Новини

Празник на дивите цветя в София

28.06.2018 г.
Този уикенд ви каним на пъстър и весел Празник на дивите цветя в Ботаническата градина на БАН! Ще разкажем за дивите цветя и билки, ще се забавляваме и ще научим много за природата!
Празникът е част от Фестивала на дивите цветя, който Екоорганизация Родопи организира. В София партньори на инициативата са Българска Фондация Биоразнообразие и Детска природна академия "Узана", както и домакините от Ботаническата градина към БАН.

 
повече»

БФБ спечели награда в конкурса #ВМузеяСме

14.06.2018 г.
Спечелихме наградата ВМУЗЕЯСМЕ на фондация Америка за България! Нашето пространство за Атанасовско езеро, наречено "симБиотично" беше наградено с голямата награда в категория Партньорство, заедно с нашите партньори от "Черноморски солници" АД.
повече»

Конкурс за Изпълнителен директор на Фондация „Узана” - Габрово

22.05.2018 г.
Община Габрово и Българска фондация Биоразнообразие обявяват Конкурс за избор на Изпълнителен директор на Фондация „Узана” - Габрово,  в процес на учредяване. Моля разпространете до всеки, за когото обявата би представлявала интерес.
 
 

 
повече»

На световния ден на биоразнообразието - 22 май, БФБ дава старт на Годишните награди за биоразнообразие‘ 2018

22.05.2018 г.
На 22 май – Световният ден на биоразнообразието, БФБ дава началото на кампанията за номиниране на най-ярките постижения за опазване на природата у нас. Наградите са положителни, защото с негативните случаи цялото ни общество се сблъсква ежедневно. „Тази година даваме старта на кампанията за събиране на номинации в много тъжен за всички нас момент. Последните няколко години председател на журито, което определя победителите в отделните категории бе Боян Петров, който превръщаше срещите на журито в увлекателни дискусии ..."
повече»

Десетки „диви и щастливи“ животни“ ще участват в габровския карнавал тази година

14.05.2018 г.
На сцената на международния карнавал в Габрово на 19 май 2018 г. ще дефилират десетки „диви и щастливи“ животни“, които ще демонстрират защо е важно да опазваме нашата природа. Около 40 деца от две предучилищни групи ще се включат в конкурса на събитието, което тази година е под надслов „Габрово – мой малък Брюксел“. Децата ще изработят сами своя карнавален облик, като целта е да провокират по-активно гражданско отношение към природата в нашия град, за да бъде той по европейски чист и приветлив.
повече»

Специален танц, посветен на Атанасовско езеро, ще закрие церемонията за Натура 2000 наградите в Брюксел

14.05.2018 г.
Екипът на проект „Солта на живота“ получи поканата „да вдъхнови“ гостите в официалната церемония по връчване на Европейските награди Натура 2000 на 17 май 2018 в зала „Берлемон“. Разнообразните артисти  от различни сфери на изкуството и на различна възраст, включени в раздела Вдъхновени от езерото в страница на проекта са впечатлили организаторите. Така на престижната церемония в четвъртък вечер, където Европейската комисия кани всички 25 финалисти, а Комисарят по околна среда Кармену Вела, заедно с членовете на журито ще обявят победителите, на сцената ще излязат танцьорите от танцова компания ДЮН, който ще представят своя танц „Езерото“.
повече»

SOS - Спасете нашите морета

12.04.2018 г.
172,120 граждани на Европейския съюз връчиха искане към министрите на околната среда и на рибарството

По време на срещата на Съвета на министрите на околната среда от ЕС в София, 172 120 подписа на граждани на ЕС призоваващи да се защитят нашите морета и да се спре прекомерния улов на риба бяха получени от Държавния секретар по околната среда на Швеция, Пер Енкуист.

 
повече»

Демонстрация „Да спасим нашите морета“ и връчване на петиция по време на Международната среща на министрите на околната среда в Европа

09.04.2018 г.
Българска фондация Биоразнообразие и поддръжници се присъединяват към кампанията на международните организации Seas At Risk, WeMove.EU и Our Fish, като заедно ще връчат петиция на Министърът на околната среда на Швеция, Пер Енкуист (Per Ängquist)- от Съвета на Европейския съюз на министрите на околната среда. Демонстрацията ще включва костюми на морски животни и банер призоваващ за спешни действия за защита на моретата и забрана на прекомерния улов на риба.
повече»

Туризмът, свързан с природата дава шанс за развитие на Осоговския регион

01.04.2018 г.
Природният туризъм е шансът за развитие на региона на Осогово, тъй като има огромен потенциал и привлича все повече туристи от България и чужбина. Това стана ясно на форум, който се проведе на 29 март в парк хотел Кюстендил, гр. Кюстендил, организиран от Българска фондация Биоразнообразие.
повече»

Ден на Жабешкото блато в Ботевград

22.03.2018 г.
Денят на Жабешкото блато е посветен на 50 годишнината от първото документиране на уникалната миграция на планинска жаба /Rana temporaria/ в ЗМ „Мухалница“, когато  всички полово зрели жаби за няколко дни преодоляват разстояние между 6-10 км. Събитието включва игри с професионални аниматори за деца наразлични възрасти; разходка до Жабешкото блато с гид за разпознаване на видовете, презентация за Жабешкото блато, фотоконкурс за деца и изложба на детски рисунки.
 
повече»