Новини

Днес откриват сезона в "симБиотично" с концерт в подкрепа на арт фестивал

27.06.2019 г.
Тази вечер в 18.30 часа откриват новия сезон на пространството на Атанасовско езеро - "симБиотично". Този път обаче откриването е свързано с една кауза - подкрепа за фестивала за съвременно изкуство ВОДА, за чието трето издание се търсят средства. За пръв път граждани и граждански организации в Бургас се обединяват зад подобна културна кауза.
повече»

Магията на Еньовден

25.06.2019 г.
Росен Василев от БФБ води деца и служители от Дневен център за работа с деца на улицата, гр.Костинброд на дневен излет, за да отбележат празника на билките - Еньовден.
 
повече»

Как климатичните промени влияят върху горите - последна лекция за учебната година от курса "Опазване на биоразнообразието"

24.06.2019 г.
Не пропускайте последната ни лекция за тази учебна година от курса „Опазване на биоразнообразието“, финансиран по проект „Бъдещи природозащитници“ по програма Еразъм + на Европейския съюз. Тя ще се проведе на 27 юни, от 19 часа в Клуб на пътешественика, а темата е за последиците от климатичните промени, които все повече усещаме навсякъде около нас.
повече»

Втора теренна практика за бъдещите природозащитници

17.06.2019 г.
На 16 юни се проведе практика в района на манастир „Св. Георги Победоносец“ край град София. Практиката се води от Атанас Грозданов от Биологически факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и неговия колега Пламен Петров. Целта на практиката беше наблюдение на гръбначни животни.
повече»

Пътуващ ботанически семинар „Степите на Калиакра и Таушан тепе“

13.06.2019 г.
След проведените през пролетта  курсове по ботаника за любители, в началото на юни БФБ организира и пореден Пътуващ ботанически семинар. Този път той беше насочен към запознаване с флората на степните местообитания в Североизточна България. Група от 36 души - любители и професионалисти - посети няколко обекта с изключително богатство на редки растителни видове:  Острия хълм, Побитите камъни, Калиакра, Шабленска тузла и Таушан тепе. Всички те са част от Важните места за растенията в България и са включени в защитени зони от мрежата "Натура 2000".
повече»

Лекция за Натура 2000 в Клуба на пътешественика - 31 май

28.05.2019 г.
На 31 май от 19 часа в Клуба на пътешественика ще се състои поредната четвърта лекция от курса „Опазване на биоразнообразието“, финансиран по проект „Бъдещи природозащитници“ по програма Еразъм + на Европейския съюз. Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/448221959270076/451237838968488/
повече»

Вълнуващ празник на дивия божур в Божурище

23.05.2019 г.
Първото издание на Деня на дивия божур в Божурище премина много успешно с много настроение, ентусиазъм и с безценната помощ на много приятели и съмишленици. Включиха се над 150 деца от детските градини и училища в района, които имаха творчески ателиета в три сектора: керамика, сгъване и апликации на божури от хартия и рисуване.

 
повече»

ПЪСТРО ШЕСТВИЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО ПО УЛИЦИТЕ НА БУРГАС

23.05.2019 г.
Повече от 90 деца от 15 учебни заведения в Бургас дефилираха по ул. Богориди и на лятна сцена Охлюва
 
В нов формат протече тази година традиционния Карнавал на биоразнообразието. В духа на празничното шествие за Деня на българската просвета и култура, организаторите призоваха малките и много пъстри участници да се съберат на площада пред Общината  и оттам под звуците на тромпет и барабан да дефилират за природата по ул. Богориди към Морската градина.
повече»

Трето двудневно обучение към програма „Бъдещи природозащитници“

22.05.2019 г.
На 18 и 19 май се състоя поредното двудневно обучение за студенти, част от обучителната програма „Бъдещи природозащитници“, финансирана по проект „Бъдещи природозащитници“ по програма Еразъм + на Европейския съюз. Програмата цели да свърже теорията с практиката като запознае студентите с важни практически теми от придозащитата и ги срещне с преподаватели и практици от различни университети, организации и институции.
 
повече»

Ден на дивия божур

22.05.2019 г.
Ще опазим ли, и как, защитеният по закон, див божур в Божурище?
 
На тези въпроси ще се опитаме да отговорим днес, 22-ри май, Международен ден на биоразнообразието, в Народно Читалище „Христо Ботев 1934“ гр. Божурище, където ще се проведе за първи път „Деня на дивия божур“.
повече»