Победители 2014

Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

Кампания за спасяване на Яйлата - Награда на публиката и журито

Кампания за спасяване на Яйлата - Награда на публиката и журито

Пълното съвпадение в предпочитанията им е заслужено признание за дългогодишните усилия на Владо Руменов и Фейсбук групата „Свободен Камен бряг“, които след години съдебни дела и протести, успяха да доведат своята борба до успешен край - Висшият административен съд потвърди окончателно решението си да обяви строежа на Яйлата за незаконен. 

Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Марина Евгениева, BTV за филма "Сагата Странджа" - Награда на журито за журналистически материал

Марина Евгениева е репортер на BTV новините от 1 ноември 2006. Преди това е работила в Дарик радио в продължение на 6 години. Репортажът й от БТВ Репортерите “Сагата Странджа” е филм за историята на ПП Странджа от обявяването му до наши дни.
повече»

Bivol.bg - Награда на публиката

Bivol.bg е награден за множество материали разследваща журналистика за посегателствата срещу българската природа, между които и материали за унищожаването на дюните в Несебър, застрояването на Карадере, Корал, Странджа, Пирин, Витоша, Ропотамо, изсичането на горите, злоупотребите със заменки, бракониерство и др.
повече»

Активист за природата

Димитър Василев – Велин - Награда на журито

Димитър Василев - Велин е един от доайените на природозащитното движение в България. Активната му работа по кампании започва през 1988 г. с кампания против тровенето на полевките. От тогава до ден днешен Велин е част от всички по-важни инициативи за опазване на дивата природа. 
повече»

Иван Камбуров - поощрителна награда на журито

Иван Камбуров е дългогодишен екперт в дирекция на природен парк Странджа. Работи в най-тежкия район – единственото крайбрежие в България, което е част от природен парк. Съответно конфликтите там са най-големи. Той е първият представител на институциите, който подава сигнал за незаконно строящия се комплекс Златна перла до село Варвара, който бе разрушен след 6 години съдебни битки. 
повече»

Любомила Кривошиева - Награда на публиката

Тези от вас, които са намирали паднало от гнездото птиче или пострадало диво животно, най вероятно са се свързали с нея, за да му помогнат. Любомила спасява всякакви диви животни без значение какъв вид са - от врабчета,гълъби,свраки,лястовички до орел змияр. 
повече»

Политик с най-голямо внимание към българската природа

Светослав Малинов - Награда на журито

Като депутат в Европейският парламент той зададе парламентарни въпроси за заменките, забавяне на обявяването на Рила буфер, проблемите на Природен парк Странджа и къмпинг Корал. Поел е ангажимент да продължи тези казуси и по време на втория си мандат, спечелен през 2014-та година.
повече»

Община Кайнарджа - Награда на публиката

Общинският съвет напълно подкрепя действията на кмета на общината - Любен Сивев, които са в посока използване на възобновяеми енергийни източници и опазване на околната среда, водите, почвите, въздуха и биоразнообразието на територията на община Кайнарджа
повече»

Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

Мобилтел ЕАД - Награда на журито

За 4-та година програма „Мтел еко грант” е с цел подкрепа за опазване на българската природа. През 2014 г. след открит конкурс за неправителствени организации бяха избрани 5 проекта за поддържане и възстановяване на местообитания и популации на видове и насърчаване и популяризиране на биологичното земеделие. 
повече»

Дивата Ферма, разположена в с. Горно Поле, Източните Родопи - Награда на публиката

Вече 20 години подпомага опазването на биоразнообразието в Натура 2000 зона Маджарово. Поддържа над 3000 декара пасища и ливади в района чрез своите 700 крави от автохтонните породи късорого и сиво български говедо. 
повече»