Новини

„Рила-буфер“ е в Натура 2000

07.12.2018 г.
Единадесет години след влизането в ЕС, България е на път да изпълни задълженията си по чл. 4 на Директивата за птиците
 

Днес, 7 декември 2018 г., Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР) към МОСВ одобри включването на защитената зона „Рила – буфер“ в екологичната мрежа Натура 2000.Тази зона обхваща гори и пасища от Орнитологично важно място (ОВМ) „Рила“, в съседство с НП „Рила“ и ПП „Рилски манастир“, които още към 1 януари 2007 г. е трябвало, но не са включени в екологичната мрежа. За да  изпълни задълженията си по чл.4 на Директивата за птиците, към датата на присъединяването към ЕС, България трябваше да обяви достатъчно по брой и площ защитени зони за птици, за да гарантира прилагането на специални мерки за опазване на застрашените и мигриращите видове. За избора на местата следва да се прилагат единствено научни орнитологични критерии, като икономически съображения не могат да се вземат в предвид. Европейският съд още през 1997 г. е приел критериите на БърдЛайф Интернешънъл като най-подходящи.
 
повече»

Защо главният прокурор накара екоминистъра да предложи на правителството незаконно разширяване на концесията в НП Пирин

27.11.2018 г.
Миналата седмица от националния тв ефир главният прокурор Сотир Цацаров заплаши правителството, че или променя концесията за ски зона Банско в Национален парк Пирин, или ще му бъде потърсена наказателна отговорност заради извършените нарушения в нея. В резултат екоминистърът Нено Димов обяви, че тази или следваща сряда внася в Министерски съвет искане за мандат да преговаря за промяна на концесията.
 
повече»

Студентска програма предлага международно обучение за млади природозащитници

22.11.2018 г.
На 20 и 21 ноември пред природолюбители, студенти и медии беше представена новата международна програма за професионално развитие за студенти „Бъдещи природозащитници - “Future environmentalists”.
повече»

Представяне на програма за професионално развитие на студенти "Бъдещи природозащитници – Future Environmentalists"

13.11.2018 г.
На 20 ноември 2018 г. от 18:30 часа в зала 163 на Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (бул. Драган Цанков 8) ще бъдат представени дейностите по проект „Бъдещи природозащитници – свързване на управлението на европейския природния капитал с теренното изследване“.
повече»

Обучение за трансгранично сътрудничество за опазване на природата

06.11.2018 г.
Представител на БФБ участва в обучителен семинар на Регионалния офис на IUCN за Източна Европа и Централна Азия (IUCN ECARO) за иницииране на трансгранично опазване на природата. Семинарът се проведе от 30 октомври до 2 ноември 2018 г. в град Улцин, Черна гора.
 
повече»

Future Environmentalists - програма за професионално развитие за студенти

05.11.2018 г.
Асоциацията на парковете в България и Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с Чешкия земеделски университет в Прага и Солунския университет "Аристотел", представят програмата за професионално развитие на студенти "Future Environmentalists". Програмата цели да запознае студентите със съвременните тенденции в природозащитата като по този начин подпомогне професионалното им изграждане.
 
повече»

Инфо турне в защита на Национален парк Пирин ще мине през 9 града

22.10.2018 г.
Експерти на коалиция „За да остане природа в България“ започват обиколка в 9 града на България тази седмица като част от информационна кампания в защита на Национален парк "Пирин". Срещите се организират с подкрепата на гражданите, които протестираха през цялата първа половина на годината срещу планираното застрояване на световното наследство на ЮНЕСКО и опитите на практика да се унищожи защитения му статут.

 
повече»

Д-р Кристиан Циндел от Швейцария отново очарован от България

04.10.2018 г.
През септември дългогодишният приятел и спонсор на БФБ, д-р Кристиан Циндел от Швейцария, посети за пореден път страната ни с група свои приятели, привлечени от културното, пейзажното и биологично разнообразие на България. И от новите бебешки попълнения в БФБ :)
повече»

Ученици на природоизследователска мисия в Осогово в Дните на Зеления пояс

25.09.2018 г.
Група от над 40 ученици от училища в гр. Кюстендил със своите придружители, поеха на мисия да изследва животинския и растителния свят на българската част на планината Осогово. Събитието беше част от „Дни на Зеления пояс – Осогово“, организирано от Българска фондация Биоразнообразие и Македонското екологично дружество (МЕД) със съдействието на ДЛС Осогово и Пето основно училище „Христо Ботев“, което като иновативно училище, реализира сътрудничество с БФ Биоразнообразие за съвместна дейност при проучване и опазване на биоразнообразието в Осогово.
повече»