Новини

Летният университет на ЮНЕСКО ще бъде в Биосферен парк “Централен Балкан”

17.04.2019 г.
България за пръв път е домакин на Летния университет на ЮНЕСКО, който цели да осигури висококачествено обучение на студенти, млади учени и практици от биосферните паркове от Европа и Средиземноморието. Тази година темата е „Интегрирано управление, устойчив туризъм и насърчаване на биосферните паркове“, а участниците ще бъдат ангажирани чрез активен учебен процес, възможност да разработват идеи за съвместни проекти, насочени към биосферните паркове, като същевременно преживяват богатите природни и културни забележителности на Централен Балкан.
повече»

Второто двудневно обучение на "Бъдещите природозащитници"

16.04.2019 г.
На 20-21 май ще се проведе второто двудневно обучение по програмата Бъдещи природозащитници, финансирана по проект „Бъдещи природозащитници“ по програма Еразъм + на Европейския съюз.. Ще бъдат разгледани 8 теми, които ще помогнат на участниците да задълбочат познанията си за защитените територии. Един от казусите, които ще бъдат обсъждани е Природен парк Беласица.
повече»

Посещение с кауза в биоферма Розино

14.04.2019 г.
Rozino Organic Farm, съвместно с Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) ви канят да подкрепите една интересна кауза, свързана с популяризиране уникалността на Централен Балкан като изживеете едно различно посещение във фермата.
Това лято България ще бъде домакин на летния университет по програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“, посветен на Биосферните паркове и ви каним да подкрепите реализацията на събитието като се включите в „Посещение с кауза“ на 11 май (събота) в Rozino Organic Farm.
 
повече»

(Не)познатото Черно море – трета лекция от курса „Опазване на биоразнообразието“

12.04.2019 г.
На 5 април от 19 ч. отново в Клуба на пътешественика се проведе третата лекция от курса „Опазване на биоразнообразието“, финансиран по проект „Бъдещи природозащитници“ по програма Еразъм + на Европейския съюз.
повече»

Вече стартираха обученията на „Бъдещите природозащитници“

11.04.2019 г.
На 30-31 март се проведе първото двудневно обучение по програмата. Нашите лектори: доц. Росен Цонев от Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, гл. ас. д-р Румяна Костова, БФ на СУ, инж. Нели Дончева от WWF България и доц. Момчил Панайотов от Лесотехническия университет се срещнаха с 25 студенти, част от новите природозащитници в България.
повече»

„Бетономорие или Черноморие“ - втора лекция от курса "Опазване на биоразнообразието"

11.04.2019 г.
На 29 март от 19:00 часа в Клуба на пътешественика в София се срещнахме с част от хората, които посвещават времето си на опазване на Черноморското крайбрежие. Лектори бяха Андрей Ковачев от СДП "Балкани", Тома Белев от "Асоциацията на парковете в България" и Люба Батембергска от "Да спасим Карадере".
повече»

МОСВ предлага опасно отслабване на екомрежата Натура 2000 и изключване на гражданските организации от природозащитната работа

09.04.2019 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ изпраща днес писмо до премиера на България Бойко Борисов с искане за незабавно спиране на опасни поправки в Закона на биологичното разнообразие (ЗБР), предложени от министър Ненов Димов.
повече»

(НЕ)познатото Черно море - курс "Опазване на биоразнообразието"

03.04.2019 г.
На 5 април 2019 от 19 часа в клуб на Пътешественика ще се проведе третата лекция от курса "Опазване на биоразнообразието". Той е част от програмата за професионално развитие за студенти "Бъдещи природозащитници", финансирана по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз по направление К2 Стратегически партньорства. Темата е (НЕ)познатото Черно море, лектор: д-р Димитър Беров от Лабораторията по морска екология към ИБЕИ на БАН
повече»

Как да подадем сигнал при съмнение за незаконна сеч – първа лекция от Курса по биоразнообразие

29.03.2019 г.
На 15 март 2019 г. БФБ стартира Курса по опазване на биоразнообразието за учебната година 2019-2020-та. Курсът е организиран по проект "Бъдещи природозащитници - Свързване на управлението на европейския природен капитал с теренното изследване“, финансиран по програма Еразъм + и ще се провежда съвместно с Клуба на пътешественика в рубриката им „ЕКОбюлетин“. Първата лекция беше за вечно актуалната тема - незаконния дърводобив.
 
повече»

България ще е домакин на Летния университет на ЮНЕСКО

26.03.2019 г.
Летен Университет по програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“, посветен на Биосферните паркове ще се проведе през юли в един от новите биосферни паркове у нас - "Централен Балкан". Той събира над 30 участници – практици, млади учени, експерти и докторанти от различни краища на Европа, които за една седмица се запознават с особеностите на биосферния парк, който посещават и излизат с препоръки и предложения свързани с устойчивото развитие на територията. След успешното българско участие на последните два форума, ЮНЕСКО отправи покана към България (чрез Българска Фондация Биоразнообразие) да бъде домакин на тазгодишното издание на летния университет.
повече»