Новини

Наш представител води практически урок за растенията в Борисова градина

21.05.2019 г.
Българска фондация Биоразнообразие участва в практически урок за растенията, който се проведе в Борисовата градина на 21 май 2019 г. Занятието беше част от програмата на паралелки с изучаване на японски език от втори клас към столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“.
повече»

21 май е Европейски ден за Натура 2000

20.05.2019 г.
В целия Европейски съюз (ЕС) държавите-членки избират и определят обекти, които да представляват част от мрежата от защитени зони, наричана Натура 2000, за да защитят избрани местообитания и местообитания на определени видове. Във връзка с това 21 май бе официално обявен за Европейски ден за Натура 2000. Целта е гражданите да осъзнават и оценяват такива природни територии и да научат как те могат да допринесат за тяхното опазване.
 
повече»

ТЪРСЯТ СЕ РЕДКИ РАСТЕНИЯ И ЖИВОТНИ

16.05.2019 г.
По случай Деня на Натура 2000 и Международния ден на биоразнообразието, Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас и Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас организират празнично шествие на тема „БИОРАЗНООБРАЗИЕ И НАТУРА 2000“ и канят децата на Бургас на 22 май 2019 от 17.00 часа да дефилират с атрактивни костюми на български растения и животни.
 
повече»

Първата теренна практика по програма "Бъдещи природозащитници" беше за старите дървета

12.05.2019 г.
На 11 май беше проведена първата теренна практика от обучителната програма "Бъдещи природозащитници". Темата й беше "Старите дървета", а лектор - Момчил Панайотов. Мястото - в защитена местност манастирска кория в близост до Горнобанския манастир "Св. Св. Кирил и Методий", който се намира в планината Люлин.
повече»

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА НА ТЕМА „ДИВИТЕ БОЖУРИ“

10.05.2019 г.
Последните находища на диви божури у нас са в опасност, затова БФБ и АПБ, заедно с местното читалище в гр. Божурище организират национален конкурс за рисунка за деца и ученици от 4 до 16 години с идеята да привлекат вниманието на обществото върху тези редки, но изключително впечатляващи растения.
повече»

Започват уебинарите по програма „Бъдещи природозащитници“

09.05.2019 г.
На 13 май от 15:30 часа българско време или 14:30 - 16:00 CET започват безплатните международни уебинари, организирани по програмата „Бъдещи природозащитници“. Първият от тях е на тема биосферните паркове от нов тип като инструмент за устойчиво развитие на регионите, а лектор ще бъде Катрин Томова от Българска фондация Биоразнообразие. Уебинарът ще се проведе на английски чрез платформата Zoom. За да се включите, следвайте линка: https://zoom.us/j/7824218253
повече»

ОСОГОВО – ОГРОМЕН ПОТЕНЦИАЛ НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ (ОТ СОФИЯ)

05.05.2019 г.
С настъпването на любимия месец май Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) представя близката и вълнуваща дестинация – пограничната планина Осогово, която е подходяща за разнообразни форми на туризъм – пешеходен, вело, конен и други. За вдъхновение и за удобно пътуване може да се ползва новата интерактивна онлайн карта „Пешеходни и велосипедни маршрути в района на Осогово“, поместена в нашата страница http://bbf.biodiversity.bg/bg/Karti-i-danni.c160#mod2027
повече»

Цветните растения на България ще бъдат представени на ФЛОРА' 2019

02.05.2019 г.
В Годината на растенията, БФБ продължава своите специални събития, посветени на красивото растително царство. Този път по покана на Община Бургас нашият колега Росен Василев ще представи своята презентация "Цветните растения на България" на 3 май 2019 г. от 11.00 часа по време на ''ФЛОРА БУРГАС'' 2019 в Приморски парк - Бургас на територията на експозиционен център Флора.
повече»

Денят на Земята с призив да опазим нашите видове

22.04.2019 г.
Тази година темата на Деня на Земята - 22 април е посветена на опазването на нашите видове. Ние от БФБ сме особено щастливи, че в милиони хора по света ще научат повече за заплахите, които грозят нашето биоразнообразие и причините за така застрашителното изчезване на видовете в природата. 
повече»

БФБ участва в традиционния фестивал за младежко творчество „Млада синя Земя“ в Пловдив

22.04.2019 г.
За десетото издание на фестивала „Млада синя Земя“ Регионалният природонаучен музей в Пловдив остана верен на традицията да подкрепя детското творчество, вдъхновено от мечтите за една по-красива и синя Земя!  Новото и различно бе участието на три от най-големите екологични НПО - Зелени Балкани, БДЗП и БФБ.
повече»