Победители 2015

Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

Кампанията за преработване на проектите за ПУ на Пирин, Рила и Витоша, организирана от проект Прозрачни планини, проект Зелени Закони и Коалиция "За да остане природа в България" - Награда на журито

Кампанията получи наградата на журито за усилията на всички доброволци и експерти, които проведоха мащабна разяснителна кампания, разкриваща недостатъците на новите планове за управление на Пирин, Рила и Витоша и призоваваща за тяхното незабавно преработване.
повече»

Кампанията „Картофи – от Кръстава за Кръстава”, организирана от Сдружение "Байкария" - Специална награда на журито

Специалната награда получи Кампанията "Картофи - от Кръстава за Кръстава", организирана от Сдружение "Байкария" за оригиналния подход, с който сдружението показва на местните жители от с. Кръстава ползата да запазят земята си чиста и да отглеждат чиста храна като не допускат волфрамова мина в района си.
повече»

Проект „Живот за Кресненския пролом“ - Награда на публиката

Наградата на публиката със 182 гласа спечели безапелационно проект „Живот за Кресненския пролом“ за волиерата за белоглави лешояди и още много дейности, извършени в продължение на 6 години неуморна грижа за защитени видове в района.
повече»

Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Биволъ - Награда на журито

Награда на журито получи сайтът Бивол, които бяха отличени за своята непримиримост и многобройни разследвания за Дюнигейт, Корал, незаконните сечи, Странджа, Карадере, както и за анализа на генезиса на псевдоприродозащитните неправителствени организации: „Контраеколози, отровни екодвойници и цекоминевски тролове“.
повече»

Мария Салабашева, канал 0, кореспондент на БНТ, ТV7, ТV Европа за Бургас - Специална награда на журито

Специалната награда на журито получи Мария Салабашева, канал 0, кореспондент на БНТ, ТV7, ТV Европа за Бургас заради филма й по един от най-знаковите случаи, свързани с престъпления срещу дивата природа: случая „Рос“ – делото срещу британския гражданин Ян Фредрик Рос, обвинен в унищожаване на екземпляри от защитени видове птици и по-специално – на яйцата им, които той ограбвал от гнездата и събирал в своята лична колекция.
повече»

Списание 8 - Награда на публиката

Симпатиите на публиката спечели съвсем убедително Списание 8 с 313 гласа за своя брой, посветен на Гор(к)ата, както и за публикацията „Слънцето, момче и за репортажи „Шистови бунтовници“ и „Шистова обсада“ на Димитър Кенаров
повече»

Активист за природата

Георги Стоянов - Награда на журито

Наградата на журито получи Георги Стоянов за работата му в Природен парк „Врачански Балкан“, увенчала се с един невероятен успех - първото белоглаво лешоядче, излюпило се на територията на Стара планина от 70 години насам.
повече»

Мирослав Нанков - Награда на публиката

Наградата на публиката с над 300 гласа отиде при Мирослав Нанков, който въпреки че тази година ни напусна завинаги, остави след себе си своето дело и борбата си за спасяването на горите от изсичане в Троянския Балкан и както сподели дъщеря му при получаване на наградата „делото му ще бъде продължено от неговите десетки приятели“.
повече»

Политик с най-голямо внимание към българската природа

Марта Георгиева, Реформаторски блок - Награда на публиката

Публиката избра за свой фаворит с 1245 гласа Марта Георгиева, която многократно се е застъпвала за правата на животните, запазване на целостта на Природен парк Витоша и още много каузи за защита на природата.
повече»

Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

Хижа Амбарица и нейната стопанка Ема Гатева - Специална награда на журито и Награда на публиката

Любовта и подкрепата на публиката (с над 300 гласа) и специалната награда на журито отидоха на едно и също място - при хижа Амбарица и нейната собственичка Ема Гатева за нейните усилия да популяризира устойчивия туризъм, свързан със запазената природа на Централен Балкан.
повече»