доброволчеството – хуманизъм в действие“ – част II, заедно с други активни организации от Бургас и страната. Опита си с доброволци или личния си опит като доброволци представиха читалище „Хамалогика“, Сдружение "Доза обич", Интеракт, Еко сдружение Агалина, Greenpeace, TimeHeroes, най-новия клуб Делта от НЕГ „Гьоте“, Танцова компания "Дюн", Френе - център за иновативно обучение, Oперация “Плюшено мече“ и др.
 
повече»

Защитена местност "Теснолистен божур" вече е обявена!

22.11.2017 г.
Щастливи сме, че можем да се поздравим с новата Защитена местност "Теснолистен божур". Един дълъг процес, който доведохме до успешен край - опазване на последното находище на красивия теснолистен божур в Софийско поле! Ето как започна всичко.
повече»

Младежи от Асеновград се превръщат в посланици на Биосферен парк „Червената стена“

19.11.2017 г.
Екип на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) посети СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Асеновград и се срещна с 50 младежи от IX-ти, X-ти и XI-ти клас и им разказа подробности за биосферния парк „Червената стена“, в който се намират. Обучението е част от проект “You(th) can DO IT! Биосферните паркове през очите на младежта”, финансиран от Мтел еко грант - „Природа с бъдеще“ и се изпълнява със съдействието на Община Асеновград и Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив.  
 
повече»

Подкрепете нашата идея в конкурса на Деспред "Сподели и помогни"

19.11.2017 г.
Добруването и качеството на живот на хората доказано зависят от съхранената им връзка със Земята. Със способността им да получават физически и емоционални ползи от нея. Да могат с ръцете си да се грижат за земята и да ползват благата й. В съвременния свят за хората, от които в Европа над 85 % живеят в градовете, тази връзка става все по-невъзможна, трудно постижима, но именно поради това и все по-желана. Хората се нуждаят от лесен, смислен и емоционален начин, по който да се докоснат до земята.
 
повече»

Осогово има потенциал да се превърне в туристическа велодестинация, но той трябва да бъде развиван

02.11.2017 г.
Планината Осогово има огромен потенциал за велотуризъм, но той трябва да бъде развиван чрез въвличане на регионалните институции и местните предприемачи в процеса. Това беше заключението от трансграничния форум, който събра десетки представители на горски регионални институции, гранична полиция, общини, туристически дружества, велоклубове и велолюбители от Македония и България. Форумът беше на тема: „Природен потенциал и устойчив туризъм в Осогово“ и беше организиран от Българска фондация биоразнообразие, България и Македонското екологично дружество (МЕС).
повече»

Велоприключение и боровинки в Осогово

18.10.2017 г.
На 10 октомври 2017 в Клуб на пътешественика беше направено първото представяне на три нови маршрута в Осогово, предназначени за велолюбители. Увлекателните разкази за това, което може да бъде видяно там и чудесата, които предлага прекрасната планина предизвикаха любопитството и интереса на присъстващите и първите ентусиасти, желаещи да преживеят лично това приключение, не закъсняха.
Така още същата събота (на 14-ти) групата „Wild berries“  (Диви боровинки) – момичета от София, които се занимават с практикуване и популяризиране на екстремни спортове, заедно с още желаещи, тръгнаха да покоряват Осогово на колела.
повече»