Победители 2016

Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

Ежегодни високопланински почиствания, организирани от ЕС "За Земята" - награда на журито

Кампанията получи наградата на журито не само заради огромния си успех, който се измерва в почистването на 89.1 тона отпадъци през 18-те години, в които се провежда, но и заради факта, че променя нагласите по отношение на отпадъците, дори в среди извън природозащитата. През 2015 почистването беше осъществено в района на Национален парк Рила. В него участваха над 70 доброволци, които събраха 8 тона отпадъци, голяма част от които метали.
повече»

Кампанията за запазване на парк „Бедечка“, организирана от гражданска група "Запазете Бедечка - награда на публиката

С 432 гласа публиката избра една кампания, която отдавна излезе извън регионалните си рамки и се превърна в символ на борбата за запазването на зелените площи в градовете в цяла България. Освен, че засега успешно спасява парк „Бедечка“ през настоящата година гражданската група „Запазете Бедечка“ се обедини с други граждански организации за защита на зелените площи от Варна, Пловдив, Русе, както и с експерти на Коалиция „За да остане природа в България“ и започна работа по промени в Закона за устройство на територията, които да защитят градските зелени площи.
повече»

Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Марин Николов от екипа „Разследване“ на Нова телевизия за материали за незаконни сечи, фалшиви НПО-та и др. - награда на журито

Марин Николов от екипа на предаването „Разследване“ на Нова телевизия получи наградата на журито за изключителната си смелост при изобличаване на връзката между дървената мафия и местните политически структури в  държавна гора до Велинград, за разкриване на неправомерното уволнение на служители на горското, дръзнали да съобщават за незаконни сечи в района им, за покровителството на „наши фирми“.
повече»

Господари на ефира – за серия от репортажи, свързани с незаконни сечи - награда на журито

Господари на ефира получиха награда от журито заради серия от репортажи, посветени на чувствителната за всички ни тема: незаконна сеч и особено скандалния случай в държавното горско стопанство в Айтос, при който неудобен служител, сигнализирал за незаконна сеч, е лишен от възможност да изпълнява длъжността си - като е назначен само да седи на пейка, без да прави нищо, за да не може да сигнализира за други подобни случаи.
повече»

Десислава Лещарска за статията MythBusters: Зелените милиони и репортажи на тема застрояване на Българското Черноморие, Пирин и втора кабинка в Банско и др. - награда на публиката

Наградата на пубилката със 176 гласа спечели Десислава Лещарска заради разследването си на схемата, по която се прави кампанията за Черен ПР срещу природозащитното движение и разкритието, че „информацията за "фрапантните злоупотреби" е лесно проверима с няколко клика на мишката, но целта на "скандалните разкрития" никога не е била истината, а насаждане на омраза срещу определени природозащитни организации“.
повече»

Активист за природата

Александър Дунчев - награда на журито

С пълно единодушие журито реши Александър Дунчев да получи наградата заради неуморните си усилия да разкрива и проследява безброй граждански сигнали за незаконни сечи, за битката му срещу застрояването на НП Пирин и други каузи.
повече»

Млад планинар - награда на публиката

В най-резултатното до момента публично гласуване за всички години с 1746 гласа спечели организацията „Млад планинар“ от гр. Петрич – млади хора с мисия да възпитават любов към природата и българските планини.
повече»

Почетно признание за принос в българската природозащита (посмъртно) - д-р Николай Цанков

Почетно признание за принос в българската природозащита беше връчено посмъртно на младия български учен д-р Николай Цанков, който ни напусна през юни, заедно с херпетолозите Андрей Стоянов и Добрин Добрев.
повече»

Политик с най-голямо внимание към българската природа

доц. д-р Георги Костов - награда на журито

Журито обяви за победител доц. д-р Георги Костов – заместник министър на МЗХ (в оставка), за дългогодишната му работа за по-голяма публичност на информацията и усилията му за прекратяване на сечите във вековните гори, което доведе до обявяването на 109 000 хектара гори във фаза на старост, които ще да бъдат спасени от изсичане.
повече»

Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

Сидер и Атила Седефчеви и тяхната ферма - награда на журито

Журито даде своята награда на Сидер и Атила Седефчеви, заради решителността им да опазват местни породи. Във фермата им се отглеждат 500 чистокръвни каракачански овце, 50 каракачански кучета, 230 калоферски кози и 20 каракачански коня и чрез тях възстановят пасищата в Пирин.
повече»

"Травентурия" за "Екскурзия с кауза" - награда на публиката

Подкрепата на публиката, изразена в 312 гласа получи "Травентурия" за идеята им да организират т.нар. "Екскурзии с кауза", в които част от цената на екскурзиите се използва за подпомагане на различни организации, които опазват природата.
повече»

Награда за цялостен принос

Любомир Попйорданов и Одисея ИН

Награда за цялостен принос получиха Любомир Попйорданов и Одисея ИН, която тази година чества 25 години от създаването си. Любомир Попйорданов е един от малкото посланици на алтернативния туризъм в България и по света. Упорито се бори страната ни да се превърне в желана и скъпа дестинация за природосъобразен туризъм, а планините и зелените територии да намерят своето достойно и мощно лоби в гражданското общество, сред инвеститорите и политиците.
повече»