Новини

Всеки глас е важен, за да стане Атанасовско езеро носител на природозащитен „Оскар“

16.03.2018 г.
Европейските „Оскари“ в областта на природозащитата ще бъдат раздадени на 17 май, но дотогава всички европейски граждани имат възможност да изберат своя фаворит сред 25-те финалисти за наградите Натура 2000. Атанасовско езеро също е на международната сцена чрез номинация „Солта на живота: една приказка за езеро, сол, птици и хора“, издигната от Българска фондация Биоразнообразие
 
повече»

Борбата с корояда - прилики и разлики между България и Австрия

12.03.2018 г.
Темата за борбата с корояда и стъпките, които могат да се предприемат, предизвика голям интерес към двудневната среща, която БФБ и фондация Евронатур организираха в Кюстендил на 8-9 март 2018 г. Общо 53 участника  взеха участие в обмяната на опит - основен лектор бе Бернард Перни от Австрия, а на терен бяха водени от инж.Тони Колев - Директор на ДГС Кюстендил.
повече»

Втора лекция в курса на БФБ този път посветена на Тях - Рододендроните

11.03.2018 г.
Заповядайте на 14.03.2018 (сряда), от 18:30 ч., в зала 163 на Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ за втората лекция от курса "Опазване на биоразнообразието" на БФБ на тема: „Те, Рододендроните!“ Гост-лектор ще бъде Мирослав Енев – завършил биология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, който въпреки, че е орнитолог има голяма страсткъм тях - Рододендроните!

 
повече»

Семинар “Устойчиво управление на горите в Осогово – обмен на опит и добри практики в борбата с корояда ”

06.03.2018 г.
На 8 и 9 март 2018 г. в парк хотел „Кюстендил“ в гр. Кюстендил ще се проведе семинар на тема „Устойчиво управление на горите в Осогово – обмен на опит и добри практики в борбата с корояда“. Основен лектор на семинара ще бъде г-н Бернард Перни от Института за опазване на гората към Центъра за изследване на гората, Австрия.
повече»

Курсът "Опазване на биоразнообразието" започва със "Статут ДИВ"

27.02.2018 г.
На 28 февруари (сряда) от 18,30 ч. в Биологическия факултет на Софийсикя университет започва отново Курсът на БФБ "Опазване на биоразнообразието". Първият гост ще бъде холандският експерт Франк Зандеринк, който ще представи предимствата на Статут Див за природата и хората на Родопите и България. За първи път пред публика ще бъде показан филм за дивите коне в Родопите.
 
повече»

Среща за представяне на резултатите от наблюдението на едрите хищници в Осогово

26.02.2018 г.
На 20 и 21 февруари, 2018 г. се състоя среща за представяне на резултатите от наблюдението на едрите хищници в Осогово. Мониторингът на едрите хищниците и тяхната хранителна база е важна част от изпълнението на проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“, която предостави възможност за постоянно наблюдение на проектните целеви видове: рис, мечка и вълк в периода от септември 2016 до Февруари, 2018г.  Повече от 30 участника, представители на различни институции и организации от България и Македония се събраха в х. Три Буки, за да се запознаят с резултатите от анализа на събраната по време на мониторинга информация.
повече»

Заключителна трансгранична среща за представяне и дискусия на резултатите от работа по наблюдение на едрите хищници в планината Осогово в Македония и България

19.02.2018 г.
На 20 и 21 февруари 2018 г. в хотел Три Буки над гр. Кюстендил ще се проведе двудневна среща на участници в систематично наблюдение и преброяване на едри хищници и диви копитни в планината Осогово. За участие в срещата са поканени всички заинтересовани страни от двете страни на държавната граница – представители на горските и общинските институции, ловни сдружения, НПО, гранична полиция.
повече»

Поредно обучение с практически занимания на тема “Горска сертификация и гори с висока консервационна стойност“ за горски служители от района на Осогово

06.02.2018 г.
В края на месец януари Бъларска фондация Биоразнообразие проведе двудневно обучение  “Горска сертификация и гори с висока консервационна стойност“ в Кюстендил като част от изпълнението на проект Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово и по-конкретно проектната дейност „Подпомагане на устойчивото управление на горите на Осогово“. Обучението, съществена част от което бяха  практическите упражнения имаше за цел да надгради знанията на  служители от Държавно горско стопанство (ДГС) Невестино, Държавно ловно стопанство (ДЛС) Осогово, ДГС Кюстендил и РДГ Кюстендил за горска сертификация и гори с висока консервацоинна стойност. Освен посочените стопанства, в обучението участваха и представители на ЮЗДП, както и на ДГС Якоруда и ДЛС Дикчан, които споделиха своят опит на сертифицирани стопанства.
повече»

НАГРАДА ЗА „ПОДАРЪК С ВКУС НА ТРАДИЦИЯ И БЪЛГАРСКА ПРИРОДА“ НА БФБ

03.02.2018 г.
За пета поредна година БЦНП избира неправителствени организации с добри бизнес идеи, които да подкрепи с програмата си. Българска фондация Биоразнообразие е един от печелившите в конкурса със своята идея „ПОДАРЪК С ВКУС НА ТРАДИЦИЯ И БЪЛГАРСКА ПРИРОДА“.
повече»

Наш експерт бе лектор в първата национална конференция "ВЛИЯНИЕТО НА ФЕРМИТЕ ЗА ЦЕННИ КОЖИ"

31.01.2018 г.
На 27-ми януари 2018 г. в София се проведе първата по рода си конференция „Влиянието на фермите за ценни кожи“, организирана от гражданската инициатива „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ), която работи за прилагане на етичните и хуманните норми във всички сфери на човешката дейност, свързани с използването на животни.
 
повече»