Новини

„Фестивал на кестена 2017 г.“ в подножието на Природен парк „Беласица“

12.10.2017 г.
От 13 до 15 октомври в подножието на Природен парк „Беласица“ ще се проведе  шестия Фестивал на кестена. Всяко населено място разположено в полите на планина Беласица, ще се представи със своя уникална шатра. На тези шатри ще бъдат изложени вкусни ястия, занаятчийски и други продукти.  Програмата включва фолклорен концерт, маршрути в планината, куклен театър, игри и забавления за малки и големи базирани на местния фолклор, кестените, природата и културата от района на Природен парк „Беласица“.
повече»

Нови вело маршрути в Осогово – подробно описание и GPS следа

11.10.2017 г.
Планината Осогово е разположена в сърцето на Балканския полуостров, поделена между България и Македония. Тя привлича с тайнството си на съществуващите до неотдавна забрани на граничната зона. Там все още могат да бъдат намерени знаци и спомени от т.нар. „Желязна завеса“, разделяла някога Европа. Днес тези територии са част от Европейския Зелен пояс. Именно заради доскоро трудния достъп планината е с изключително добре запазена природа. Там може да видите животни и растения, които не се срещат никъде другаде в България. Легенди, свети места, минерални извори, дълбоки речни долини, вековни гори, спиращи дъха панорамни гледки, усещане за дива природа– всичко това ще ви предложат Осогово и околностите му, за да ви накарат да искате да се върнете отново и отново. За да ги опознаете по-добре, ви предлагаме три веломаршрута с различна сложност, които ще ви разкрият част от това планинско богатство.
повече»

Нови маршрути представят Осогово като привлекателна дестинация за велотуризъм

11.10.2017 г.
Три нови веломаршрута са готови да посрещнат първите ентусиасти, които искат да опознаят тайнствата на прекрасната планина Осогово и на колело. Те бяха представени от Мартина Колева от Българска фондация Биоразнообразие, Светослав Велков от Травентурия и Любомир Ботушаров (mtb-bg.com) пред десетки любители на природата и планинското колоездене, събрали се в Клуба на пътешественика.
повече»

Наши младежи с активно участие във форум на ЮНЕСКО в Италия

05.10.2017 г.
Петима млади хора от новосъздадените биосферни паркове „Централен Балкан“, „Червената стена“ и „Узунбуджак“ представиха България по време на първия Младежки Форум на програмата „Човек и Биосфера“ на ЮНЕСКО. 282 младежи на възраст 18-35 г. от 85 държави и 140 биосферни парка от цял свят, прекараха една незабравима седмица в Делтата на р. По в Италия. След серия от интерактивни работилници, групова работа и множество дискусии, делегатите заедно създадоха своя визия за бъдещето на младите хора в биосферните паркове.
повече»

Осогово - тайните на непознатата велодестинация

29.09.2017 г.
Осогово – прекрасната планина, която се намира само на час и половина път с кола от София и е споделена между България и Македония. Познавате ли я? Посещавали ли сте я? А с колело? На 10 октомври в "Клуб на пътешественика" разкриваме тайните й и като велодестинация. Ще ви разкажем подробно за новите веломаршрути , които разработихме, за чудните видове, които може да срещнете по време на разходката си и какво означава, че Осогово е част от Европейския Зелен пояс
повече»

Удължаваме срока за записване за нашия младежки лагер "За гората" - х. Осогово

27.09.2017 г.
Удължаваме срока за записване за нашия младежки лагер
Приятели, удължаваме срока за записване за нашия лагер до края на седмицата - петък 29-ти септември! Не пропускайте да се запишете за вълнуващото приключение! Ако искате да прекарате три вълнуващи дни, в които да научите повече за гората в различни нейни аспекти, да намерите съмишленици, да търсите отговори и да задавате въпроси, да се учите и да бъдете предизвикани, можете да попълните формуляра за участие: https://goo.gl/forms/FxTYBE9US8dR4lDt1

Вижте повече за програмата ни на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Mladezhki-lager-Za-gorata-hizha-Osogovo.p1919

Мрежа за обмяна на опит в природозащитата в Балканския регион

25.09.2017 г.
На 15 септември 2017 официално стартира нова международна екологична мрежа - BalkanNatureNet. Целта на мрежата е да обедини усилията на експертите в областта на опазването на околната среда и образованието за устойчиво развитие в Балканския регион и съседните страни. Мрежата ще функционира чрез интернет платформа за споделяне и обмен на опит и ще подкрепя проекти за съвместни действия за разрешаване на общи екологични проблеми в региона.
повече»

Вело поход, посветен на Деня на Зеления пояс ще прекоси Странджа от край да край

22.09.2017 г.
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), един от координаторите на Зеления пояс у нас и „Зелена Странджа“ Бургас организират вело събитие "Странджа – открай до край. С колело по Зеления пояс“.
От 22 до 24 септември 2017 г. велосипедисти от Бургас, Варна и София се включват във вело-приключението, за да се запознаят на живо с територии в Зеления пояс в българската част на Странджа планина.
 
повече»

Младежки лагер "За гората" - хижа Осогово

22.09.2017 г.
За всички студенти и ученици, които имат интерес към горите и тяхното опазване и управление, искат да научат повече за биоразнообразието, Натура 2000 и да посетят една прекрасна и една не толкова позната планина - Осогово, ви каним да участвате в Младежки лагер "Осогово", от 6 до 8 октомври 2017 г.!
повече»