Новини

С нетрадиционна акция стартира инициативата БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА

23.03.2019 г.
Кампанията „България дарява“ обединява близо 120 каузи от цялата страна и различни сфери от живота на общата платформа www.bulgariadariava.bg. Така всеки може да избере и подкрепи каузата, в която вярва и към която е съпричастен, както и региона, където иска да насочи своя принос. По този начин заедно, с обединените усилия на много дарители и 120 граждански организации от цяла България, можем да направим промяната, за която мечтаем.
 
повече»

България се обединява в „България дарява“от 22 до 31 март

14.03.2019 г.
Социалната промяна е по-възможна от всякога - всеки може да избере между 115 каузи на организации от цялата страна и да ги подкрепи. БФБ също има своя кауза, която може да подкрепите!

 
С идването на пролетта за първи път у нас стартира инициативата „България дарява“, която обединява каузи от цялата страна и различни сфери от живота. От 22 до 31 март, когато цяла България дарява, всеки може да избере и подкрепи каузата, в която вярва и към която е съпричастен, като дари за промяната, която иска да направи реалност.

 
повече»

Започва Курс по опазване на биоразнообразието, част от програмата за професионално развитие за студенти "Бъдещи природозащитници"

11.03.2019 г.
На 15 март 2019 г. Българска фондация Биоразнообразие стартира своя Курс по опазване на биоразнообразие за тази учебна година. Курсът се организира по проект "Future environmentalists", финансиран по програма Еразъм + и е на ново място - в Клуб на пътешественика. Първата ни лекция ще е за вечно актуалната тема - незаконния дърводобив. ФБ събитие: https://www.facebook.com/events/373058409950319/
повече»

БФБ започва нов проект за Атанасовско езеро

22.02.2019 г.
БФБ има дълга и любопитна история, свързана с Атанасовско езеро, която започва в далечната 1994 г. и продължава с известни прекъсвания чак до днес ....

Само преди дни бе даден старт на нов 6-годишен проект за езерото с кратко и интригуващо име "Лагуната на живота". Проектът ще се изпълнява в партньорство с БДЗП, Черноморски солници АД и едно ново местно НПО - "Заедно 2011". Финансиран е от Програма LIFE  на Европейската комисия.
повече»

Министърът предлага скандални промени в Закона за биологично разнообразие

09.02.2019 г.
Нова битка срещу гражданското общество, екологичните организации и учените поде министърът на околната среда и водите в България. Чрез внесения Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие се въвежда нов подход за управление на мрежата Натура 2000 в България, който по описанието на вносителя (МОСВ) предвижда изграждане на нови структури за управление на мрежата на национално и регионално ниво.
Зад внесените текстове обаче личи опит да се ликвидира от съдържание мрежата Натура 2000, да се елиминира гражданското участие за сметка на икономическото развитие, да се национализират първични научни данни и ред други подобни нарушения.
повече»

Светва ли ви червената лампa ...

24.01.2019 г.
Още със старта на тази година започва наглото и безобразно разрушаване на последните запазени природни места по Черноморието. Но вече по един по-рафиниран и изтънчен начин – всичко е точно, процедирано по различните закони и наредби, подкрепено с необходимите разрешителни и строителни книжа.
 
повече»

ВАС отмени скандалните промени в Плана за управление на Национален парк Пирин от 28 декември 2017 г.

17.01.2019 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България настоява за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов след вчерашното окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), което отмени скандалните промени в плана за управление на Национален парк Пирин от декември 2017 г.
 
повече»

На Коледа почина Таню Мичев

05.01.2019 г.
Точно на Коледа през 2018 загубихме още един важен за българската природозащита човек – Таню Мичев, който през март щеше да навърши 80 години, но завинаги ще остане едно от най-важните имена за проучването и популяризирането на птиците в България.
 
повече»