Новини

Карнавал на биоразнообразието в Бургас

14.05.2017 г.
За седми път Карнавал на биоразнообразието ще събере в Бургас на открито (26 май 2017 г. от 17.00 часа на лятна сцена "Охлюва") малки и по-големи участници, костюмирани на тема: "Живата природа на България".
Карнавалът се организира от Българска Фондация Биоразнообразие, съвместно с Община Бургас и РИОСВ Бургас и е посветен на честването на 25 години работа на програма LIFE, която подкрепя природата, околната среда и действията по климата и на отбелязването на четвърт век от приемането на Директивата за хабитатите и Натура 2000 мрежата.

 
повече»

Възможно ли е еко-пътеките да бъдат наистина еко?

08.05.2017 г.
Все по-често в социалните мрежи и медиите се споделят недобри примери за еко-пътеки – както от гледна точка на проектиране, така и на изпълнение. Но как всъщност се проектира туристическата инфраструктура, какви са възможностите за това в защитените територии на България и кои са добрите примери у нас и по света? На тези и още интересни въпроси ще ни отговори арх. Любозар Димитров, чиято експертиза е именно в проектиране и изграждане на туристическа инфраструктура в защитени територии.
повече»

Над 5300 лв. събраха гражданите в помощ на Николай Стайков, който защитава Национален парк „Централен Балкан“

08.05.2017 г.
Въпреки всички опити да се дискредитират защитниците на природата и да се обезверят тези, които я опазват и вършат съвестно своята работа, се оказва, че хората не са загубили своята човечност и съпричастност – само за 2 месеца граждани от цялата страна събраха 5 357 лв. в помощ на инж. Николай Стайков дългогодишен служител на Национален парк „Централен Балкан“, прилагащ мерките за контрол и охрана на територията в ръководения от него парков участък –„Калофер“.
повече»

Фотоконкурс „Балкански Зелен пояс 2017"

06.05.2017 г.
В традиционен се превръща фотоконкурсът, посветен на Балканския Зелен пояс и се очаква всяка година да въвлича професионалисти и любители, привлечени от едни запазени и много красиви гранични територии, каквито са тези от Зеления пояс.
БФБ и Зелени Балкани участват в съвместен проект, посветен на Балканския Зелен пояс, който се координира от немската организация ЕвроНатур. Европейският Зелен пояс формира 12.500 км дълъг паневропейски екологичен коридор по протежение на бившата Желязна завеса от Баренцово море на север до средиземноморския юг на Европа, съхраняващ изключително биологично разнообразие. Балканският Зелен пояс обхваща южната част на Европейския Зелен пояс, който се простира на територията на 9 страни. 
повече»

Конфликт между природа и бизнес не съществува показват актуални проучвания на обществените нагласи в България

04.05.2017 г.
Конфликт между природата и бизнеса не съществува, а митът за него е фалшив, стана ясно от резултатите от актуални проучвания, проведени от агенция ЕСТАТ по поръчка на проект „За Балкана и хората“.
Социологическото проучване може да изтеглите оттук: http://forthenature.org/upload/documents/2017/05/danni_prouchvania_ESTAT_2017.pdf
повече»

Покана за дискусия на тема: Нагласите към природата в България и Швейцария

01.05.2017 г.
Какво е отношението към опазването на природата и развитието на бизнеса в България (според социологическо проучване на ЕСТАТ ООД) и в Швейцария (според мнението на швейцарските партньори в проект За Балкана и хората) и каква е ролята на гражданското общество ще обсъдим заедно на прес кафе в Културен център G8 (ул.Гладстон 8) на 3 май 2017 г. (сряда) от 10.30 часа.
повече»

Кампания ЖИВА ЗЕМЯ за рефомиране на общата селскостопанска политика на ЕС

27.04.2017 г.
Земеделската политика на ЕС води до негативни промени в климата на Земята и нейната природа, унищожава дивите животни, вреди на здравето на хората и работи в ущърб на малките и средни селскостопански производители, както и на селските общности.
Основният двигател на тази система е Общата селскостопанска политика (ОСП) – една от най-старите, най-влиятелните, най-оспорваните и най-скъпи политики на Европейския съюз.Общата селскостопанска политика (ОСП) не само определя тежестта в бюджета на ЕС, но и има доказано най-разрушително влияние върху биоразнообразието; води до изчезване на пчелите и птиците, замърсява въздуха и водите, унищожава почвата!  80% от общия бюджет на ОСП отива при 20% от всички фермери – често най-големите и най-богатите.

Добрата новина е, че можем да я променим!

След публичната консултация миналата година за спасяването на Директивите за птиците и хабитатите, до 2 май 2017 г. е в ход втора мащабна публична консултация за бъдещето на ОСП.
повече»

Природозащитници настояват за временен мораториум върху сечите в държавните гори

24.04.2017 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“, чийто член и координатор е Българска фондация Биоразнообразие настоява държавата да ограничи временно сечите в държавните горите, докато не реши проблема с политическия натиск върху лесовъдите, водещ до системните нарушения в горите. Искането на природозащитниците идва след поредния фрапиращ пример за ширещите се злоупотреби в държавните гори, в случая изсичането и кражбите на стотици кубици дървесина от горите на сертифицираното ловно стопанство Дикчан в село Сатовча.
повече»

Обучение “Гори с висока консервационна стойност и горска сертификация – добри практики и предизвикателства” за горски служители от района на Осогово

11.04.2017 г.
В рамките на проекта Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово и по-конкретно проектната дейност „Подпомагане на устойчивото управление на горите на Осогово“ Бъларска фондация Биоразнообразие проведе обучение за служители от Държавно горско стопанство (ДГС) Невестино, Държавно ловно стопанство (ДЛС) Осогово и ДГС Кюстендил. Включиха се и няколко техни колеги от други стопанства под юрисдикцията на Югозападното държавно предприятие, на които предстои сертифициране. Събитието се състоя на 10 април 2017 в Парк-хотел Кюстендил, като в него взеха участие общо 30 души.
повече»

Велосипедната инфраструктура с влияние върху градската екология в София

03.04.2017 г.
Решенията за развитие на града отхапват все повече територии от крайградския ландшафт, а малкото природни оазиси се оказват все по-фрагментирани. Независимо дали украсяваме инфраструктурни мерки с прилагателните "еко", "зелен" или опъваме велоалея отгоре - ефекта върху средата за обитаване от хора и животни може да е много разнообразен. Тази седмица ще се запознаем с няколко проекта за бъдещи велоалеи в София, ще се опитаме заедно да оценим  реалностите и ще помислим дали и как може наистина да са зеленоефективни.
повече»